Viikko 51-52 (22.2 – 7.3) Menestymisen resepti kriisin aikana?

Koronatilanne on edelleen haastava. Tartuntaluvut ovat kasvusuunnassa. Viranomaiset joutuvat jälleen kiristämään ihmisten välisiä kontakteja vähentäviä rajoituksia. Tilanne haastateltavissa yrityksissä on kuitenkin suhteellisen rauhallinen. Useimmilla on hyvä työtilanne ja henkilöstö on pysynyt pääosin terveenä – muutamaa harvaa poikkeuksesta lukuunottamatta.  

“Isossa kuvassa ei ole mitään isoa tapahtunut, tehdään aika normaalisti hommia” 

Yritysten kaupankäynti sujuu pääosin hyvin, joskin uusien asiakkuuksien saamisen – etenkin kansainvälisillä markkinoilla – todetaan edelleen olevan haasteellista. Myös isojen, laajojen toimitusten kauppaneuvottelut sujuvat hitaanlaisesti, mutta pääosin tilannetta voisi kuvata jopa normaaliksi, koska: 

“Ihmiset on vähän sopeutunut tähän; oikein mikään ei juuri hetkauta” 

Kesää – ja sitä että rokote katkaisisi koronan taivalta – odotetaan kuitenkin innolla. Mennyt vuosi on ollut monelta osin raskas. Etenkin vallitseva epävarmuus on rasittanut henkistä hyvinvointia ja koetellut yritysjohtoa. Usko tulevaan ja yrityksen mahdollisuuksiin ei ole kuitenkaan hälvennyt, vaan monen seurantayrityksen kannalta jopa vahvistunut. Yritykset ovat laajasti panostaneet kehitykseen ja talous on edelleen varsin vakaalla pohjalla. 

Seurantayritysten taloustilanne on helmi-maaliskuun vaihteessa asettunut oikeastaan kauttaaltaan hyvälle tasolle. Yritysten talous on vakaa. Puolella seuraamistamme yrityksistä alkuvuosi 2021 on itse asiassa ollut parempi kuin vastaava jakso vuosi sitten, ennen pandemian laajamittaista käynnistymistä. Muutamien yritysten osalta alkuvuoden liikevaihtokehitys ei ole vastannut odotuksia, mutta tavoitteista ei ole jääty merkittävästi. Kannattavuuden ja kassavirran kanssa ei kamppaile yksikään yritys, mikä osaltaan kertoo siitä, että yritykset ovat oppineet toimimaan olosuhteiden mukaisesti. Esimerkiksi kassanhallinnan suhteen hetkittäin viime vuonna ilmenneet haasteet ovat loistaneet poissaolollaan jo pitkään. 

Tässä kohtaa vuotta koko vuoden näkyvät vaihtelevat yrityksillä kohtuullisesta erinomaiseen. Kahdelle yritykselle kuluvasta vuodesta on tulossa eräänlainen välivuosi ja uuden kasvun etsinnän ajanjakso. Kolme yritystä ennustaa parempaa vuotta kuin 2020, joskin osalla liiketoiminnan volyymi silloinkin jää merkittävästi alemmaksi kuin ennen koronaa 2019. Kolme yritystä näkee vuoden 2021 tässä kohtaa erinomaisena ja hyvänä kasvun vuotena. Näkymät ovat tässä kohtaa monella luonnollisesti alustavia, sillä esimerkiksi koronan vaikutuksesta ja kestosta ei ole kenelläkään varmaa näkemystä. Joukossa on muutama yritys, joka ei näe koronan sinällään enää ratkaisevan yrityksen suuntaa vaan kehitys ratkeaa pitkälti liiketoiminnallisilla tekijöillä. Rokotteiden oletetaan syksyllä vaikuttavan positiivisesti liiketoiminnan normalisoitumiseen, mutta samalla projektimaisessa liiketoiminnassa pohditaan mahdollisuutta projektien siirtymiseen.  

Nyt kun korona-aikaa on eletty miltei vuosi, pyysimme haastateltaviamme arvioimaan mitkä oman liiketoiminnan rakenteet tai ominaisuudet ovat vaikuttaneet siihen miten korona on heitä kohdellut. Saimme hyvin laajan kattauksen myönteisiä tekijöitä ja vain muutaman maininnan negatiivisia vaikutuksia kanavoineista tekijöistä. Tämä kuvastaa hyvin sitä, miten seuraamamme yritykset ovat kaiken kaikkiaan tähän asti selvinneet poikkeuksellisesta tilanteesta ja uusista käänteistä varsin hyvin.  

Negatiivisiin vaikutuksiin liittyvät tekijät koskevat kasvun tavoittelua. Yhdellä hyvin pienellä yrityksellä olisi potentiaalia kasvaa kotimaan markkinoilla osittain koronan ansiosta, mutta pieni koko vaikeuttaa nopeaa kasvua. Yhdenkin lisähenkilön rekrytointi on mikroyritykselle merkittävä riski. Kaksi muuta seurattua yritystä puolestaan on vaiheessa, jossa ne tavoittelevat kasvua kansainvälistymällä. Koska kansainvälistymispyrkimykset ovat vasta alussa, niiden edistäminen vaatisi läsnäoloa kohdemarkkinoilla ja se on nyt mahdotonta. Tämän vuoksi korona lykkää suunniteltua kasvua joillakin vuosilla.   

”Verkon yli uuteen markkinaan ei vaan toimi” 

Haastateltavamme tunnistivat selvästi enemmän tekijöitä, jotka ovat edesauttaneet hyvää selviytymistä koronassa. Pari haastateltavaa totesi yrityksen koon olevan merkittävä tekijä, mutta ennen kaikkea korostuvat jo paljon ennen korona-aikaa luodut toimintamallit. Noin puolessa yrityksistä nähdään, että sekä päätöksenteon että henkilöstön joustavuus ja nopea reagointikyky ovat olleet tärkeitä siinä miten hyvin yritys on viimeisen vuoden aikana pärjännyt.  Nämä kumpuavat mm. matalasta organisaatiosta, asenteista, sitoutumisesta ja sisäisestä kommunikaatiosta. Yksi haastateltava nosti esille myös sen, että yritys on pystynyt hyödyntämään kyvykkyyksiään uusilla markkinoilla.  

Toisena isona teemana ovat asiakkaisiin liittyvät tekijät. Asiakasportfolion hajautuksesta olemme aiemminkin kirjoittaneet ja sen merkitys korostui jälleen. Etenkin julkisen sektorin asiakkaat ovat turvanneet jatkuvuutta vähintään yhdelle seurattavalle yritykselle. Toisaalta asiakkaisiin liittyen nostettiin esille myös se, että asiakastyytyväisyys oli korkea jo entuudestaan ja se on kyetty pitämään korkeana. Toisaalta osa yrityksistä on toiminut jo ennen koronaa kilpailijoistaan poiketen varsin paljon etäyhteyksillä asiakkaiden kanssa.  

Edellä mainittujen lisäksi puolet haastateltavista kertoi yrityksen vakavaraisuuden olevan yksi tärkeä tekijä koronamaailmassa selviytymisessä. Myös ansaintalogiikkaan liittyen osalle yrityksistä jatkuvan laskutuksen toimintamalli on ollut tärkeä. Yksi haastateltava myös mainitsi tulosorientoituneen kehitystyön ja toinen uusien hyvien kumppaneiden merkityksen. Kaiken kaikkiaan haastateltaviemme arvioissa nousevat keskiöön tekijät, joiden perusteet on valettu jo paljon ennen koronaa. Osa varsin tietoisesti ja tavoitteellisesti; osa vähemmän tavoitehakuisesti, mutta koronakriisin luonteen vuoksi ne ovat onnekkaasti toimineet yrityksille edullisesti käsillä olevassa tilanteessa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *