Vahvat yliopistot ovat Suomen etu

Hyvät yliopistolaiset ja yliopiston ystävät, lämpimästi tervetuloa Turun yliopiston lukuvuoden 2023–2024 avajaisiin. Mukava nähdä teitä täällä tänään.

Jo ennen lukuvuoden virallista aloitusta syyslukukausi on pyörähtänyt käyntiin ja uudet opiskelijat saapuneet tiedekuntiin ja kampukselle. Tänä vuonna olen jälleen päässyt tapaamaan kasvokkain uusia opiskelijoitamme ja toivottamaan heidät tervetulleiksi yliopistoyhteisöömme. Nämä kohtaamiset ovat olleet inspiroivia ja antoisia. Olen kannustanut uusia opiskelijoita kertomaan ajatuksistaan ja toiveistaan avoimesti ja rohkeasti näin yliopistopolkunsa alussa. Sainkin orientaatiotilaisuuksissa hyviä kysymyksiä. Muun muassa yliopistokoulutuksen tulevaisuus ja koulutuksen arvostus askarruttivat. Millainen tilanne on viiden vuoden päästä, kun nyt aloittavat opiskelijat valmistuvat? Vastasin, että yliopisto on täällä edelleen ja yliopistokoulutuksella työpaikkoja löytyy. Yliopistokoulutus kantaa aina.

Kohtaamiset opiskelijoiden kanssa johdattivat edelleen miettimään, miten suuri merkitys sillä on, että kampuksella on elämää. Meidän kaikkien, niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan, hyvinvoinnin kannalta on oleellista, että olemme paikalla. Tukipalvelujen pyytäminen ja niiden tarjoaminen on tietenkin tärkeää, mutta sillä on iso merkitys, miten itse toimimme arjessa. Olemmeko paikalla, tuemmeko kollegaa tai opiskelukaveria? Tarvitsemme inhimillisempää otetta siihen, miten lähestymme hyvinvointia. Odotammeko, että joku muu hoitaa asian vai voisimmeko kukin tehdä itse enemmän? Kyse ei ole etä- ja lähityön tai etä- ja lähiopiskelun vastakkain asettamisesta, vaan siitä, löydämmekö uusia tapoja tulla takaisin kampukselle jaksamisemme ja yhteisöllisyyden parantamiseksi.

Uskon, että tarvitsemme yhdessä tekemistä. Pienistä arkipäivän asioista tulee isoja asioita koko yhteisölle, kun niitä tehdään yhdessä.

***

Yhdessä oleminen ja tekeminen liittyy myös siihen, miten avoin yhteisö olemme. Yliopistossa olemme huolissamme heikentyvästä ilmapiiristä kansainvälisyyteen liittyen. Haluan tehdä selväksi, että Turun yliopistossa on ehdoton ei rasismille: me olemme kaikille avoin yhteisö. Meillä on strategisia tavoitteita ja toimenpiteitä kansainvälistymiseen liittyen. Me tarvitsemme osaajia ja opiskelijoita myös muualta kuin Suomesta. Suomalaiset yliopistot ovat tässä valtakunnallisesti yhdessä rintamassa. Yliopistojen rehtorineuvosto Unifi julkaisi juuri kannanoton: yliopistot eivät hyväksy syrjintää tai rasismia.

Moni miettii tällä hetkellä, millainen maa Suomi on niin täällä jo oleville kuin tänne mahdollisesti jatkossa tuleville. Koulutus- ja työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, me tarvitsemme huippuosaajia yliopistoihin, yrityksiin ja organisaatioihin. Kansainvälisiä osaajia tarvitaan aivan ehdottomasti myös kansallisten TKI-tavoitteiden saavuttamisessa.

Onnistummeko vielä houkuttelemaan opiskelijoita ja työntekijöitä muualta? Meidän on ymmärrettävä ja hyväksyttävä, että emme nykyiselläkään ole ykkösmaa mistään päin maailmaa tuleville. Entä jatkossa? Meidän pitäisi turvata asemamme eikä ainakaan alkaa luoda rajoitteita tai kiristää kriteerejä. Kolme kuukautta on lyhyt aika löytää töitä, suomalaisellekin.

***

Yliopistona haluamme olla tukemassa hallitusohjelman hyviä tavoitteita. Me haluamme osoittaa keinot, joilla tavoitteet ovat saavutettavissa. Sitä ei pidä jättää muiden tehtäväksi. Yliopistojen on oltava edelläkävijöitä, aina. Yliopistoille on tärkeää olla hakemassa Suomen etua EU-politiikasta esimerkiksi vaikuttamalla EU:n tutkimuksen puiteohjelmiin. Horisontti Eurooppa on EU:n merkittävin tutkimus- ja innovaatiotoiminnan puiteohjelma vuosille 2021–2027. Sen budjetti on lähes 100 miljardia euroa. Tällä hetkellä suunnittelussa on EU:n 10. puiteohjelma. Meidän on oltava vaikuttamassa ohjelmaan ja sen sisältöön niin Turun yliopiston, kaikkien suomalaisten yliopistojen kuin koko Suomen takia. Turun yliopistossa olemme panostaneet viime aikoina läsnäoloon Brysselissä vahvistaaksemme vaikuttamismahdollisuuksiamme. Tässä teemme yhteistyötä alueen muiden korkeakoulujen kanssa. Eurooppalainen yliopistoallianssimme EC2U sai kesällä rahoituksen jatkokaudelle. Allianssi kehittää eurooppalaista yliopistokoulutusta ja -tutkimusta sekä sidosryhmäyhteistyötä. Jatkorahoitus vahvistaa allianssin toimintoja myös Turun yliopistossa, ja EC2U:sta onkin muodostumassa meille yksi konkreettisimmin näkyvistä kansainvälistymisen kanavista Eurooppa-kehyksessä.

Haluamme esittää toimivia ratkaisuja myös aikaansaatuun TKI-rahoitusratkaisuun – ja erityisesti rahoituksen jakautumiseen. Olemme tiellä kohti TKI-rahoituksen nostoa 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta oleellinen osa kasvusta pitäisi tulla yliopistoihin perusrahoituksena. TKI-tavoitteet eivät toteudu, jos meillä ei ole osaajia eikä se riitä, että pilotoidaan tohtorikoulutuksen lyhentämistä neljästä vuodesta kolmeen, vaikka se onkin hyvä uusi toimenpide. Tämä liittyy jälleen myös siihen, että osaajia tarvitaan myös muualta. On tärkeää, että TKI-lisärahoitus käytetään järkevästi pitkän aikavälin myönteistä kehitystä vahvistaen. Siksi on ratkaisevaa, että tärkeästä TKI-rahoituksen lisäyksestä suurempi osa, vähintään 60 prosenttia, kulkee nimenomaan OKM:n kautta.

Sama koskee koulutustason nostoa. Tavoite on hyvä, mutta koulutustason nosto on laaja ja pitkäaikainen projekti, ja siksi sitä pitää tarkastella lisäaloituspaikkoja laajemmin. Vahvimmin tässäkin on kyse yliopistojen riittävästä perusrahoituksesta, jotta voimme vastata yhteiskunnan kysyntään osaamisesta ja osaamisen huoltovarmuudesta. Lisäaloituspaikat väliaikaisrahoituksineen eivät ole riittävä ratkaisu. Eivät ollenkaan.

Me yliopistoissa voimme tehdä paljon Suomen eduksi kilpailukyvyn, tuottavuuden, osaamisen huoltovarmuuden ja inhimillisen hyvinvoinnin eteen. Meillä on mahdollisuus ja velvollisuus löytää keinot ja ratkaisut edistää hallitusohjelman hyviä tavoitteita ja niin haluamme tehdä. Tämän tulee tapahtua yliopistojen autonomiaa kunnioittaen ja vahvistaen. Joka päivä ja vuosi, jokaisen hallituksen toimesta. Sillä tavoin syntyy ja voimistuu Suomen etu.

***

Vahva Turun yliopisto – vahvat suomalaiset yliopistot – ne ovat Suomen etu. Vahva ja kaikille avoin yhteisö taas on vahvan yliopiston ehdoton edellytys. Toivotan kaikille oikein hyvää uutta lukuvuotta.

Jukka Kola, Turun yliopiston rehtori

Teksti on rehtori Kolan avajaispuhe Turun yliopiston avajaisjuhlassa 5.9.2023.