Linnakaupungin asukkaiden kokemukset ja toiveet alueen rakentumisen suhteen

Linnakaupungin asukkaat pääsivät Hyvinvoiva Linnakaupunki -hankkeen (2023) myötä kertomaan omista ajatuksistaan liittyen Linnakaupungin alueeseen. Asukkaat kertoivat kokemuksistaan alueen viihtyvyydestä, ja ilmaisivat toiveitaan alueen tulevaisuuteen liittyen. Kävelyhaastatteluiden pohjalta esille nousseita teemoja ovat esimerkiksi alueen rakennukset, tunnelma, turvallisuus ja vehreys.  

Linnakaupungin alueelle on rakennettu lähivuosien varrella moderneja kerrostaloja, jotka muodostavat alueelle erityylisiä asuinalueita. Osa asuinalueista on vielä rakennusvaiheessa, mutta useita sisäpihoja koristavat jo pihakadut ja istutukset. Linnakaupungin alue nähdään kokonaisuudessaan turvallisena asumisympäristönä, ja tunnelmaa kuvaillaan eloisaksi ja mukavaksi. Eräs asukas korostaa tunnelman olevan nykypäivänä aiempaa myönteisempi.  

Useampi haastateltava kommentoi alueen rakennusten ulkonäköä. Erityisesti Herttuankulman rakennuksia on asukkaiden toimesta kuvattu tummiksi, suuriksi ja synkiksi. Useampi asukas painottaa, että rakennusten värimaailma vaikuttaa ympäristön viihtyvyyteen. Esimerkiksi Harppuunakortteli erottuu selvästi rakennusten värimaailman ansiosta. Moni asukas ilmaisee, että vaikka Harppuunakorttelin raikkaan väriset rakennukset ovat mieluisammat, suurin osa Linnakaupungin alueen rakennuksista ovat heidän makuunsa liian tummia. Herttuankulman kerrostalojen koetaan myös olevan paikoin turhan lähellä toisiaan. Osa asukkaista paheksuu rakennusten aiheuttamaa ahdasta tunnelmaa.  

Herttuankulman rakennuksia kuvaillaan synkiksi, ja asukkaat toivovat raikkaampaa värimaailmaa rakennettuun ympäristöön. Lisäksi useampi asukas kertoo, että ahtaat pihakadut tekevät asuinalueen tunnelmasta ahdistavan. (Kuva: Päivi Leinonen) 

Asukkaat ovat kertoneet kokemuksistaan asuinalueiden sisäpihoista. Suljetut sisäpihat lisäävät asukkaiden mielestä yksityisyyttä, ja toimivat sopivana leikkipihana alueen lapsille. Toisaalta osa asukkaista kokee, että suljetut sisäpihat vaikuttavat negatiivisesti alueen yhteisöllisyyteen. Asukkaat ovat pohtineet, voiko ulkopuolisilta kielletty pääsy olla syy , miksi sisäpihat ovat usein tyhjillään.  

Suljetut sisäpihat lisäävät yksityisyyttä, mutta osa asukkaista kokee, että pihat ehkäisevät spontaanit ihmiskohtaamiset. (Kuva: Ari-Pekka Miettinen)

Useampi asukas toivoo alueelle lisää vehreyttä ja kasvillisuutta. Olemassa olevien puistoalueiden tulevaisuus on huolestuttanut alueen asukkaita, ja moni toivoo, ettei valmiiksi ahtaille asumisalueille jatkettaisi uusien talojen rakentamista. Eräs asukas painottaa, ettei kaikilla ole mahdollisuutta lähteä nauttimaan luonnosta kauas. Siksi sopivan välimatkan etäisyydellä sijaitseva puistoalue voisi olla täydellinen paikka niin yhteisöllisyyden kuin luonnonläheisyyden edistämiselle. Myös sisäpihoille on toivottu lisää vehreyttä, pensaita ja puita. 

Asuinalueiden sisäpihoilla kasvaa nurmikkoa ja pensaita, mutta moni asukas kaipaa lisää vehreyttä. (Kuva: Päivi Leinonen)

Linnakaupungin alueen puutaloja ihaillaan asukkaiden keskuudessa. Puumateriaalin käyttöä on toivottu uudisrakentamisessa, ja vanhojen puutalojen toivotaan pysyvän ennallaan. Eräs asukas toivoo uuden ja vanhan yhdistämistä rakentamisessa. Toinen asukas taas toteaa, että talojen kauneus lisää alueen viihtyvyyttä. Sekä vanhoja että uusia puutaloja arvostetaan Linnakaupungin asukkaiden toimesta. Talojen ulkonäkö voi varmasti houkutella niin uusia asukkaita kuin ulkoilijoita.   

Linnafältin asuinalue koostuu uusista puutaloista. Moni asukas toteaa, että juuri tämänkaltainen puumateriaalin käyttö olisi toivottavaa. Myös asuinalueen värimaailmaa kehutaan asukkaiden keskuudessa. (Kuva: Ari-Pekka Miettinen) 


Lähteet: 

Hyvinvoiva Linnakaupunki -hankkeen kävelyhaastattelut, 2023 

Kuvalähteet: 

Päivi Leinonen, 2023 

Kirjoittaja: Anna Chukhina 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *