Ilmakuva Dubaista ilta-aikaan

Kohti valkoista läiskää kartalla

Markku Wilenius

Olen tehnyt töitä tulevaisuuden tutkimuksen parissa viimeistään silloin kun minut rekrytoitiin professori Pentti Malaskan toimesta vuoden 1996 lopulla Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskukseen. Siitä lähtien – tosin välillä muualla vieraillen – olen toiminut keskuksessamme tehden tutkimusta, opetusta ja kehittämistyötä. Lähestulkoon hujauksessa on vierähtänyt lähes 25 antoisaa ja työntäyttämää vuotta.

Näiden vuosien aikana TUTU-keskuksemme (niin kuin sitä kutsumme) on kasvanut nyrkkipajasta kohtuullisen isoksi ja hyvin kansainväliseksi toimijaksi. Meille on kasvanut tulevaisuusoppimisen koulutusohjelmia koululaisille, työelämätoimijoille, kandeille ja tohtoriopiskelijoille. Me tutkimme paljon ja tuotamme myös runsaasti pisteitä yliopistolle. Me kehitämme Suomessa ja ympäri maailmaa hyödyntäen metodejamme ja osaamistamme.

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen rooli maailman mittakaavassa on hyvin poikkeuksellinen. Meidän kaltaisia akateemisesti virittyneitä tulevaisuuskeskuksia on vain kourallinen. Meidän pitkäjänteisesti tehty työ on kantanut hedelmää. Toisessa professuurissani, jossa toimin UNESCOn tulevaisuusoppimisen oppituolissa, olen havainnut kuinka valtavasti meidän työtä arvostetaan.

Keskuksemme väki toimii hyvin laajalla säteellä. Meillä on laajasti toimintaa niin Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa, USAssa kuin tietysti Euroopassa. Itse olen parin viime vuoden aikana toiminut vierailevana professorina, tutkijana ja/tai opettajana ainakin Kaliforniassa, Australiassa, Kuubassa, Brasiliassa ja lukuisissa Euroopan maissa.

Lähi-itä ja Arabian niemimaa ovat pysyneet satunnaisia käyntejä lukuun ottamatta melko tuntemattomina. Nyt siihen tulee muutos. Muutama päivä sitten tuli julkisuuteenkin tieto siitä, että lähden Dubaihin töihin. Minut oli valittu Dubain johdon läheisyydessä toimivan Dubai Future Foundationin tieteelliseksi asiantuntijaksi. Yksikköni nimi on Dubai Future Academy ja toimin sen tieteellisenä johtajana eli dekaanina.

Arabialainen kulttuuri edustaa minulle jotain vanhaa, ylvästä ja kaunista. Arabialainen tiede oli jo kehittynyt hyvin pitkälle ennen kuin Eurooppa ravisti suomut silmiltään. Tähtitiede ja matematiikka, nuo tieteellisen historian keskeiset tukipilarit, olivat erityisen kehittyneitä. Arabialainen estetiikka on korkeatasoista, ruoka nautinnollista. Arabialainen runous on elähdyttävää.

Dubai on vajaassa sadassa vuodessa kehittynyt helmenkalastajakylästä maailman futuristisimmaksi ja myös kansainvälisimmäksi kaupungiksi. Sen huimaa kehitystä ovat siivittäneet hurjat tavoitteet ja kunnianhimon taso. Vieraillessani Dubain keskushallinnon rakennuksessa havaitsin, että en ole missään nähnyt niin paljon tulevaisuuteen orientoivia tiloja: yhdessä tilassa esitellään neljättä teollista vallankumousta, toisessa tilassa eri ministeriöt pohtivat miten sutjakoittaa ja nykyaikaistaa valtionhallinnon toimintaa, kolmas toimii nuorten yrittäjien kokoontumispaikkana, neljännessä esitellään tulevaisuuden ihmisen mahdollista muutosta kyborgiksi ja niin edelleen.

Tämä kaikki tilassa, joka vastaa meidän valtioneuvoston linnaa. Jossa mitään tällaista ei nähdä.

Dubaissa on toki haasteensa ja ongelmansa jotka ovat mediasta tuttuja.  Mutta he haluavat mennä voimakkaasti eteenpäin ja se viehättää minua. Lähden sinne kehittämään emiraattien  tulevaisuusvalmiuksia. Heidän kunnianhimoinen tavoitteensa on olla ”World’s leading nation” 2071 mennessä. He ymmärtävät että silloin meidän taloutemme täytyy olla post-fossiilinen ja yhteiskuntamme näyttää myös kovin toisenlaiselta. Mutta miten loikka tehdään? Sitä täytyy tutkia, ymmärtää ja rakentaa.

Tulevaisuusvalmiuksen kehittämisessä haluan puhua tulevaisuuslukutaidosta. Niitä ovat ensinnäkin planetaarisen elämisen taito, kykyä ymmärtää miten meidän pitää toimia planeettamme kanssa vuorovaikutuksessa. Toiseksi tarvitsemme hurjasti lisää kompleksisuustaitoja. Miten osaamme erottaa yhä runsastuvasta informaatiosta jotain oleellista ja totuudellista? Kolmanneksi tarvitsemme roppakaupalla lisää luovuustaitoja. Kuinka ratkoa vanhoja ja uusia ongelmia tuoreella tavalla ja kokonaisvaltaisemmin?

Aivan erityisen paljon tarvitsemme lisää empatiataitoja, kykyä asettua toisten ihmisten saappaisiin. Näiden taitojen kehittämisen ympärille lähden rakentamaan Dubaihin uuden ajan interaktiivista oppimiskeskusta.

Vieraaseen kulttuuriin siirtyminen on aina iso loikka. Suhtaudun kuitenkin siihen avoimin mielin ja nöyryydellä. ”You have to go to East before you see the West”, sanoo vanha sananlasku. Ja se on tietysti ihan totta.

Markku Wilenius
Kirjoittaja on Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen pitkäaikainen professori.

Kategoriat: Kansainvälisyys, TiedeAvainsanat:

6 responses to “Kohti valkoista läiskää kartalla”

  1. Onnea ja menestystä matkaan! Kuulostaa kiehtovalta mahdollisuudesta, jossa saat laittaa osaamisesi hyötykäyttöön. Toivon tämän poikivan mahdollisimman paljon näkyvää hyvää sinne ja laajemmaltikin ihmisten arkeen.

    Rajoittavien rakenteiden tunnistaminen ja niihin muutosta tuovien ratkaisujen kehittäminen ei ole nopeaa, mutta on niin inspiroivaa, että siinä palaa “ikiliekki”. Omalta osaltani teen tätä koulutuksen – erityisesti varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen osalta. Monta onnistumisen merkkiä on jo saavutettu, mutta valtavasti riittää vielä työtä.

    • Hei Lea, kiitos kommentistasi ja kaikkea hyvää omalle työllesi jatkossa.

  2. Hienoja ja kestäviä ajatuksia, joihin on helppo yhtyä. Pari vuotta sitten Dubain nähneenä ei voi muuta kuin ihmetellä kehityksen nopeutta ja laajuutta. Arabien kulttuuri on omaleimainen, mutta luottamuksen saavutettua siitä saa antoisaa lisäarvoa länsimaiseen ajatusmaailmaan. Fossiilisten raaka-aineiden hyödyntäminen nykymittakaavassa hiipuu varsin pian ja tilalle vaaditaan uutta aineellista ja aineetonta pääomaa. Kestävää tulevaisuutta on haasteellista haarukoida Dubaista käsin. Onnea ja menestystä!

    • Kiitos näkökulmastasi ja yritän tosiaan sitä uutta näkökulmaa tuoda heidän tulevaisuuteensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *