Arkkitehtuurikilpailu

Turun Linnanniemeen on suunnitteilla uusi Historian ja Tulevaisuuden museo. Se tulee muodostamaan alueelle uuden kaupunkikulttuurin keskuksen yhdessä Turun linnan ja Forum Marinumin kanssa. Historian ja tulevaisuuden museosta järjestettiin avoin ja kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu.  

Turun kaupunki ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ovat järjestäneet arkkitehtuurikilpailun yhteistyössä. Kilpailussa etsitään laadukasta arkkitehtuurista kokonaisuutta, jossa huomioidaan muun muassa toiminnallisuus, esteettisyys sekä suhde ympäristöön ja sen historiaan. Linnannimen historiallinen merkitys sekä merellisyys tekevät alueesta erityisen ja sen toivotaan heijastuvan uuden museon arkkitehtuurissa. Museossa halutaan myös keskittyä yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden toteutumiseen, jotta tila tuntuu jokaiselle turvalliselta ja saavutettavalta. Hyvät kulkuyhteydet ja esteettömät sisäänkäynnit lisäävät museon saavutettavuutta. Lisäksi esteettömyys tulee huomioida alueen kaavoituksissa.  

Historian ja tulevaisuuden museo tulee sijoittumaan Aurajoensuulle, alueelle, jossa vielä tällä hetkellä sijaitsee satama. Turun laivasataman on kaavailtu siirtyvän pohjoisempaan uuden museon ja alueen muiden uudistusten myötä. Myös kaupunginosan läpi kulkeva junarata tulee siirtymään kulkemaan uudelle satama-alueelle, Linnanniemeen ja Historian ja Tulevaisuuden museoon halutaan luoda hyvät kulkuyhteydet kaupungin keskustasta. Kulkuyhteyksien huomiointi on yksi kriteeri, jota kilpailuehdotuksissa arvioidaan. Muita kriteerejä ehdotusten arvioinnissa ovat myös ekologisuus ja kestävät materiaalit, sekä aiemmin mainitut esteettisyys ja esteettömyys. 

Arkkitehtuurikilpailu järjestettiin aikavälillä 4.9.2023 – 16.1.2024. Kaikkiaan kilpailuun hyväksyttiin yli 401 ehdotusta, joihin voi tutustua ennakkoon osoitteessa: kerrokantasi.turku.fi/htm-arkkitehtuurikilpailu . Ehdotuksia voi kommentoida palvelussa 7.4. asti. Kilpailun voittajan valitsee kaksitoistahenkinen tuomaristo, joka koostuu päättäjistä, suunnittelijoista, arkkitehdeistä ja muista alan asiantuntijoista. Kilpailun eteneminen on salattua, kunnes voittaja selviää kesäkuussa 2024. Museon on suunniteltu valmistuvan vuoteen 2029 mennessä ja avaavan ovensa kaupunkilaisille ja turisteille vuonna 2030. Linnanimen ja Museoympäristön alueesta tullaan järjestämään myöhemmin myös taide ja maisema arkkitehtuuri kilpailu, joiden tavoitteena on tehdä kehittyvästä kaupunginosasta yhtenäisen ja viihtyisän.  


Kirjoittanut: Veera Ruippo 

Lähteet:  

https://www.safa.fi/wp-content/uploads/2022/03/Historian_ja_tulevaisuuden_museo_Kilpailuohjelma_A4-netti.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *