Uusi julkaisu tarkastelee suomalaisten vanhempien syitä kieltäytyä lasten rokotuksista

Scandinavian Journal of Public Health -lehdessä julkaistu vertaisarvioitu artikkeli tarkastelee suomalaisten vanhempien kertomia syitä sille, miksi he ovat jättäneet lapsensa joko kokonaan tai osittain rokottamatta. Vanhempien haastatteluiden pohjalta artikkelissa erotellaan rokotteista kieltäytymisen syyt kolmeet eri luokkaan: 1) rokotusten riskit, 2) epäluottamus suhteessa terveysviranomaisiin, terveydenhuoltoon ja lääketeollisuuteen, 3) terveyskäsitykset ja -käytännöt.

Artikkelissa todetaan, että terveydenhuollon toimijoihin ja terveysviranomaisiin liittyvän luottamuksen menettäminen on keskeinen osa prosessia, jonka kuluessa vanhemmat alkavat kyseenalaistaa ja epäröidä rokotteiden ottamista. Vuosina 2009-2010 käytettyyn Pandemrix-rokotteeseen liittyneet narkolepsiatapaukset ovat myös olleet Suomessa tärkeä epäluottamusta ja kyseenalaistusta herättävä tapahtuma. Epäluottamus voi liittyä henkilökohtaisiin kokemuksiin (mahdollisesta) rokotteen aiheuttamasta haitasta tai laajempiin huolenaiheisiin liittyen terveysviranomaisten puolueettomuuteen ja lääketieteellisen tutkimuksen luotettavuuteen.

Artikkeli on vapaasti luettavissa:

Nurmi, Johanna & Harman, Bronwyn: ”Why do parents refuse childhood vaccination? Reasons reported in Finland.” Scandinavian Journal of Public Health. April 2021 https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/14034948211004323

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *