Kiireettömyys ja inhimillisyys Linnakaupungissa

Kiire ja stressi yhdistetään usein alati liikkuvaan ja sykkivään kaupunkiin. Näiden vastapainoksi kuitenkin tarvitaan kiireettömyyttä ja lepoa. Yksi vaihtoehto on lähteä kaupungista pois luonnon ääreen tai maalle. Monet kuitenkin jäävät kotiin ja etsivät rentoutumista tutuista ympäristöistä. Uutta aluetta kehittäessä otetaan nykyisin asukkaiden toiveita enemmän huomioon, sillä asukkaat näkevät alueen kotina ja arkisena ympäristönä. Linnakaupungin alueen kaavoituksessa näkee, miten alueelle on suunniteltu viheralueita, mutta miten rauhallisuus ja kiireettömyys tulee lopulta näkymään alueella?  

Päätin lähteä Linnakaupungin alueelle kävelemään ja havainnoimaan tunnelmaa. Valitsin päiväksi lauantain, sillä viikonloppuisin aikaa kulutetaan enemmän ulkona. Sää oli kuitenkin pilvinen ja sateinen, joten alueella ei juuri liikkunut ihmisiä, yksittäisiä lenkkeilijöitä ja koiranulkoiluttajia lukuun ottamatta. Tarkoitukseni oli haastatella henkilöitä kävelylläni, mutta päätin kuitenkin kysyä tutuiltani ajatuksia alueesta. Haastattelin 19-, 27- ja 38-vuotiaita henkilöitä, jotka asuvat alueella. Kysyin heiltä alueen nykyisestä tunnelmasta sekä tulevaisuudesta. Minkälaisia kokemuksia heillä on alueen kiireettömyydestä sekä miten he arvelevat tunnelman muuttuvan tulevaisuudessa. Kysyin myös, miten he haluaisivat aluetta kehitettävän kiireettömyyden ja rauhan näkökulmasta.  

Kaikki kolme henkilöä mainitsivat tämänhetkisten rakennustyömaiden vaikutukset ihmisten hyvinvointiin. Eräs haastatelluista ei halunnut käydä kävelyillä alueella työmaiden takia ja toinen kutsui aluetta labyrintiksi. Tulevaisuudesta kysyttäessä kaikki haastatellut pohtivat lähitulevaisuuden lisääntyvän rakentamisen vaikutuksia alueen viihtyvyyteen ja rauhallisuuteen. Yksi haastatelluista kertoi mutaisista teistä ja toivoi pikaista asfaltointia. Asukkaita siis huolettaa, pääseekö alueelta pois edes jotakin reittiä ilman mutaisia kenkiä, aina uuden alueen ollessa työmaana. Vastauksissa korostui myös julkisen liikenteen ja erityisesti viheralueiden tärkeys. Autoilu aiheuttaa paljon melusaastetta, joten hyvät julkiset liikenneyhteydet voisivat vähentää tätä ylimääräistä melua. Samalla junaradan ja sataman koettiin kuitenkin tuovan alueelle kiireen tuntua. Kiireen tunne yhdistettiin kuitenkin näihin elementteihin vain sataman ollessa aktiivinen ja junan kulkiessa ohi, mitkä eivät ole montaa kertaa päivässä.   

Linnakaupungin alue koetaan siis nyt rauhallisena, vaikka työmaat hallitsevat sitä suurilta osin. Haastatellut henkilöt kuitenkin pelkäävät alueen tulevaisuutta ja miten rauhallisuus pystytään säilyttämään. Eräs haastatelluista kommentoi, miten pelkää tulevaisuudessa näkevänsä vain naapurin jääkaapinvalon ikkunastaan. Asukkaat siis toivovat omaa tilaa, rauhaa ja luontoa lähelleen. Kaavoituksessa on suunniteltu viheralueita ja viihtyvyys on otettu huomioon. Vain tulevaisuus tulee siis kertomaan, miten alueen kiireettömyys ja rauhallisuus on pystytty säilyttämään.  


Teksti: Venla Kataja

Lähteet: 

https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/turun_kaupunkiniityt.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *