Kirjoituspyyntö: Ruokaa sydämen läheltä

Ruoka on mukanamme arjessa ja juhlassa, ilossa ja surussa. Lempiruoat, perinnereseptit, mieltymykset ja tottumukset näkyvät suhteessamme ruokaan. Ruoka on keholle polttoainetta, mutta myös tärkeä osa tapakulttuuria, johon liittyy muistoja ja tunteita.  

Sepelvaltimotautiin sairastuminen voi tuoda mukanaan uudenlaisia näkökulmia omaan ruokavalioon ja ruokasuhteeseen. Moni perehtyy ruokaan uudella tavalla ja tutustuu sydänystävällisiin resepteihin ja raaka-aineisiin. Millaisia ajatuksia ruokavalion mahdollinen muuttuminen saa aikaan? Luovutaanko jostain, saadaanko jotain tilalle? Osallistu sepelvaltimotautikertomuksia käsittelevään Sydänpuhe-tutkimukseen ja kirjoita meille ajatuksiasi ruoasta, syömisestä, resepteistä ja ruokavalioista! 

Vastausohjeet

Kirjoita vastauksesi omin sanoin. Tekstin pituutta ei ole rajoitettu. Otamme vastaan myös aikaisempia muistelutekstejä, äänitteitä, haastatteluita ja muita aiheeseen liittyviä aineistoja. Voit käyttää apunasi seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä ruoka Sinulle merkitsee? Millaisia ovat tärkeät ruokamuistosi?
  • Miten ruoasta on puhuttu lapsuudessasi? Mitä lapsuudenkodissasi syötiin?
  • Millaista on terveellinen ruoka? Mistä saat tietoa terveellisestä ruokavaliosta?
  • Vaikuttiko sepelvaltimotautiin sairastuminen ruokavalioosi? Jos, niin miten?

Liitä vastaukseesi nimi tai nimimerkki, yhteystiedot, syntymäaika ja sukupuoli. Kaikista vastauksista poistetaan tutkimusjulkaisuissa yksilöivät henkilötiedot (mm. nimet, paikannimet). Lähettämääsi aineistoa ei palauteta.

Kirjoituspyynnön järjestävät Turun yliopiston folkloristiikan, hoitotieteen ja yleislääketieteen Sydänpuhe-hankkeen tutkijat. Vastauksia käytetään hankkeen tuottamaan tieteelliseen tutkimukseen. Aineisto arkistoidaan Tietoarkistoon, josta se on käytettävissä luvanvaraisesti tutkimuskäyttöön. Kirjoittaja voi halutessaan kieltäytyä aineiston arkistoinnista.

Vastaaminen

Kirjoituksen lähettäminen tutkimukseen onnistuu seuraavilla tavoilla:

1. Verkkolomakkeen kautta osoitteessa:

2. Postitse osoitteeseen:

SYDÄNPUHE, Iida Räty/Kulttuurien tutkimus
Arcanum, Arcanuminkuja 1
20500 Turku

Muista kirjoittaa annatko suostumuksen aineiston arkistoimiseen.

3. Sähköpostin kautta osoitteeseen iida.raty@utu.fi. Merkitse aihekenttään tunnus ”Sydänpuhe” ja liitä tekstisi liitetiedostona. Muista kirjoittaa annatko suostumuksen aineiston arkistoimiseen.

Kaikissa kysymyksissä voitte ottaa yhteyttä hankkeen väitöskirjatutkijaan: 

Iida Räty 
FM, folkloristiikan väitöskirjatutkija 
Sydänpuhe -hanke 
Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, Turun yliopisto 
iida.raty@utu.fi 
puh. +358 29 4504031, gsm +358 50 475 9630