Syksyn ohjelma päivitetty!

TEKS:n syksyn ohjelma on nyt lyöty lukkoon, ja voit käydä tutustumassa siihen täällä.

Ensimmäinen kokous on jo ensi maanantaina eli 30.9., jolloin Turun yliopiston biologian laitoksen uusi genetiikan apulaisprofessori Teppo Hiltunen kertoo mikrobeista kokeellisen ekologian ja evoluution tutkimusvälineinä.

Mikrobit ovat ihmissilmälle näkymätön, mutta meille kaikille äärimmäisen tärkeä eliöryhmä. Viime vuosina on havahduttu mm. siihen, miten tärkeitä kehossamme elävät mikrobit ovat terveydelle ja miten mikrobit pyörittävät tärkeitä toimintoja lähes jokaisessa tunnetussa ekosysteemissä. Toisaalta mikrobit aiheuttavat useita tauteja, ja antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat suuria ongelmia varsinkin kehitysmaissa. Tätä taustaa vasten mikrobiyhteisöjen ekologian ja evoluution ymmärtäminen on olennaista ihmisen terveyden ja ekosysteemien toiminnan ymmärtämisen kannalta.

Hiltunen on selvittänyt esimerkiksi sitä, miten ekologiset vuorovaikutukset vaikuttavat antibioottirestenttiyden antavan plasmidin leviämiseen bakteeriyhteisössä (linkki julkaisuun).  Ryhmä tutkii myös syanobakteerien eli sinilevien virusten mahdollisia vaikutuksia syanobakteerien populaatiodynamiikkaan ja sinileväkukintoihin. Hiltusen tutkimusryhmän sivut löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *