Ladataan...

Mona Mannevuo luennoi itsekurin nykyisyyden historiasta 4.11.

KULTVA-luento: Itsekurin nykyisyyden historia
Keskiviikkona 4.11. klo 14:15-15:45
Verkkoluento Zoomissa“Itsekuri on työmaakurin avain”, totesi Teollisuuden työnjohto-opiston rehtori Antero Rautavaara vuonna 1957 julkaistussa oppaassa Ammattimiehen kansalaistieto.

Myös poikkeusvuoden 2020 keskellä korostuu ihanne tunnollisesta ja kunnollisesta, elämänsä tehokkaasti hallitsevasta työkansalaisesta, joka järjestelmällisyydellään estää työ- ja opiskeluarkeaan suistumasta kaaokseen. Mutta miksi kulttuurissamme kurinalainen työteliäisyys on niin suuressa arvossa? Sitä ymmärtääksemme on sukellettava suomalaisen tehokkuusajattelun historiaan.

FT, erikoistutkija Mona Mannevuo tarkastelee KULTVA-luennossa itsekuria osana suomalaista työn tieteen historiaa ja kysyy, miten ja miksi itsekuri muodostui hyveeksi ja kunnollisen työkansalaisen mittariksi sotakorvausajan Suomessa. Luennolla Mannevuo tarkastelee, miten vaatimus itsekurista kytkeytyy tehostamisoppien, popularisoidun neurotieteen ja self help -kirjallisuuden historiaan.  Itsekuria lähestytään nykyisyyden historian näkökulmasta kysyen, miten teollisen työn historia voi auttaa ymmärtämään nykyistä työelämää. Luento pohjautuu Mannevuon lokakuussa 2020 ilmestyneeseen kirjaan Ihmiskone töissä (Gaudeamus). Luentoa seuraa professori Suvi Salmenniemen kommenttipuheenvuoro.

Verkkoluennon järjestää Sosiaalitieteiden laitoksella toimiva tutkijaverkosto KULTVA. Luento on avoin kaikille kiinnostuneille eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Opiskelijat voivat kerätä luentopassimerkintöjä. Linkki luentoon Zoomissa: https://utu.zoom.us/j/66680263260

Kuva: Katariina Salmi

Leave a Reply