Viikko 12 (1-7.6): Paluu (uuteen) normaaliin alkamassa

Näin kesän kynnyksellä tilanne seurattavissa yrityksissä vaikuttaa yleisesti katsottuna olevan hallinnassa. Muutamassa yrityksessä koronakriisin vaikutukset rajautuvat edelleen liikkumisrajoituksiin ja etätyöhön ja niiden talous on kutakuinkin ennallaan. Ehkä suunniteltuja kasvu- tai kansainvälistymistavoitteita on jouduttu siirtämään tuonnemmas, mutta muutoin toiminta on jatkunut ikään kuin kriisiä ei olisikaan. Vaikkakin kriisi on koetellut toisia yrityksiä ankarammin, emme ole missään seurantamme vaiheessa  havainneet luovuttamisen merkkejä. Päinvastoin, uhkiin on reagoitu ja vastattu, toimintaa tarvittaessa sopeutettu tai kehitetty tilanteen sitä vaatiessa.  

Seurantahetkellä tilanne on uhkakuvien suhteen kuitenkin varsin rauhallinen. Maksuhäiriöihin liittyviä riskejä vaikuttaisi nyt olevan vähemmän, tilauskannat ovat hienoisessa kasvussa, asiakkaiden suhtautuminen tulevaan positiivisempi, ja mikä tärkeintä, henkilöstö on toistaiseksi pysynyt terveenä. Tilannekuvan kehittymistä seurataan kuitenkin tiukasti. Yrityksissä ollaan varsin tietoisia siitä, ettei kesän jälkeen tilanne ole mitenkään varmalla pohjalla. Etenkin vientiteollisuuden ja rakennusalan kehitysnäkymät huolestuttavat. 

Tää on tämmönen tunneasia, tunne on se et nyt se on ohi, toinen kysymys on onko se oikeesti

Kuten olemme aikaisemmin blogikirjoituksissamme maininneet, monessa seurattavassa yrityksessä pyritään hallitsemaan markkinaepävarmuuksia panostanalla kehitykseen. Uusia palveluita, kyvykkyyksiä tai valmiuksia kehitetään mahdollisia kysyntä- tai tarvemuutoksia ajatellen. Yhteistyö kumppaniverkoston kanssa ja palveluiden tai toiminnan digitalisointi ovat edelleen seurantayritysten keskeisimpiä kehittämiskohteita. Muutamassa firmassa on myös huomattu, että olemassa olevia kyvykkyyksiä on voitu hyödyntää laajemmin, yrityksen kannalta uusilla toimialoilla. Tiukan keskittymisen jälkeen hajauttaminen näyttäisi olevan yleistyvä strategsten valintojen suuntaus. 

Työnteossa tapahtui osassa seurattavista yrityksistä tällä viikolla muutoksia. Yhdessä yrityksessä etätyötä tehneet henkilöt palasivat toimistolle ja toinen yritys tapasi asiakasta kasvotusten ensimmäistä kertaa kriisin alkamisen jälkeen. Kolmessa muussa yrityksessä suunnitellaan paluuta etätyöstä toimistolle.  

Ens viikolla rupeen ottaa jengiä konttorille

Paluuseen liittyen on kuitenkin tunnistettu useita asioita, joita pitää valmistella ja ohjeistaa: ketkä palaavat milloinkin, miten varmistutaan turvavälien toteutumisesta ja riittävästi väljyydestä… Näitä kysymyksiä pohditaan ja niihin valmistellaan ohjeita työsuojelun kanssa. Toimistoon paluun rinnalla joissakin seuraamistamme yrityksistä pohditaan myös sitä missä määrin työtä jatkossa tehdään toimistolla. Tilojen käytöstä olemme kirjoittaneet jo aiemminkin, mutta nyt nämä kysymykset alkavat realisoitua kun työntekijöiden pian on mahdollista työskennellä toimistolla. Kriisissä ollaan pääsemässä vaiheeseen, jossa työntekijät voivat valita missä työnsä tekevät mikäli työnantaja sen mahdollistaa. Yksi seuraamistamme yrityksistä on jatkamassa vahvasti ajatuksella: ”tee työtä siellä missä parhaiten onnistuu” 

Kokemusten karttuessa moni myytti etätyöskentelyn tehottomuudesta tai ohjaamattomuudesta onkin saanut väistyä. Suhtautuminen etätyöskentelyyn on lyhyessä ajassa laajasti muuttunut varsin voimakkaasti. Miltei kaikki haastateltavamme ovat myös sitä mieltä, että etänä toimiminen tulee jatkumaan laajasti vaikka tartuntatilanne olisikin hallinnassa. Sama pätee myös asiakaskontakteissa. 

Pomminvarmasti muuttuu palaverikäytännöt, ei ajeta enää johonkin päin maailmaa palaveroimaan ja jutustelemaan

Joten, olemme lisäämässä etätyöskentelyn yleistyminen ennusteeseemme uudesta normaalista. Moni muu asia on vielä liikaa epävarmuutta huokuvan sumun peitossa, jotta tulevia olosuhteita ja asetelmia uskaltaisi ennustaa tarkemmin. Kesään tultaessa, tilanne näyttäisi kuitenkin helpottuvan. Rajoitteita on purettu, yhteiskunta avautumassa, ja liike-elämä vilkastumassa. Mutta syksyn tilannetta voi vielä ainoastaan arvailla.  

Blogimatkamme siis jatkukoon! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *