Tulevat tapahtumat

31.5.2022 Rokotusasenteet ja luottamus tieteeseen
Helsingin yliopiston tiedekulma klo 17-19
Paneelikeskustelussa mm. Pia Vuolanto. Tilaisuus striimataan.

Aiemmat tapahtumat

21.5.2022 Taide, luonto ja terveys
Tampereen yliopisto klo 10-17, sali A1
Tapahtuman yhtenä puhujana Pia Vuolanto, joka puhuu antroposofisen lääkinnän terapeuttien suhteesta tietoon ja lääketieteeseen.
11.11.2021 Miksi kulttuurisella muistilla on merkitystä?
Turun pääkirjasto klo 18.00-19.30
Tapahtuman yhtenä puhujana on Johanna Nurmi, joka kertoo rokotteiden vastustamisesta ja kritiikistä Suomessa 1900-luvun alusta nykypäivään
Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot: Haaste ja mahdollisuus – tutkimusta, tietoa ja terveyspolitiikkaa
Ajankohta: 14.1.2020, Helsingin yliopisto, Biomedicum

**

Terveyttä ja sairautta koskevan tiedon etiikka
Ajankohta: pe 15.11.2019​ klo 12.30-16.00
Paikka: Porthan-sali, Maaherran makasiini, Henrikinkatu 10, Turun yliopisto
12.30-12.45 Tilaisuuden avaus. Anu Laukkanen, tutkijatohtori, Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikkö, Turun yliopisto
12.45-13.15 Tiedon rooli terveyttä koskevassa päätöksenteossa: Ovatko vaihtoehtohoitojen käyttäjät tietämättömiä? Pia Vuolanto, tutkija, Tampereen yliopisto
13.15-13.45 Kun potilas valittaa aikaisemman lääkärinsä toiminnasta – lääkärien ratkaisuja kollegiaalisuuden ja vuorovaikutustoimintaan liittyvän preferenssin väliseen ristiriitaan. Suvi Kaikkonen, tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto
13.45-14.15 Teknologia etiikan toteuttamisen tapana hoivassa. Joni Jaakola, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto
14.15-14.30 Kahvitauko
14.30-15.00 Taidelähtöisyys ja lääketieteen opetus. Kaisu Koski, akatemiatutkija, Tampereen yliopisto. (Puheenvuoro etäyhteydellä.)
15.00-16.00 Paneelikeskustelu. vetäjänä Anu Laukkanen
  • Tiina Raevaara, työelämäprofessori, kirjailija, Turun yliopisto
  • Riitta Suhonen, professori, hoitotiede, Turun yliopisto
  • Mia Muhonen, Vastalääke ry
**
Suomen Sukututkimusseuran Teemalauantai                                                                                                           Esivanhemmat tautien kourissa                                                                                                                                                                                                 19.10.2019 klo 10–15 Tieteiden talolla Helsingissä                                                                                                                                                                                   Ohjelmassa mm. FM, tohtorikoulutettava Suvi Rytty Turun yliopistosta                                                                                                                                                                            esitelmöimässä aiheesta Aatteellinen rokotusvastaisuus Suomessa                                                                                                                                                                Rokotekriittisyys ei ole pelkästään nykypäivän ilmiö, vaan sen juuret ulottuvat aina ensimmäiseen, 1700-luvun lopulla kehitettyyn isorokkorokotteeseen saakka. Aatteellista ja organisoitunutta rokotusvastaisuutta Suomessa alkoi kuitenkin esiintyä vasta 1900-luvun alussa vegetarismin ja luonnonmukaisen parannustavan kannattajien keskuudessa.

Edistyksen päivät Tieteiden talolla Helsingissä 10.-11.10.2019  YTT Pia Vuolanto esitelmöi aiheesta
Asiantuntijavalta ja vaihtoehtoinen terveystieto
Mediassa, sairaaloissa ja terveysasemilla kiistellään lääketieteen ulkopuolisista ns. vaihtoehtohoidoista, kuten homeopatiasta, kiinalaisesta lääkinnästä tai vyöhyketerapiasta. Näistä hoidoista on tulossa entistä kiistanalaisempia, kun vaihtoehtohoitojen tutkimus pyrkii tieteen kentälle. Eri maissa on perustettu vaihtoehtohoitojen tutkimuskeskuksia ja alan julkaisutoiminta on vilkasta. Vaihtoehtohoitojen tutkimusala haastaa ja pyrkii muuttamaan näyttöön perustuvaa lääketiedettä. Esitys tarkastelee vaihtoehtohoitoihin liittyvää tiedontuotantoa käyden läpi uusimpia vaihtoehtohoitojen tutkimuksen suuntia Pohjoismaissa. Se analysoi erilaisia tietoon liittyviä strategioita, joilla vaihtoehtohoitojen tutkimus pyrkii saamaan jalansijaa tiedemaailmassa. Analyysin pohjalta esityksessä pohditaan uudenlaisia tapoja vaihtoehtoisen terveystiedon tuottajien ja käyttäjien kohtaamiseen.
Apteekkimuseon ja Qwenselin talon luentosarjassa:                                                                                                                                                                                             To 15.8. klo 18.30 Suvi Rytty: Rokotusvastaisuuden historiaa Suomessa                                                     Isorokkorokotuksen, rokotuspakkolain sekä niiden synnyttämän rokotusvastaisuuden historiaa Suomessa 1800-luvulta 1900-luvun alkuun. Painopiste on 1900-luvun alkuvuosikymmenien rokotusvastaisuudessa, joka alkoi tuolloin saada organisoituneita muotoja vegetarismin ja luonnonmukaisen parannustavan kannattajien keskuudessa.
Luennoitsijana tohtorikoulutettava Suvi Rytty, Turun yliopisto.
https://www.turku.fi/uutinen/2019-05-07_apteekkimuseon-ja-qwenselin-talon-luentosarja
15.3.2019 Rokotus ennen ja nyt -seminaari
Paikka: Turun yliopisto, seminaarihuone Tempo, Minerva-rakennus (Sirkkalan kasarmi)
Aika: 10-17
30.11.2018 at 10-16
Health, expertise and knowledge production
Science and Technology research seminar coordinated by Pia Vuolanto
Venue: Tampere University, Linna 5014
Ma 16.4.2018 klo klo 14:15-16:00,
Turun yliopisto, Edu3 (Assistentinkatu 5)

Pe 4.5.2018 Tampereen yliopistossa Tiede ja teknologia -tutkimusseminaari
Terapeuttinen tieto, terapeuttiset kulttuurit
Koordinoivat Virve Peteri ja Pia Vuolanto
Lisätietoa: pia.vuolanto(at)uta.fi