Nainen ja nukke, taustalla Ihmeelliset vuodet -hyrrä.

Ihmeelliset vuodet -mentoreiden kansainvälisessä tapaamisessa opitaan toinen toisiltaan

Nina Simola

Ihmeelliset vuodet -ohjelma (Incredible years) on Suomessa lähes 20 vuotta käytössä ollut ryhmämuotoinen ohjelmakokonaisuus, jolla tuetaan käytöksellään oirehtivia ja käytöshäiriöisiä lapsia, heidän perheitään sekä lasten ja perheiden kanssa työskenteleviä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia.

Ihmeelliset vuodet -ohjelmaa on kehitetty ja tutkittu ympäri maailmaa noin 40 vuoden ajan ja se on osoitettu vaikuttavuudeltaan erittäin tehokkaaksi interventioksi. Menetelmän kansallinen kotipesätyö toimii Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksella.

Koulutuksen Ihmeelliset vuodet vanhemmuusryhmäohjaajaksi sain vuonna 2016, josta alkoi myös tähän asti jatkunut kouluttautuminen menetelmän parissa. Vuosien aikana olen kouluttautunut menetelmässä eteenpäin ja se tulee tulevaisuudessa myös jatkumaan. Tämän ohjelman kanssa riittää aina lisää opittavaa ja uusia oivalluksia syntyy viikoittain. Muutoksen matka on vakio ihmeellisissä vuosissa.

Sain kunnian ensimmäisen kerran mentori polullani osallistua kansainväliseen mentoreiden tapaamiseen Skotlannissa lokakuussa 2024.

Ihmeelliset vuodet -mentorit eli kouluttajat tapaavat vuosittain jossain päin maailmaa. Skotlannissa vietimme 37 muun mentorin kanssa kolme yhteistä päivää kouluttautuen ja eri alueiden Ihmeelliset vuodet -tutkimuksiin tutustuen. Mentoreita tapahtumaan osallistui kymmeneltä eri alueelta mm. Norjasta, Virosta ja Portugalista.

Työskentelimme pienryhmissä katsellen eri alueiden mentoreiden omasta työstään kuvaamia videonauhoja. Hienoa oli huomata kuinka samalta menetelmäohjaus tai koulutus näyttää, kun taustalla on vahva manualisoitu ja strukturoitu menetelmä, joka perustuu vahvaan tutkimusnäyttöön.

Meitä oli monista eri kulttuureista ja taustoista, siitä huolimatta tietyt asiat toistuivat samanlaisina. Puhun usein ihmeelliset vuodet -ilmapiiristä, joka mielestäni on hyvin empaattinen, avoin, myönteinen ja oppiva. Upeasti nämä kaikki asiat näkyivat myös tässä tapaamisessa.

Oman työn kuvaaminen ja videotyöskentely on voimakas väline ammatilliseen kehittymiseen. Yhdessä oppiminen vertaisten kanssa on voimaannuttavaa, joka tuottaa lisää oivalluksia ja syventää ymmärrystä. Asioita oppiessa, niistä tulee vähitellen rutiinia, joka vapauttaa tilaa uudelle oppimiselle. Tässä ohjelmassa ei ole koskaan valmis.

Saimme kuulla ohjelman uusista tutkimuksista ja implementaatiosta eri maissa. Tutkimus elää ohjelman mukana myös muissa maissa niin kuin Suomessakin. Ohjelman kehittäjä ja perustaja emeritaprofessori Carolyn Webster-Stratton kertoi vanhemmuusohjelman tulevista uudistuksista ja saimme nähdä uusia kuvattuja videoita, joita käytetään osana työskentelyä vanhemmuusryhmissä. Vanhemmuusohjelman uudistuksissa tulee painottumaan mm. vanhempien ja lasten tunnetaidot sekä ruutuajan hallinta.

On upeaa, että voimme Suomessakin tällä hetkellä Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksella edistää tutkitusti tehokkaan menetelmän juurtumista ja tutkia ohjelman kansallista käyttöä.

Meneillään on ohjelman implementaatioon liittyvä tutkimus, jonka tarkoituksena on kerätä vaikuttavuustietoa Ihmeelliset vuodet -ohjelmakokonaisuuden levityksestä ja toteutuksesta Suomessa. Tavoite on tuottaa tietoa Ihmeelliset vuodet -menetelmien käytöstä ja levinneisyydestä, käyttöönottoon yhteydessä olevista tekijöistä sekä menetelmien vaikutuksesta kohderyhmiin ja ennen kaikkea lasten ja perheiden hyvinvointiin.

>> Ihmeelliset vuodet

Nina Simola on Ihmeelliset vuodet kouluttaja ja osallistui lokakuussa kansainväliseen mentor-tapaamiseen.

Facebooktwitterlinkedin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *