Perseus Digital Library ja avoimen tiedon ideaali

Perseus Digital Library -sivusto on yksi vanhimmista digitaalisista kirjastoista. Sivusto sijaitsee osoitteessa http://www.perseus.tufts.edu/hopper/ ja sen ylläpidosta vastaa tällä hetkellä Tuftsin yliopisto. Sivusto on voittoa tavoittelematon, maksuton ja kaikille avoin digitaalinen ympäristö, jonka sisältö koostuu erityisesti antiikin aikaan liittyvistä primaarisista ja sekundaarisista kirjallisista lähteistä sekä taide- ja arkeologiaesinekuvastoista. Sivuston sisältöön kuuluu myös laaja valikoima myöhempien aikakausien materiaaleja sekä erilaisia akateemisia työkaluja. Eräs tällainen on sanafrekvenssistatistinen ilmaisin, joka etsii ja analysoi kohdesanan esiintymät sivuston aineistosta. Lisäksi sivuston voi luonnehtia olevan projektiluonteinen sen ollessa laajeneva, interaktiivinen, avoimeen lähdekoodiin perustuva ja uusia digitaalisia hankkeita synnyttävä dynaaminen kokonaisuus.

Sivuston kehityshistoriaan ja päämääriin tutustuminen paljastaa mielenkiintoisia asioita. Ensimmäiseksi sivuston suunnittelu on alkanut jo 1985. Ensimmäisen version synnyttyä 1992 sivustoa ovat ylläpitäneet, kehittäneet tai rahoittaneet lukuisat yksityiset tai julkiset toimijat, organisaatiot ja yhteistyökumppanit. Toiseksi sivuston lähtökohta lepää humanistisissa arvoissa: sivuston eräänä keskeisenä tavoitteena on ihmiskuntaa koskevan tiedon tallentaminen ja työstäminen mahdollisimman helposti saatavaksi riippumatta käyttäjän kielellisestä tai kulttuurisesta taustasta.

Perseus Digital Library ei ole virheetön tai välttämättä riittävä työväline tutkijalle. Se on kuitenkin oivallinen esimerkki hankkeesta, jossa yhdistyvät pitkäjänteisyys, vastuun jakaminen, yhteistyö, historiallinen ja kielellinen tieto sekä kunnioitettavat ja tavoiteltavat arvot, kuten avoimen tiedon ideaali.

 

Visa Helenius

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *