H – Infra- ja kiinteistöhuolto

Yritys H on pieni infra- ja kiinteistöhuoltoyritys

Päiväkirja


Viikko 14 (15-21.6): Korona ei vaikuta talouteemme 

Yrityksellä H on kiireinen viikko takanaan. Kauppa on käynyt ja hommat edenneet hyvin. Ainoastaan työkoneen kaatuminen tuotti hankaluuksia, mutta onneksi kukaan ei turmassa loukkaantunut. Keskusteltaessamme koronan vaikutuksista yrityksen toimintaan, toimitusjohtaja toteaa ettei korona loppujen lopuksi juurikaan enää näy yrityksen arjessa. Koronakriisi ei myöskään näy vaikuttavan yrityksen talouteen saatika binsesnäkymiin. Toisaalta korona on kylläkin häirinnyt joitakin neuvotteluita. 

Välillä miettii onko käytetty koronaa jopa tekosyynä erilaisten asioiden ajamisessa 

Yhteiskehitys kumppanien kanssa on jonkun verran hidastunut kesän kiireiden takia. Moni kesäksi suunniteltu asia siirtyy nyt elo-syyskuulle. Kaiken kaikkiaan tilanne näyttää kuitenkin hyvältä. Uudet bisnes-ideat nostattavat toiveita mielenkiintoisesta syksystä, ja asetettuja tavoitteita tullaan näillä näkymin saavuttamaan. 


Viikko 11 (25-31.5): Ekaa kertaa koolla pitkästä aikaa 

Yrityksessä H on työntekijät olleet ensimmäistä kertaa koolla yhteispalaverissa koronakriisin alettua. Palaveri koettiin hyvänä, koska kevään aikana on tapahtunut varsin paljon palvelukehityksen ja henkilöstön suhteen. Uusien henkilöiden tapaaminen koettiin erityisen hyvänä asiana. Viikoittaisia henkilöstöpalavereita aiotaan jatkaa niin kauan kun tartuntatilanne antaa myöden. Etänä toimiminen nouseekin isoimmaksi haasteeksi, kun kysyy koronavaiheen kokemuksista.  

Korona osoitti, ettemme olleet tähän [etätoimintaan] valmiit. Olemme tottuneet tekemään töitä lähekkäin. 

Yritys suunnittelee siksi kehittävänsä etätoimintaan ja –johtamiseen liittyviä toimintatapojaan. Syksyä arvioitaessa nähdään että toinen tartunta-aalto on hyvinkin todennäköinen. Silti ei uskota, että koronakriisi juurikaan vaikuta tämän vuoden taloudelliseen lopputulokseen. Tulosodotetta vahvistaa myös kumppaniyritysten kanssa käydyt neuvottelut yhteispalveluista. Uusia yhteispalveluita odotetaan pääsevän julkistamaan jo kesän aikana.  


Viikko 10 (18-24.5): Yrityksen uudistamisprosessi jatkuu

Yrityksellä H on vauhdikas viikko takana. Kauppa on käynyt hyvin ja jopa ihan uusia asiakkaita ovat ottaneet yhteyttä yritykseen. Myös neuvottelut uusista yhteispalveluista on edennyt hyvin kumppanien kanssa. Näillä näkymin päästään kesällä lanseeraamaan näitä palveluita.  

Aikaisemminkin mainittu yrityksen muutosprosessi on siis hyvässä vauhdissa. Tämän rohkaisemana yrityksen johto on päättänyt olla tarjoamatta sellaisiin urakkakyselyihin, joista ei ole riittävästi näkymiä kannattavuudesta. Koronaa tai ei, yritys ajaa uudistusta läpi varsin päättäväisesti ja usko tulevaan on säilynyt vahvana. 

Ehkä pitäis funtsia enemmän miten kasvetaan, koska siihen kasvuun uskon vahvasti 

Uhkakuvista keskusteltaessa yrityksen johto ei sinänsä koe koronakriisiä suorana uhkana. Vielä. Vasta vakavampi ja nykyistä laajempi talouskriisi uskotaan vaikuttavan yritykseen. Tähän pitää varautua, on yritysjohdon analyysi. Myös mahdolliseen uuteen tartunta-aaltoon pitää varautua.  

Silloin pitää olla valmis suunnitelma miten toimia


Viikko 9 (11-17.5): Varaudutaan kasvuun 

Yrityksessä H uuden palvelutarjonnan valmistelut ovat edenneet. Neuvottelut uusien kumppanien kanssa etenevät hyvin, ja lisäksi uusia avauksia on tehty. Yritys suunnittelee kumppanuuksia myös oleellisesti itseään isompien yritysten kanssa. Näiden mahdollistama kasvupotentiaali kiinnostaa. Yrityksessä valmistellaan myös organisaatiomuutoksia lisätäkseen työnjohtamisen ja koordinoinnin resursseja. Henkilöstömäärä on vuodessa tuplaantunut, ja johtamista on kehitettävä jottei kasvuvauhti laannu.  

Mutta yritys ei halua kasvaa mihin hintaan tahansa. Yrityksen kehityssuunnitelmissa korostuu kannattavuus ja tuotetun lisäarvon korottaminen.  

“Haluamme yhä enemmän pois kannattamattomista hommista. Satsataan niihin missä ammattitaitomme oikeasti tarvitaan ja joihin voimme tuoda arvoa. 

Yrityksen tulevaisuuden näkymät ovat siten varsin positiiviset. Yritysjohdon mielestä ainoastaan maanlaajuinen taloudellinen romahdus saattaa keikauttaa näkymiä ja suunnitelmia. Ensi viikolla järjestetään pitkästä aikaa ensimmäistä yhteistä palaveria työporukan kesken. On hyvä päästä yhdessä käymään läpi uudistuksia ja positiivisia näkymiä. 


Viikko 8 (4-10.5): Ensi talven urakkahintoja poljettu

Kulunut viikko ei tuonut yritykseen juurikaan uutta. Työntekijät ovat edelleen terveinä ja hommia tehdään entiseen tahtiin. Hallituksen päätös rajoitteiden purusta ei juurikaan nostattanut keskustelua yrityksen sisällä. Eräistä yöpäivystyksistä ollaan päästy eroon, mikä taas helpottaa jonkun verran työsuunnittelua. Niin, jonkun verran uutta kuitenkin: Uusi työntekijä on aloittanut tällä viikolla. 

Ensi talven kunnossapitourakoiden tarjouskilpailuissa on kuitenkin havaittavissa, että kilpailijat ovat alentaneet urakkahintojaan selvästi.

”En tiedä kieliikö tämä tietynlaisesta paniikista kun on pakko ottaa keikkaa mihin hintaan tahansa”

Yritys H ei kuitenkaan aio liittyä hintasotaan. Taloudelliset riskit ovat liian suuret, ja sitä paitsi uskotaan että kehitteillä olevilla uusilla palvelukokonaisuuksilla saadaan aikaan uutta liiketoimintaa.


Viikko 7 (27.4-3.5): “Onko tuntosarvet oikeissa paikoissa?”

Yrityksessä H hommat luistavat edelleen hyvin. Projektit ja urakat etenevät suunnitellusti, ja uusia tarjouksia jätetään tavanomaiseen tahtiin. Asiakasyhteistyössä on havaittavissa asteista syventymistä, yritys pääsee esimerkiksi paremmin vaikuttamaan tarjottavan työn määrityksiin ja hinnoitteluperiaatteisiin jo tarvekartoitusvaiheessa. Uusi rekrytointi osoittautui lisäksi hyvin onnistuneeksi, koska työntekijän toiminnasta on heti alkumetreillä tullut positiivista palautetta asiakkailta. Talousnäkymät ja usko bisneksen tulevaisuuteen ovat siten positiiviset. 

Vaikkakin menee hyvin, yrityksen johtoa kuitenkin huolestuttaa. Onko jotain, jota ei huomata? Mistä ja milloin koronakriisin hyökyaalto iskee? 

”Onko tuntosarvet oikeissa paikoissa? Mistä ja milloin iskee asiakkaan, tai enemminkin asiakkaan asiakkaan ongelmat meihin?” 

Yrityksessä jatketaan siksi ennen kriisivaihetta aloitettuja uudistustoimenpiteitä. Kehitetään laajuutta tarjoamaan, kyvykkyyksiin, sekä läsnäoloa useammalla toimialalla. Lisää tukijalkoja bisnekseen, siis. 


Viikko 6 (20-26.4): Uutta rekrytointia

Yrityksessä H tilanne on sen verran vakaa, että yhden työntekijän siirryttyä uusiin haasteisiin päätettiinkin rekrytoida kolme uutta. Yksi on jo aloittanut ja kaksi aloittamassa toukokuussa. Rekrytointitilanne on myös ollut suotuisa, koska… 

“…työnhakijoilta on tullut selvästi enemmän yhteydenottoja kuin normaalisti” 

Yrityksen taloudellinen tulos on toistaiseksi edennyt budjetin mukaan. Erilaisia uusia töitä ja urakoita on lisäksi tiedossa; toimeksiantoja joita ei viime vuonna ei ollut, joten yrityksessä voisi ajatella jopa kasvua viime vuoteen verrattuna. Yritysjohto arvioi kuitenkin, että toukokuu tulee näyttämään loppuvuoden suuntaa. Yrityksessä tunnistetaan myös, että tilanne saattaa sahata edes takaisin vielä pitkään, riippuen miten tartuntatilanne kehittyy ja viranomaiset reagoivat. 

“Huolta huomisesta on aina, mutta katsomme edelleen positiivisesti tulevaan” 


Viikko 5 (13-19.4): Eteenpäin. Myös uutta kohti.

Yrityksessä H pääsiäisen jälkeinen viikko on ollut varsin normaali. Vuodenaikaan liittyvät kunnossapitotyöt ovat osaltaan aiheuttaneet hiukan väsymystä, mutta on toisaalta jokavuotista. Väsymys on osin näkynyt työntekijöissä ärtymyksenä ja valittamisena. Yritysjohto on kuitenkin muistuttanut porukkaa siitä, että yrityksen työtilanne ja näkymät ovat edelleen hyvät. Samaa ei voisi monen muun firman tilanteesta sanoa.  

“Yritämme parhaamme mukaan olla läsnä, ymmärtäväisiä ja tsemppaavia” 

Työtilanne on sen verran hyvä, että yritys on käynnistänyt paria uutta rekrytointia. Hyviä ehdokkaitakin on jo löytynyt. Lisäksi uuden yhteistyökumppanin kanssa on lähdetty suunnittelemaan uusia aluevaltauksia, uutta liiketoimintaa. Yrityksessä katsotaan siten eteenpäin hyvällä mielellä. Uskotaan vahvasti, että infrastruktuuriin liittyviä hankkeita ja toimeksiantoja ylläpidetään ja avataan lisää jatkossakin. 


Viikko 4 (6-12.4): Kauden dedikset painavat 

Yrityksessä G talvikunnossapito ja kauteen liittyvät deadline:t ovat työllistäneet.  

”Vähän väsymistä on ilmassa, mutta tämähän on jokavuotista puuhaa meille” 

Muutoinkin tilanne on yrityksessä normaali: Työ- ja henkilöstötilanne hyvä, sairastumisista on vältytty, yleisfiilis on hyvä, asiakastoimeksiannot edenneet suunnitellusti, talous ja kassa kunnossa. Pääsiäinen katkaisee kuitenkin mukavasti suht raskasta kevätkautta. Jää aika palautumiseen.  

Yrityksen johto on pyrkinyt olemaan enemmän läsnä, normaalia enemmän yhteydessä henkilöstöön ja kiinnittänyt enemmän huomiota turvallisuuteen – sekä fyysiseen että henkiseen. 

”Poikkeustilanteen pitkittyessä pitänee vielä keksiä uusia tapoja ylläpitää henkeä” 


Viikko 3 (30.3-5.4): Ei isompia murheita

Tilanne yrityksessä H on miltei normaali, koronatilanteesta huolimatta. Työtilanne on hyvä ja hommat pyörivät hyvin, eikä tilanne ole toistaiseksi vaikuttanut yrityksen talouteen, saatikka tulevaisuuden näkymiin. Niin kauan kun porukka vain pysyy terveenä ja töissä, yritys uskoo selviävän tämän tilanteen yli. Yrityksen johto seuraa tiivisti tilanteen kehittymistä ja pyrkii varautumaan poikkeustilanteisiin siinä määrin missä voidaan.  

Kuluvalla viikolla on havaittu, että työnhakijoilta on tullut poikkeuksellisen paljon puheluita. Yhteistyöyritysten kanssa käydyistä keskusteluista on myös huomattu, että esimerkiksi kuljetusfirmoilla on selvästi normaalia vähemmän töitä. Mutta tärkeintä on, että henkilöstön terveystilanne on hyvä. Kuten myös henki ja työasenne. 

”Ainoastaan ajoneuvojen alkolukot ovat välillä tehnyt kepposia. Reagoivat nähtävästi helposti käsidesin käyttöön ja autohytin desinfiointiin” 

Pieni murhe sinänsä.  


Viikko 2 (23-29.3): Kehittyä pitää joka tapauksessa

Yritys H:ssa työtilanne on edelleen hyvä ja henkilöstö on pysynyt terveenä. Seurantaviikolla on huolehdittu toistamiseen siitä, että muistetaan käsihygieniaa ja miten käyttäydytään ihmisten ilmoilla. Työporukan kesken ja asiakkaiden kanssa on kokoontumiset kielletty. Vain välttämätön kanssakäyminen enää sallittu.  Samalla on huolehdittu siitä, että henkilöstön suojavarusteet ovat kunnossa. Suojavälineiden saatavuudessa saattaa kuitenkin esiintyä ongelmia, mihin on varauduttava ja keksittävä tarvittaessa uusia hankintakanavia. 

Yhteydenpito henkilöstöön puhelimitse on lisätty, koska enää ei yhteisiä palavereita voi pitää. Suurimpana huolena tällä hetkellä onkin pitää porukka terveenä ja töissä, koska yrityksessä arvioidaan, että varahenkilöstön saatavuudesta tulee iso haaste. 

Toistaiseksi asiakashankkeet ovat pysyneet suunnitelmissaan, mutta olisi ihme jollei tämä laaja poikkeustilanne aiheuttaisi häiriöitä. Usko tulevaan on kuitenkin vahva ja yrityksessä jo ennen koronavaihetta aloitetut kehitystoimenpiteet viedään loppuun asti:

” Koronatilanne tai ei, meidän pitää muuntautua firmana joka tapauksessa. Ehkä tullaan tekemään hiukan eri tahdissa kuin ajateltiin. Jotkut asiat nopeammin, jotkut hitaammin” 


Viikko 1 (16-22.3): Hommat edenneet suunnitelmien mukaan

Maailmanlaajuisesta, kasvavasta kriisistä huolimatta yrityksen arki ja liiketoiminta on yrityksessä vielä suhteellisen normaalia.  Infra- ja kiinteistöprojektit ovat toistaiseksi edenneet suunnitelmien mukaan. Yrityksessä ollaan kuitenkin odottavalla kannalla mitä tämä kriisi tuo ja miten vaikuttaa asiakkaiden toimintaan. Tämä on vaikea vielä tässä vaiheessa arvioda. Tilanne on jopa tuottanut uusia kyselyitä, esimerkiksi erilaisista desinfiointitarpeista.  

Tässä on melkein deja vu tunne 90 luvun lamastaMielenkiintoista nähdä mitä me tästä Korona-vaiheesta taas opitaan” 

Henkilöstön suhteen ei ole oikeastaan mainittavia huolia. Jollei ole pieniä lapsia kotona, niin tilanne on aika normaali. Tiedottamista henkilökohtaisen käsihygienian tärkeydestä, sekä siitä miten toimitaan kentällä, on lisätty. Toistaiseksi henkilöstö on pysynyt terveenä, mutta täytyy vielä varautua siihen miten toimitaan sairastumis- ja tapaturmatilanteissa. Varamiesresursseista saattaakin pahimmassa tapauksessa syntyä pula. 

”Tää tilanne on itse asiassa selvästi nostanut alamme arvostusta. Hyvinä aikoina meitä ei välttämättä edes huomata”