A – Puu- ja metallituotteet

Yritys A on puu- ja metallituotteita valmistava pieni yritys

Päiväkirja

Viikot 38-39 (30.11.-13.12): Olihan kaksijakoinen vuosi 

Joulu ja vuodenvaihde on ovella. Yritykselle A ajankohta merkitsee kaksijakoisen vuoden päätöstä. Alkuvuosi 2020 mentiin ennätystahdissa ja ennätyssuuren tilauskannan vauhdittamana, kunnes maaliskuussa korona muutti totaalisesti yrityksen asiakkaiden tilanteen ja sai monet lykkäämään jo sovittuja tilauksia tulevaisuuteen. Yhdeksän kuukautta myöhemmin yritys A yhä kärsii näistä lykkääntymisistä. Tilannetta ei vuoden mittaan kääntänyt uuteen nousuun myyntitoimenpiteet ja kehittämisinvestoinnit, joista toivotaan uutta liiketoimintaa ehkä kevään 2021 aikana. Vuoden 2020 liikevaihto jää kolmasosan edellisvuodesta ja tulos saadaan ehkä nippa nappa plussan puolelle. Joulukuu on tuonut yritykselle lähinnä ”hopeamitaleja kaappeihin”, katkeria toisia sijoja tarjouskilpailuissa. Lähes nollakatteella nekin. 

”Tässä on aika hyvät lähtökohdat lähteä hakemaan ensi vuodeksi parempaa, koska tämä vuosi meni niin päin v****a” 

Tätä vuotta pohtiessa yritys vertailee tilannetta vuoden 2028 finanssikriisiin. Sen jälkeen monet ajattelivat, että mitään tällaista ei enää voi tulla eteen. Tämä vuosi on kuitenkin jälleen näyttänyt, että mitä tahansa ja milloin tahansa voi tulla eteen. Mitä seuraavaksi? 

”Jos tämä jotain on opettanut niin kurkkia koko ajan nurkan taakse ja yrittää katsoa mitä on tulossa edessä” 

Vuoteen 2021 yritys lähtee toisaalta tiedostaen sille vaikean alkuvuoden, toisaalta optimistisesti koko vuotta katsoen. Odotuksissa on menneen vuoden jälkeen varovaisuutta, mutta vähintään samaan kuin 2020 pitäisi myös ensi vuonna päästä. Usko markkinoiden psykologiseen efektiin on vahva: silloin kun iso osa yrityspäättäjistä näkee, että puolen vuoden päästä pääosa kansalaisista on rokotettu, yritysten päätöksenteko palaa asteittain normaaliksi. Reilu vuosi koronan runtelemaa yritystoimintaa tarkoittaa myös mittavaa investointivelkaa ja patoutunutta kysyntää. ”Vetää aika nöyräksi (tämä vuosi)”, mutta parempaa kohti. 


Viikot 36-37 (16.-29.11): Tunnelin valoa etsitään 

Marraskuu päättyy yrityksellä A epävarmoissa tunnelmissa. Tiedossa ei ole mitään sellaista, joka vähentäisi alkuvuoden 2021 kuoppaa. Yrityksen näkökulmasta tuskallisinta oikeastaan on se, että mitään uutta ei tapahdu. Muutamissa isommissa tarjousprojekteissa ollaan edelleen kalkkiviivoilla mukana, mutta päätöksentekoa tunnutaan nyt lykättävän koko ajan. Yhden merkittävän projektin päätös lykättiin juuri loppukevääseen. Päätöksenteon lykkäyksistä huolimatta yritys näkee positiivisena sen, että uusia projekteja ei ole juurikaan  peruttu, ainoastaan lykätty. ”Tilanne vähän toistaa itseään”, kuten yritys toteaa. Kuluvan vuoden liikevaihto jäänee nykytiedolla noin 35% alemmaksi kuin edellinen.  

”Vähän huolta, varsinkin mitä vuodenvaihteen jälkeen” 

Myös henkilöstössä näkyy epävarman tilanteen jatkuessa jonkin verran huolestuneisuutta. Tähän vaikuttaa myös hiljattain läpikäyty yt-prosessi ja henkilöstövähennykset. Yritys on päättänyt pitää kehitystoiminnan kuitenkin sitkeästi pyörimässä normaalilla tavalla ja uutta palveluliiketoimintaa suunnitellaan ensi vuoden alkuun. Yrityksen mukaan vain pitkän aikavälin investoinnit takaavat selviytymisen. Haastavaan tilanteeseen ei alistuta. 

”Talvi näyttää pahalta, ja jos ei tule uusia takaiskuja niin kevät näyttää paremmalta” 


Viikot 34-35 (2.-15.11): Kevättä odotellessa 

Marraskuun alku on sujunut yritykseltä A ”ihan kelvollisesti”. Ei yllättäviä ja äkillisiä käänteitä, joskin talven myyntitilanne ja tilauskanta eivät ota kehittyäkseen positiivisempaan suuntaan vaikka asiaan on haettu parannusta koko syksyn ajan. Muutamat myyntineuvottelut ovat kehittyneet parempaan suuntaan mutta uusia kauppoja ei ole saatu varmistettua. Yrityksen näkökulmasta vaikuttaisi kuitenkin siltä, että täysi pysähtyneisyys asiakkaissa, mitä syksyllä pahimmillaan oli, on nyt loppunut ja tilanne on kehittynyt hieman parempaan suuntaan. Yrityksen sisäisiä toiminnallisia esteitä palautumiselle ei ole: kassa kestää, ”keskimääräinen työntekijä on vähän virkeämpi, vähän terveempi ja vähän motivoituneempi kuin ennen koronaa”, materiaalitoimitukset pelaavat ilman ongelmia ja myös uusia liiketoimintaideoita on saatu edistettyä kohti toteutusta. Uusmyynti on kiven alla myös marraskuussa. 

”Se juna (materiaalitoimitukset toimittajilta) puksuttaa kuten ennen koronaa” 

Yrityksen arvio tulevasta ei ole muuttunut: talvi tulee olemaan erittäin hankala. Keväälle tiedossa on jo aikaisemmin siirrettyjen projektien uusia aloituksia, mutta jollakin tavoin sinne asti pitäisi ensin järkevästi päästä. Voimia antaa mm. koronarokoteuutisointi ja erityisesti sen oletettu vaikutus liiketoimintapäättäjien psykologiseen ajatteluun. Yritys olettaa, että psykologinen vaikutus näkyy positiivisesti paljon ennen rokotusten aloittamista. Tilanteen normalisoituminen on siis alkanut saada jonkinlaista aikaperspektiiviä. Mutta kun se tapahtuu, ainakaan yhteen asiaan ei koskaan enää palata: matkustamiseen ja lentelyyn maapallon toisen puolelle yhden tunnin kokouksen vuoksi. 

”Siihen (en palaa) että istun vuorokauden jossain s****nan liikennevälineessä ollakseni joskus perillä tunnin verran palaverissa” 


Viikot 32-33 (19.10-1.11): Tärkeitä oppeja matkan varrelta 

Yrityksen A lokakuun loppupuoli on sujunut ilman uutta dramatiikkaa, joskaan jo aikaisemmin esille nousseista haasteista ei ole päästy eroon. Talviaika näyttää edelleen hankalalta, sillä liiketoiminnan volyymi tippuu ainakin kausiluonteisesti huomattavasti nykyisestä. Korvaavaa liiketoimintaa on etsitty ja myyty kaikin keinoin, mutta ainakin toistaiseksi ilman menestystä. Aikaisemmista sopeutustoimista johtuen myös henkilöstön tunnetilat ovat olleet normaalia alakuloisempia, mutta synkissä tunnelmissa ei sentään olla. Myös positiivisia asioita on esillä: henkilöstö on terveenä ja ilman karanteeneja, toimitukset Euroopasta ja sen ulkopuolelta toimivat vaikka pandemiatilanne on synkistynyt huomattavasti ja tästä vuodesta tullaan selviämään laskusta huolimatta kohtuullisesti. Voimaa antaa myös tiedossa oleva volyymien kasvu keväällä. 

”Kevääseen saakka jonkinnäköistä hiljaiseloa mutta sen jälkeen painetaan kaasua” 

Yrityksen johto on saanut viimeisinä viikkoina mielestään hyvää oppia ja muistutusta strategian toteuttamisesta. Strategiaan on kuulunut jo pidempään toimiminen kahdella erilaisella liiketoimintasektorilla riskien minimoimiseksi ja syklisyyden tasapainottamiseksi. Toisen sektorin vetäessä hyvin on läsnäolo ja panostukset toiselle sektorille vuosien varrella vähentyneet ja toiminta on yrityksen mukaan ollut jopa passiivista. Nyt kun tätä tasapainotusta tarvittaisiin, yritys joutuu ponnistelemaan entistä kovemmin saavuttaakseen edes jonkinlaisen aseman toisella sektorilla. Yritys tunnistaa osittain epäonnistuneensa asian ennakoinnissa ja tilannekuvan luomisessa tarpeeksi ajoissa. Oppimisen paikka. 


Viikot 30-31 (5-18.10): Talvesta tulee haastava 

Yritykselle A tulevat kuukaudet ja erityisesti alkuvuosi näyttävät tällä hetkellä haastavilta. Syksyn liiketoimintaponnistelut eivät ole toistaiseksi tuoneet tilauskantaan muutoksia, ja yrityksen on tässä tilanteessa ollut myös pakko sopeuttaa toimintaansa ja henkilöstöä tulevaan. Myöskään irtisanomisilta ei ole vältytty. Vaikeampi tilanne on jossakin määrin heijastunut myös henkilöstön vaisumpiin mielialoihin, mutta mitään merkittävää muutosta ilmapiirissä ei ole näkyvissä. Varsinaisia uusia häiriötekijöitä liiketoimintaan ei ole ilmaantunut. 

”Lähitulevaisuus näyttää vaikealta mutta keväästä eteenpäin näyttää ihan hyvälle” 

Siinä missä talvi näyttää hankalalta, näkymät keväästä eteenpäin vaikuttavat puolestaan hyviltä. Kyse on pitkälti jo sovituista mutta eteenpäin siirretyistä projekteista sekä yrityksen arviosta siitä, että markkinoille kertyy hiljaisemman kauden jälkeen ns. patoutunutta kysyntää asioista, jotka on jossakin kohtaa pakko tehdä. Myös nyt täysin jäissä oleva kansainvälinen liiketoiminta voi vielä vaikuttaa kokonaisuuteen. Mietittävää on tällä hetkellä mm. siinä, ottaako vastaan tarjottu keikka koronan runtelemassa maassa. Kaksi viikkoa karanteenia molempiin suuntiin ei tee töiden kannattavuudesta helppoa, terveysriskeistä puhumattakaan. 


Viikot 28-29 (21.9-4.10): Herätys

Yrityksessä A eletään haastavia viikkoja, sillä päätoimialalla uusien kauppojen saaminen on käytännössä täysin pysähdyksissä, kansainvälinen liiketoiminta on halvaantunutta ja tilauskanta talvelle on huvennut merkittävästi alemmaksi. Tilauskantaa on aikaisemmin vastaavissa tilanteissa saatu täydennettyä lukuisilla pienemmillä töillä, mutta nyt myös ne ovat kiven alla. Korvaavaa liiketoimintaa etsitään nyt kaikin voimin eri toimialoilta sekä myös uudenlaisista tuotteista, ja positiivisena nähdään se, että tarjouksia on päästy jättämään sisään kohtuullisesti. 

”Kansainvälinen liiketoiminta on huomattavasti pahemmin halvaantunutta kuin kotimainen toiminta” 

Tässä tilanteessa kehitys ei enää oikene talveksi uudella myynnillä vaan yrityksen on ollut pakko käynnistää uusien sopeutustoimenpiteiden valmistelu, yrityksen sanoin ensimmäistä kertaa pakon sanelemana. Sopeutustoimet pyritään tekemään loppuun asti irtisanomisia välttämällä. Yrityksen johdon analyysi tilanteesta on myös se, että nousujohteiset viime vuodet ja kiivaana käynyt kysyntä ovat tietyssä mielessä laiskistaneet yrityksen toimintaa. On oletettu, että sopimuksia saadaan automaattina kun yrityksen toiminta on kunnossa. Näin ei tässä tilanteessa enää ole: tämä on hyvä herätys. 

”Ei tämä silti pelkältä synkkyydeltä näytä” 


Viikot 26-27 (7-20.9): Epävarmuutta mutta ei synkkyyttä 

Yrityksen A näkymät pysyvät epävarmoina ja vaikeasti ennustettavissa olevina. Uusia sopimuksia yritetään neuvotella aktiivisesti, mutta tilauskertymä ei ole kehittynyt parempaan suuntaan syyskuun aikana. Loppuvuoden osalta on kohtuullisen paljon pelissä, sillä nykyinen tilauskanta ei riitä kannattavaan toimintaan talvesta eteenpäin.  

”Vähän ollaan huolissaan siitä mitä kevättalvella tehdään” 

Yrityksellä A on myös haasteita muutamissa nykyisissä toimituksissaan ja isolta osin juuri koronatilanteen seurauksena. Merkittävä ulkomainen asiakas on ajautunut taloudellisiin ongelmiin koronatilanteen vuoksi, ja myös kotimaassa useampi asiakas on ollut pakotettu tekemään muutoksia aikaisempiin suunnitelmiin koronan vuoksi. Suora vienti on hiljentynyt tällä hetkellä minimiin. 

”Päällimmäisenä on se, että näkymät ovat hemmetin vaikeasti nyt ennustettavissa” 

Haastavasta tilanteesta huolimatta yritys korostaa sitä, että vaikeudet ovat ehkä enemmän lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Pidemmän aikavälin positiivispainotteisia odotuksia ei ole haudattu mihinkään, mutta yritys ennakoi, että vuoden 2019 liiketoiminnan volyymiin päästään aikaisintaan 2022 tai 2023. 


Viikot 24-25 (24.8-6.9): Ensi vuosi mietityttää 

Yrityksellä A näkymät ovat muodostuneet aikaisempaa hieman epävarmemmiksi ja epätietoisuus koronatilanteen vaikutuksista on kasvanut. Loppuvuoden 2020 osalta näköpiirissä ei ole tällä hetkellä merkittäviä uhkatekijöitä mutta samalla yritys on alkanut tiedostamaan, että ensi vuodesta on tulossa haastava. Sen lisäksi että kasvu tyssäsi tähän vuoteen ja kääntyi selvän miinusmerkkiseksi, kasvua näyttää olevan turha odottaa myöskään tulevilta vuosilta niin kauan kun pandemiaa on olemassa. Yritys sanoo kokevansa nyt projektien lykkääntymisiä ja peruuntumisia, ja itse asiassa enemmän kuin kevään 2020 aikana. Joillakin asiakkailla tilanne on kehittynyt erittäin vaikeaksi ja koko toiminta on joillakin pysähdyksissä. 

”Nyt näkymät näyttää siltä että kasvu on tyssännyt ja jonkinnäköistä supistumista tulee” 

Yrityksen sisällä haasteita on aiheuttanut jatkuvat poissaolot. Nämä johtuvat lapsiperheiden varotoimenpiteista flunssatilanteissa ja omaehtoisista karanteeneista testauspäätöstä odottaessa. Koska testaustulosten valmistuminen on venynyt paikoitellen viikkoon, yrityksen johto teki tilanteessa linjauksen, jossa kaikki halukkaat pääsevät yksityiselle puolelle testaukseen saman tien. Uuden toimintamallin jälkeen tilanne on helpottanut välittömästi. Yrityksen johto on pannut samalla positiivisesti merkille työntekijöiden turvallisuus- ja hygieniatoimenpiteiden rutinoitumisen ja pysyvät käyttäytymisen muutokset. Tilanne otetaan kesän jälkeen vakavammin ja ammattimaisemmin. 

”Tietyssä mielessä vähän odottava (tunnelma) edelleen” 


Viikot 22-23 (10-23.8): Aika neutraalia 

Yrityksen A työntekijöille kaksi viimeistä viikkoa ovat olleet työn tekemisen kannalta rikkonaisia, sillä työntekijöiden lasten paluu kouluihin ja päiväkoteihin on merkinnyt heti käynnistynyttä flunssakierrettä. Yrityksen henkilöstöä on jäänyt koronan varotoimenpiteinä kotiin oikeastaan jatkuvalla syötöllä, mutta toistaiseksi tilanteesta on selvitty vähin vaurioin ja ilman koronatapauksia. Yrityksessä otettiin tehostetun hygieniaohjeiden ja toimintatapojen muistuttaminen käytäntöön heti lomakauden jälkeen, koska varotoimenpiteistä on alettu jälleen lipsumaan.  

”Kyllä siellä aina joku on päivän tai pari pois (koronan varotoimena)” 

Suhteessa kilpailijoihin ja yhteistyökumppaneihin, yrityksen johto arvioi itse olevansa aika keskimääräinen, tai keskimääräistä hieman tiukempi, yritys koronalinjan tiukkuudessa, ja pitää valittua linjaa parhaana vaihtoehtona. Liika löysyys merkitsisi liian suuria riskejä tautitapauksille, mutta toisaalta äärimmäisen tiukaksi vedetty linja jäykistää ja estää liiketoimintaa liikaa. Näitä molempia ääripäitä myös löytyy yrityksen toimintaympäristöstä. 

Liiketoiminnallisesti viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet ”aika neutraaleja”. Muutamilla merkittävillä asiakkailla on esiintynyt eritasoisia ongelmia, yhdellä toiminta on tällä hetkellä käytännössä pysähdyksissä koronakriisin aiheuttamien taloudellisten ongelmien vuoksi. Toinen asiakas vaikuttaa puolestaan tarkoituksella viivästyttävänsä kaikkia maksuja erilaisiin tekosyihin vedoten. Koko vuoden liikevaihtoon yritys ennustaa tällä hetkellä noin 25% pudotusta verrattuna edelliseen vuoteen, josta noin puolet on suoraviivaisesti koronan aiheuttamaan vaikutusta. Luottamus omaan tulevaisuuteen on yrityksessä kuitenkin edelleen hyvällä tasolla. Tästä vuodesta otetaan jonkin verran turpaan ja peruuttamisen jälkeen jatketaan eteenpäin. 

”Enemmän uutisissa kerrotaan kuin mitä meillä tapahtuu” 


Viikot 15-21 (22.6-9.8): Asteen verran pessimistisempään suuntaan 

Yritykselle A keskikesä käänsi tilannetta ja odotuksia piirun verran, mutta ei merkittävästi, negatiivisempaan suuntaan. Näkemyksen takana ei ole yhtä isompaa tekijää vaan joukko erilaisia signaaleja. Asiakasyrityksissä on ruvennut kesäkaudella näkymään aikaisempaa enemmän viivästyksiä ja epäröintiä päätöksenteossa, muutamia projekteja on koskenut lykkääntyminen, ja osin taloudellisen tilanteen vuoksi, tietyillä toimialoilla ongelmat ovat nostaneet aikaisempaa enemmän päätään ja lisäksi ihmisten käyttäytyminen Suomessa enteilee virukselle otollisempia leviämisolosuhteita. Yrityksessä on vahvistunut käsitys siitä, että koronan toinen aalto iskee Suomeen merkittävällä tavalla tulevan syksyn aikana. Tässä tilanteessa yritys keskittyy niihin asioihin, joihin se itse voi vaikuttaa.  

”Mulla on sellainen olo että 2021-2022 tulevat olemaan hankalimmat vuodet koronan seurauksena” 

Vaikuttaa siltä, että yritys selvää taloudellisesti kuivin jaloin kuluvasta vuodesta. Taloustilanne on pysynyt suhteellisen vakaana, ja myös vanhat saatavat ovat lomakauden aikana saatu perittyä pois. Terveysohjeistukseen kiinnitetään lomilta paluun jälkeen taas erityistä huomiota, osin myös siksi, että asennustyötä tehdään tällä hetkellä keväästä poiketen myös asiakkaiden tiloissa ja työmailla. Kesän aikana on linjattu päätös, jossa yhdestäkään kehitysprojektista ei luovuta vaan kaikkia viedään eteenpäin suunnitelmien mukaan. Yritys pitää tätä välttämättömyytenä, sillä haasteellisimmat vuodet näyttävät olevan vasta edessä. 


Viikko 14 (15-21.6): Korona on enemmänkin muisto vaan 

Yritykselle A juhannusviikko merkitsi toistaiseksi paluuta täysin normaaliin yritystoimintaan ilman viitteitä koronan tuomista sisäisistä tai ulkoisista vaikutuksista. Korona vaikuttaisi tällä hetkellä olevan enemmänkin muisto menneestä kuin ajankohtainen yritykseen vaikuttava asia. Samalla yrityksen johto kallistuu arviossaan siihen, että korona tulee palaamaan lähes varmasti takaisin. Joko kevään kaltaisena suurempana aaltona tai sitten kausi-influenssan muodossa.  

”Verrattuna siihen mitä mediassa vatvottiin niin eihän tämä meitä koskien ollut mitään” 

Keväästä jäi kokonaisvaltaisesti yritykselle sellainen olo, että vähällä lopulta päästiin. Ongelmilta ja haasteilta ei vältytty, esimerkiksi maksuviivästysten ja toimitusketjuongelmien muodossa, mutta kriisi väistettiin lopulta vähäisin vaurioin niin terveyden kuin liiketoiminnankin suhteen. Yrityksen johdolle, ja epäilemättä myös työntekijöille, kevät oli kuitenkin raskas ja haastava. Piti nopeasti trimmata yritys korona-aikaan, suunnitella, ohjeistaa ja ottaa käyttöön uusia toimintatapoja. Henkistä kanttia testattiin niin työssä kuin sen ulkopuolellakin. Huomattiin kaivata myös paljon sellaista, mikä normaaliaikana tuntuu itsestäänselvyydeltä. 

”Jos tämä oli tässä niin ei tästä suurta vahinkoa syntynyt” 


Viikko 13 (8-14.6): Korona rupeaa jäämään taka-alalle 

Yrityksessä A koronatilanne puhutti seurantaviikolla 13 yhä vähemmän ja tilanne on pitkälti arkipäiväistynyt normaalinkaltaiseksi tekemiseksi. Yrityksen johto ei näe tällä hetkellä koronaan liittyviä lyhyen aikavälin uhkakuvia eikä korona käytännössä vaikuta päivittäiseen tekemiseen juurikaan. Myös henkilöstö vaikuttaa jättäneen koronaan liittyvät keskustelut ja pohdinnat taakseen, ja henkilökohtaiset varotoimet vaikuttavat nyt vähemmän tärkeiltä. 

Osittain alkanut korona vähän unohtumaan

Yrityksen johtoa puhuttaa nykyisessä rauhallisessa tilanteessa ainoastaan keskeisten asiakastoimialojen kriisikestävyys mahdollisissa uusissa virusaalloissa. Pandemian voimakkaat jatkoaallot olisivat todennäköisesti kriittisiä paitsi asiakkaille, myös yritykselle itselleen.  


Viikko 12 (1-7.6): Maailma alkaa avautumaan 

Yritykselle A seurantaviikko merkitsi ensimmäistä kertaa pitkään aikaan asennusryhmän lähettämistä ulkomaille eli paluuta toimitusten viimeistelyyn ja sitä kautta myös normaalimpaan liiketoimintaan. Tämä kiitos asteittain avautuvien rajojen. Edelleenkään kaikkiin asiakaskohteisiin ei ole pääsyä, koska työmaakohtaisesti rajoituksia on edelleen voimassa. Positiivista kierrettä yritykselle toi myös se, että Business Finlandilta saatiin myönteinen rahoituspäätös suunnitelluille kehittämistoimenpiteille. 

Kyl mä ne (näkymät) hyvänä näen 

Asiakkaissa on yrityksen A mukaan tapahtunut viikon mittaan selvää asennemuutosta. Koronavoivottelu ja piehtarointi on nyt jäänyt taka-alalle, ja yritykset vaikuttavat nyt keskittyvän  tulevaisuuteen ja mahdollisimman normaaliin liiketoimintaan muuttuneessa ympäristössä. Myös toimittajat ovat pitäneet aikaisempaa aktiivisemmin yhteyttä ja viestittäneet toiminnan paluusta normaaliin. Omat näkymät vaikuttavat hyviltä kriisin tuomien painotusten myötä: nyt korostuu toimitusvarmuus hinnan kustannuksella ja kotimaisia ostoja tehdään aikaisempaa enemmän Suomesta. Vahvistunut näkymä on se, että yrityselämä pääsisi suhteellisen nopeasti takaisin kasvuun, mikäli epidemian toinen aalto ei iske voimakkaasti maailmaan. Jos toinen aalto tulisi, ”monella on silloin pullo tai pilleri käden ulottuvilla”. 


Viikko 11 (25-31.5): Terveempänä kuin koskaan ennen? 

Yritykselle A niin seurantaviikko 11 kuin sitä edeltäneetkin viikot ovat olleet työntekijöiden terveyden kannalta poikkeuksellista aikaa: koskaan ennen yrityksessä ei ole sairastettu näin vähän kuin korona-aikana. Tämä selittyy luonnollisesti poikkeuksellinen hyvänä käsihygieniana, työn ja työvuorojen erityisjärjestelyinä sekä kaikkien työntekijöiden varovaisena käyttäytymisenä niin työssä kuin sen ulkopuolellakin poikkeustilanteen aikana, viime viikkojen osittaisesta lipsumisesta huolimatta. Yrityksen ensimmäiset koronaepäilyt ovatkin osuneet 11 viikon jakson aivan loppuun, mutta ovat toistaiseksi olleet turhia. 

Ei dramatiikkaa

Seurantaviikolle 11 ei osunut merkittäviä tapahtumia ja uutisia, ja yrityksen toiminta on kauttaaltaan normalisoitunut lähes tavanomaiseksi asioiden hoitamiseksi ja kiireeksi. Saatavien viiveitä esiintyy edelleen yksittäisillä asiakkailla, joidenkin osalta kumulatiivisesti. Loppuvuoden näkymät vaikuttavat hyviltä, mutta samalla pidemmän aikavälin kehitys ja koronan pitkäaikaiset vaikutukset esimerkiksi asiakastoimialoilla pohdituttavat yritystä yhä enemmän. 

Aika vähällä [me] ollaan päästy loppujen lopuksi 

Yritys A arvioi menneen 11 viikon ajanjakson haastavimman kriisistä johtuvan asian yrityksen johtamiselle toistaiseksi olleen matkustuskiellot ja näistä johtuvat kansainvälisten projektien keskeytykset. Useat projektit piti nopeasti ja ilman tietoa tulevasta neuvotella uudelleen, järjestää näihin liittyvät resurssit ja miettiä samalla taloudellisesti kestäviä ja mahdollisia ratkaisuja epävarmuustilanteessa. Loppujen lopuksi yrityksen johto ei pidä näitä kuitenkaan kauhean dramaattisina käänteinä, vaan katsoo yrityksen selvinneen haasteista toistaiseksi aika pienillä vaurioilla. 


Viikko 10 (18–24.5): Tuotannon pyörittämistä 

Yrityksen A viikko on ollut yleisesti ihan hyvä. Mitään suurempia päätöksiä tai yksittäisiä tapahtumia viikolla ei ole tehty. Yrityksessä seurataan mahdollisia pitkän aikavälin muutoksia. Maksuliikenteessä ei sinänsä ole ollut muutoksia, sillä jo ennenkin hitaat maksajat ovat edelleenkin hitaita maksamaan. Rahaa on jonkin verran kiinni keskeneräisessä tuotannossa, koska joistakin projekteista uupuu yksittäisiä materiaaleja. Myös projekteja, jotka on myyty asennettuna Eurooppaan, seisoo ja tavarat odottavat varastolla. Toisaalta taas Kiinasta tilattua tavaraa on taas saatu ja osa projekteista on edennyt.  

Niin kuin jo viime viikolla, myös tällä viikolla henkilöstöä on saanut muistuttaa tarvittavien turvavälien ja käsihygienian huolehtimisesta. Moni on osittain turtunut tilanteeseen. ”Jollakin saattaa olla kuvitelma, että ei enää mitään ole, mutta ei tämä ohitte vielä ole.” Henkilöstöä on ollut tällä viikolla poissa töistä koronaepäilyjen vuoksi, ensimmäistä kertaa.  Testitulokset kuitenkin osoittautuivat negatiivisiksi. Yrityksellä on edelleenkin jonkin verran huolta löystyneestä turvallisuuskäyttäytymisestä.  

”Sitten kun aletaan kuvitelleen, että ei enää ole mitään, se ryöpsähtää päin kasvoja” 

Tulevaisuuden näkymissä on nähtävissä kaksi erilaista suuntaa. Toisaalta kotimaiset asiakkaat ovat valmiita jopa maksamaan enemmän kotimaiselle ja luotettavalle yhteistyökumppanille, toisaalta Euroopan hiljentyneet näkymät saattavat kääntää toimintaa negatiivisempaan suuntaan. Yrityksen on vaikea ennustaa tilannettaan, sillä monet asiat ehtivät vielä muuttua moneen kertaan.  


Viikko 9 (11-17.5): Pohdintaa virussyksystä 

Yrityksen A johto pohti viikon mittaan muun muassa koronatilanteen terveys- ja yhteiskunnallisia vaikutuksia Suomessa. Siinä missä koronatilanteen vaikutus yleisesti yritykseen itseensä on vähitellen pienenemässä, eikä terveydellisiä haasteita vielä ole edes ollut, tilanne koko Suomen osalta taitaa olla ”tyyntä myrskyn edellä”. Yritys ennustaa terveystilanteen osalta syksystä 2020 vaikeaa ja viruksen leviämiselle uusia, vielä voimakkaampia aaltoja. 

”Taitaa olla tyyntä myrskyn (terveystilanteen) edellä” 

Terveys puhutti yrityksessä myös laajemmin viikon aikana. Johto oli huomannut, että työntekijät alkoivat ensi kertaa koronatilanteen aikana selvästi lipsumaan turvallisuusohjeista ja varotoimenpiteistä. Etäisyyksistä ei pidetty yhtä tiukasta huolta kuin aikaisemmin ja ryhmien kokoontumisiin oli pitänyt puuttua ensi kertaa. Yrityksen johtoa mietityttää, mitä yksikin todettu tapaus voisi yrityksessä saada aikaan. 

Liiketoiminnan kannalta viikko oli normaali ja ilman isoja uutisia. Euroopan ulkopuolelta tuleviin toimituksiin liittyviä ongelmia oli saatu ratkottua ja viimeiset kriisin aikana keskeytyneet toimitukset saatanee perille lähiviikkoina. Asiakasmaksujen viivästymiset ovat herättäneet jonkin verran huolta , vaikka vielä ei puhuta pitkistä viivästyksistä. Viivästyksiä on nimenomaan isoilta yrityksiltä, jotka osaltaan tuntuvat myös ”kikkailevan” tilanteen kanssa: milloin lasku on jostain syystä puutteellinen tai siinä on ”väärän värinen leima”. Yritys näkee edelleen koko vuoden taloustilanteen hyvänä. Liikevaihto saattaa edellisestä vuodesta tippua mutta kannattavuus todennäköisesti jopa paranee syistä, jotka eivät liity koronatilanteeseen mitenkään. 


Viikko 8 (4-10.5): Paitsi pirusti viisaampi, myös positiivisempi 

Seurantaviikon 8 otsikko viittaa yrityksen A viikon 7 toteamukseen, jossa viikon 8 käänteiden ja asiakasneuvotteluiden jälkeen oltaisiin paljon viisaampia loppuvuoden liiketoimintanäkymistä. Ja hyvinhän siinä sitten kävi. Epävarmana alkanut viikko kääntyi yritykselle A erittäin hyväksi. Ison asiakkaan ennakoidut vaikeudet eivät lopulta olleet välittömiä eivätkä yritykseen A kohdistuvia. Lisäksi viikko toi mukanaan uutta kauppaa ”hyvään tahtiin”. Johdon ilmapiiri muodostui lopulta erittäin positiiviseksi ja yritys ennustaakin viime viikkojen käänteiden jälkeen, että aikaisemmat arviot koko vuoden tilanteesta voivat nyt olla pessimistisiä. Koko vuoden liikevaihto voi nykytiedon perusteella päätyä jopa edellistä vuotta isommaksi. Koronakriisi vei aikaisemmin liiketoiminnasta osan mutta viime viikkojen uudet kaupat ovat kompensoineet taseen jopa positiiviselle puolelle. Myös aikaisempien viikkojen toimitusongelmat Euroopan ulkopuolelta ovat ruvenneet osin ratkeamaan. 

”Ei korona oikeastaan vaikuta nyt (tämän vuoden) näkymiin mitenkään” 

Viime viikkojen liiketoiminnan elpyminen on pohdituttanut yritysjohtoa viime aikoina paljon. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että asiakkaat ottavat jopa vahvaa ennakkoa uusien tilausten vahvistamisessa, sekä Suomessa että ulkomailla. Ulkomaisten asiakkaiden osalta yritys on miettinyt muun muassa suomalaisyritysten mainetta luotettavina ja kriisinkin aikana kaikkensa antavina yhteistyökumppaneina. Kotimaassa on selvästi haluttu turvata kriittisiä toimituksia tilaamalla läheltä. Samalla yritys kuitenkin tiedostaa, että siihen kohdistuvat koronavaikutukset voivat konkretisoitua vasta tulevina vuosina. Aika antaa tältä osin mahdollisuuden varautumiseen ja kehittymiseen. 


Viikko 7 (27.4-3.5): Vaikeita neuvotteluita edessä 

Yrityksellä A seurantaviikkoa 7 väritti epävarmuus ja orastava huoli tulevasta. Vaikka viikon loppumista tasoitti mahdollinen uusi kansainvälinen kauppa, synnytti merkittävän asiakkaan ongelmat yrityksessä epävarmuutta tulevasta. Vaikka tilanteella ei ole vielä välitöntä vaikutusta yritykseen A, se ennakoi erittäin haastavia tulevia viikkoja tilanteen korjaamisessa ja näihin liittyvissä neuvotteluissa. On mahdollista, että ison asiakkaan vaikeudet heijastuvat myös yritykseen A isommalla volyymillä kuin mitä kriisin vaikutukset tähän asti ovat olleet. Mainittua asiakasta lukuun ottamatta tilanne on pysynyt muutoin kohtuullisen rauhallisena ja tasaisena. Muutama yksittäinen uusi laskun maksamisen myöhästyminen/siirtyminen asiakkaalta tuli myös esille, mutta kokonaisuutena ei puhuta vielä merkittävistä summista.  

”Puoli-kenkkumainen viikko” 

Tulevilla viikoilla on aikaisempaa enemmän merkitystä yrityksen loppuvuoden liiketoiminnan kannalta. Vuodelle 2021 puolestaan on tällä hetkellä olemassa normaalivuotta vastaava volyymi tilauksia, mutta myynnin olisi tehtävä merkittävästi uusia kauppoja myös loppuvuoden 2020 ja alkuvuoden 2021 aikana. Yritys ennakoi varovasti kahta erilaista kehitysvaihtoehtoa: isompien toimitusprojektin vaihtumista useampiin pienempiin tai yrityksen aseman parantumista suhteessa sen kilpailijoihin, joka voisi merkitä kooltaan vielä nykyistä isompia kertasopimuksia. Liiketoiminnan arviointi vuodelle 2021 on yrityksen mukaan tässä kohtaa täyttä arvailua ilman mitään tarkempaa tietoa. 

”Ens viikolla olen ihan pirusti viisaampi” 


Viikko 6 (20-26.4): Häiriötilanteiden purkua 

Viikko 6 kehittyi yrityksellä A läpi ilman erityisen isoja tapahtumia. Asiakkuuksissa ei tapahtunut viikon aikana mainittavaa, mutta omissa toimittajissa olleita häiriötilanteita saatiin nyt ensimmäistä kertaa kriisin puhjettua ratkaistua. Viikon merkittävin päätös yrityksessä oli johdon mukaan linjaus siitä, että se lähtee mukaan uusiin kehittämisprojekteihin riippumatta siitä, saavatko hankkeet myöhemmin julkista tukea vaiko eivät.  

Yrityksen taloustilanteen stabiloitumisessa on auttanut viikon mittaan erityisesti kaksi asiaa: kriisin ensimmäisinä viikkoina syntyneiden toimittajaongelmien osittainen väistyminen mahdollistaen toimitusten tekemisen valmiiksi sekä joiden asiakkaiden kanssa käyttöönotetut uudet toimintamallit asennusten kanssa. Asennuksissa päästiin hyvässä yhteistyössä asiakkaan kanssa neuvotellen ja suunnitellen ratkaisuun, missä asiakas hoitaa tietyissä toimituksissa loppuasentamisen itse, yrityksen A ohjeiden mukaisesti. Tämän hetken arvio koronan vaikutuksesta koko vuoden liikevaihtoon on kuitenkin selvästi laskeva: edellisen vuoden noin 12 miljoonasta eurosta päästäneen tänä vuonna 9-10 miljoonan euron vaihtoon, joskin arviossa on vielä lukuisia epävarmuustekijöitä kriisin kehittymiseen liittyen. Tulosvaikutus jäänee hyvin pieneksi nopeiden reagointitoimenpiteiden vuoksi. 

”Ihminen on pirun nopea oppimaan mikä on uusi toimintamalli” 

Seurantaviikolla yrityksen A johdolle on alkanut muodostua käsitys siitä, että valtaosa ihmisistä tottuu lopulta nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Vaikka organisaatiossa on aina myös erilaisia yksilöitä, pääosa näyttää omaksuneen uuden tilanteen todella luontevasti ja nopeasti. Ne, joita tilanne stressaa, tuntuvat reagoivan vastaavasti aika voimakkaasti ja vaativan laajemmin tukea. 

Yrityksen johto pohtii päivittäin sitä, millä tavoin kriisin jälkeiseen aikaan pitäisi varautua ja reagoida. Kriisi väistämättä pistää markkinatilanteen uusiksi mutta toistaiseksi viisasten kiveä uuteen tilanteeseen ei olla vielä löydetty.  


Viikko 5 (13-19.4): Ilman merkittäviä uutisia 

Viikko 5 oli seurantayrityksen A toiminnalle suhteellisen rauhallinen viikko ilman merkittäviä koronaan liittyviä muutoksia. Uusia sopimuksia syntyi viikon aikana muutamia, joskaan ”ei ihan yhtä rehvakkaaseen tahtiin kuin edellisellä”. Asiakastoimituksissa ilmeni edelleen muutama, uusi viivästys eurooppalaisten asiakkaiden sulkiessa toimitilansa toistaiseksi koronan leviämisen ennaltaehkäisemiseksi. Samalla näyttää vahvistuvan käsitys siitä, että suomalaiset asiakkaat haluavat nyt ostaa Suomesta, jos se vain on mahdollista. Toimitusvarmuuden arvo asiakkaiden silmillä on nyt huomattavan korostunut. 

”Vois sanoa että merkittävin [koronaan liittyvä tapahtuma] on se että ei uusia tapahtumia” 

Raaka-aineiden ja materiaalien toimitusten osalta ongelmallisia tapauksia tuli viikon mittaan esille muutamia seurantaviikon 5 aikana. Yrityksen mukaan yksikään sellainen toimitusongelma, joka alkoi koronakriisin käynnistyttyä ei ole vielä normalisoitunut tai päätynyt hyvään tilanteeseen. Materiaaliongelmat siis jatkuvat osittaisina, mikä estää osan toimitusten viimeistelystä ja siten osan laskutuksesta.  

Henkilöstö on pysynyt yrityksessä A täysin terveenä, mutta henkisellä puolella kuormitus alkaa yksittäisissä henkilöissä näkyä. Yritys otti viikon aikana käyttöön menettelyn, jossa raskaimmin tilanteen kokevia etätyöntekijöitä otetaan fyysisesti toimistolle muutamaksi päiväksi kerrallaan näkemään ja kokemaan ”että firma on edelleen pystyssä”. 

”Semmoista pienimuotoista oirehtimista on” 


Viikko 4 (6-12.4): Hyvä viikko 

Viikko 4 toi seurantayrityksen A liiketoimintaan takaisin hyviä aineksia edellisen viikon haasteiden jälkeen. Viikon myynnin tulos oli erinomainen ja vastaa normaaliolosuhteissa noin kuukauden keskimääräistä myyntiä. Tämän vaikutus ei luonnollisestikaan näy kassavirrassa vielä pitkään aikaan mutta antaa luottamusta aikaisempien keskeytysten vastapainona. Merkittäväksi asiakkaiden käyttäytymistä ohjaavaksi tekijäksi näytti viikon mittaan muodostuvan se, että asiakkaat haluavat nyt aikaisempaan selvemmin lisätä tilauksia Suomesta sekä myös se, että uusia tilauksia lukittiin normaalia huomattavasti pidemmäksi aikaa eteenpäin. Tilanne näyttäytyy yritykselle asiakkaiden jonkinasteisena pelkona tulevien toimitusten saatavuudesta ja aikatauluista. Yrityksen yhdellä uudella toimittajalla oli viikon mittaan toimitushaasteita, mutta muuten toimittajien tilanne pysyi edellisten viikkojen kaltaisena. 

”Tämän viikon perusteella näyttää ihan hyvältä” 

Yrityksen johto alleviivasi viikon mittaan aktiivisen henkilöstötiedottamisen tärkeyttä. Myös tilanteissa, joissa ei ole ”mitään erityistä tiedotettavaa” eli kaikki on hyvin. Seurantayrityksessä oli esimerkiksi lähtenyt viikolla kiertämään sitkeä ja väärä huhu nelipäiväiseen työviikkoon siirtymisestä, ja tätä pidettiin henkilöstön keskuudessa jo varmana asiana kunnes asia saatiin tiedotuksella kuntoon. Myös etätyötä tekevien henkiseen hyvinvointiin on pyritty kiinnittämään enemmän huomiota esimerkiksi kutsumalla henkilöitä vaihtelun vuoksi päiväksi-pariksi toimistolle.  

”Ihan hyvän” tilanteen keskellä eniten yrityksen johtoa mietityttävät toimitusten lykkääntymiset. Kriittistä ei ole niinkään se, kuinka paljon lykkääntymisiä ja keskeytyksiä tulee, vaan kuinka kauan ne kestävät – viikon, kolme viikkoa vai puoli vuotta. Nyt tilanne on se, että lykkääntymisten aikatauluja on mahdoton arvioida. 


Viikko 3 (30.3-5.4): Sisäisiä ja ulkoisia haasteita 

Seurantaviikko 3 toi yritykselle A haasteita sekä sisäisesti että ulkoisesti. Henkilöstön osalta tilanne näyttäytyi hyvin kaksijakoisena. Tuotantohenkilöstö toimii kasvaneen paineen alla hyvin, mutta osalla toimihenkilöstöä tilanne muuttui täydeksi lamaantumiseksi. ”Osa lähti aivan laukalle” johdon näkemyksen mukaan. Jälkikäteen orastavia merkkejä asiasta olisi ehkä ollut nähtävissä jo aikaisemmin, jos merkkejä olisi osannut lukea paremmin. Yrityksessä on muodostunut näkemys siitä, että tällainen kriisi saa toiset ihmiset tekemään sisukkaasti parhaansa ja samaan aikaan toisilla tilanne johtaa totaaliseen pysähtymiseen, kriisiin ja aloitekyvyttömyyteen. Tilanne merkitsee johdolle kasvavaa henkilöstön huolenpitoa, tarkkailua ja toimintakyvyn seurantaa. 

”Tämän viikon asiat olivat enemmänkin henkistä laatua” 

Asiakasrintamalla yksi yrityksen A tärkeimmistä asiakkaista ilmoitti viikolla kieltäytyvänsä ottamasta vastaan laskuja useampaan viikkoon. Asia saatiin pienen jupakan jälkeen selvitettyä ja tilanne jatkuu normaalina, mutta yritykselle asia näyttäytyy laajemmin siltä, että jotkut pyrkivät hyväksikäyttämään koronatilanteen epävarmuutta esimerkiksi laskutusasioissa. Yrityksen toimittajien vaikeudet toimittaa tavaraa aikataulussa laajenivat viikolla jonkin verran, mikä merkitsee, yhdessä matkustusrajoitteiden kanssa, kasvavia haasteita yrityksen omille toimituksille. Kun tilauksia ei saada eteenpäin, myöskin laskutus pienenee. Viivästysten vaikutus seurantayritykselle on toistaiseksi ollut vajaa miljoona euroa myöhemmäksi siirtynyttä laskutusta mikä vastaa vajaata kymmentä prosenttia vuosiliikevaihdosta. Kassatilanteen parantamiseksi yritys haki ja sai Finnveran tukemana uutta käyttöpääomaa pankilta. Osa vajeesta pystytään kattamaan yrityksen omista puskureista. 

Haasteista huolimatta yritys uskoo edelleen selviävänsä tilanteesta kohtuullisen hyvin. Kriisin uskotaan edelleen vahvistan yrityksen suhteellista asemaa suhteessa merkittävimpiin kilpailijoihin. 


Viikko 2 (23-29.3): Sekalaista sählinkiä 

Johdolle yrityksen A viikko 2 oli sekavaa, tempoilevaa, lukuisten yksittäisten asioiden tarkistamista, nopeita päätöksiä ja osittain myös sähläämistä. Tähän vaikutti erityisesti kaksi asiaa: tiettyjä tuotantotoiminnan materiaaleja ei toistaiseksi saada tai näiden toimitukset ovat ”toistaiseksi” viivästyneet, ja myös se, että yritys ei saa omia toimituksiaan valmiiksi, koska sen asentajat eivät pääse matkustusrajoitteiden vuoksi maailmalle viimeistelemään tilauksia. Asiakkaat ovat ruvenneet olemaan yhteydessä päivittäin, usein useampaan kertaan, ja jopa ”riesaksi asti” varmistelemaan toimitusten aikataulussa pysymistä. Asiakkaiden huoli on toisaalta ymmärrettävää mutta toisaalta yritys kokee tilanteen vähän erikoiseksi, sillä mahdollisista viivästymisistä oltaisiin välittömästi itse yhteydessä. Yrityksellä oli koko viikon aikana yksi ainoa tapaaminen kasvotusten asiakkaiden tai toimittajien kanssa. Haasteista huolimatta yrityksen henki on hyvä, henkilöstö tekee hyvällä motivaatiolla työtä ja johdonkin fiilis on ”aika positiivinen”. Terveystilanne on hyvä. 

”Helvetin sekalaista asioiden setvimistä” 

Yritys on uutena asiana huomannut tarpeen kehittää tuotteiden suunnitteluaineistoa sellaiseen muotoon, jota voidaan etäyhteyksiä avulla demonstroida paremmin asiakkaille. Tekniset piirustukset eivät yksin enää riitä, kun asioita ei pääse kasvotusten kuvailemaan. Yritys perehtyykin nopeasti mm. 3D-mallinnustyökalujen mahdollisuuksiin. 

Yrityksen näkymät aiheuttavat epävarmuutta. Kassaan on tulossa jossain kohtaa joka tapauksessa haasteita, sillä myöhempään ajankohtaan siirtyviä tilauksia ja toimituksia on useampia. Yritys arvioi tällä hetkellä, että noin 1-1.5 M€ laskutusta siirtyy ”myöhemmäksi”. Tämä ei ole kuolinisku, mutta aiheuttaa käyttöpääomaongelmia. Yritys arvioi, että kriisi ei tule varsinaisesti kaatamaan oman alan yrityksiä, mutta pitkittyessään luo huomattavia taloudellisia haasteita. 


Viikko 1 (16-22.3): Ensimmäiset siirrot

Yritys käynnisti seurantaviikkoa edellisellä viikolla YT-menettelyn, joka saatiin päätökseen tällä viikolla. Uutis- ja informaatiotulvaa seurattiin niin tarkasti kuin mahdollista ja mietittiin omia siirtoja ja reagointitarpeita. Omilta toimittajilta alkoi pitkin viikkoa kuulua muutamia poikkeavia uutisia ja toiveita, mm. tiettyjen materiaalien saatavuus loppui toistaiseksi, hintojen nostoa ehdotettiin toimitusten perilletulemisen edellytyksenä ja tiettyjä toimituksia sai enää vain maksamalla laskun etukäteen. Yrityksen omat asentajat eivät päässeet enää maailmalle viimeistelemään toimituksia, mistä aiheutuu toimitusten viivästymisiä.

Omat asiakkaat alkoivat varmistelemaan päivittäin, onko tuotanto kunnossa ja pysyykö aikataulut. YT:t saatiin hoidettua ainakin toistaiseksi pääosin pekkaspäivä- ja lomajärjestelyin. Muutamia lomautuksia käynnistettiin. Tuotantotoiminta organisointiin uudelleen ja koko organisaation varautumisohjeistusta tarkennettiin. Pääosa toimihenkilöistä aloitti etätyöt. Johdon yllätti positiivisesti viikolla se, että koko henkilöstö vaikutti olevan, enemmän kuin ehkä koskaan ennen, keskittynyt tekemään omaan parhaansa ja olemaan mahdollisimman tuottava omassa työssään. Poikkeustilanteen laajeneminen ei suoraan vaikuttanut yrityksen talouteen, ja myös tunnelma yrityksessä pysyi rauhallisena.

”Kaupankäynti pysyi yllättävänkin normaalina”