Neljä erilaista satua sinulle

Neljä erilaista satua sinulle sisältää nimensä mukaisesti neljä kuvitettua satua, joiden tarkoituksena on tukea lapsen turvallisuuden tunnetta. Suunnittelemamme materiaalin pääideana on, että lapselle turvallinen aikuinen, joka ei ole jatkuvasti läsnä lapsen arjessa lukee sadun ja nauhoittaa sen sovelluksen avulla. Näin lapsi voi kuunnella tutun aikuisen lukemaa satua milloin vain. 

 Mitä materiaali sisältää?  

Materiaali sisältää neljä mukaansa tempaavaa tarinaa, joiden värikkäät ja herttaiset kuvat piristävät kuulijaa. Satujen aiheissa käsitellään turvapaikkaa, pelkoja, ikävää, yksinäisyyttä ja murheista puhumista. Teemoihin pääsee tutustumaan ulkopuolisen hahmon näkökulmasta. Sadut sisältävät keskusteluun kannustavia kysymyksiä, jotka motivoivat lasta ja aikuista avoimeen vuorovaikutukseen.   

Vaikka materiaalin toteutusmuodoksi on suunniteltu älylaitteilla käytettävää sovellusta, on sadut mahdollista myös tulostaa. Sovelluksesta voi myös valita kuunteleeko nauhoitettua tarinaa vai luetaanko satu ”normaaliin” tapaan yhdessä aikuisen kanssa tai esim. videopuhelun välityksellä.  

  
Kyllä lapset ikävöivät poikkeusoloissa isovanhempiaan, koska emme voi tavata heitä normaaliin tapaan.   Nykyään on helppo toteuttaa mm. videopuhelun ohessa kirjanlukuhetki. Materiaali on helppo ottaa käyttöön. Lasten on helppo peilata omia kokeumisaan materiaalin tarinoihin.”

– kolmen lapsen äiti

Kenelle materiaali on suunnattu? 

Sovellus on suunnattu erityisesti perheille, joissa turvallinen aikuinen ei ole aina arjessa läsnä. Sovelluksesta voisi olla hyötyä mm. eroperheille, joissa toinen vanhempi on vähemmän läsnä lapsen arjessa. Lisäksi materiaali soveltuu hyvin vankila-ajan erottamille perheille. Karanteenissa olevat isovanhemmat ovat tänä keväänä monen perheen arkipäivää ja sovellus tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja ikävän tunteiden lievittämiseen.  Lapselle tärkeä aikuinen voi olla kaukana monesta syystä ja siksi haluamme tuoda heidät lähemmäs toisiaan tämän materiaalin avulla.  

Emme myöskään näe estettä sille, miksei materiaalimme sopisi mainiosti myös varhaiskasvatuksen käyttöön. Materiaalissa on mukana myös tulostettavat kuvakortit, jotka soveltuisivat hyvin vaikka varhaiskasvatuksen tunnetuokioille satujen lukemisen ohelle.  

Sovelluksen tavoite 

Sovelluksemme tavoite on lisätä lasten turvallisuuden tunnetta. Haluamme herättää keskustelua aikuisen ja lapsen välillä. Materiaalin avulla on mahdollista saada aikaan avointa vuorovaikutusta näistä tärkeistä teemoista, joita valitsimme. Sovelluksemme antaa mahdollisuuden pysähtyä miettimään itselle tärkeitä asioita ja myöskin aiheita, jotka huolettavat.  Nämä poikkeusolot ovat lisänneet monen lapsen turvattomuuden tunnetta. Silloin on erityisen tärkeää keskustella lapsen kanssa tunteista, joita yllättävä tilanne aiheuttaa.

Haluamme antaa poissaolevalle aikuiselle uuden tavan olla läsnä lapsen arjessa. Kun yhteiset satuhetket eivät ole mahdollisia, meidän sovelluksemme mahdollistaa sen.  

“Tällainen materiaali toimisi varhaiskasvatuksessa, koska erilaisten tunteiden käsitteleminen ja kuvaileminen on lapselle vielä hankalaa ja siksi erilaisten satujen kautta voidaan hyvin käydä läpi erilaisia tunteita. Tunteiden läpikäyminen auttaa siinä, että lapsi oppii tunnistamaan ja kuvailemaan vaikeita tunteita. Satujen pääteemat on kuvattu hyvin ja sadut luotu niin, että näihin tematiikkoihin pääsee kiinni. Kuvallisen materiaalin hyödyntäminen verbaalisen viestin rinnalla on tärkeää.  “

– Varhaiskasvatuksen erityisopettaja

Materiaali on koottu valmiiksi tulostettavaan muotoon. Suurien kuvatiedostojen takia materiaalia ei pystynyt lataamaan kokonaisuudessaan sivustolle. Sen pystyy kuitenkin lataamaan seuraavasta linkistä:

https://drive.google.com/file/d/1ENr1xeXPqyLm1S1r-utWUpvJYhIyRVMt/view?usp=sharing

Pelkät materiaalin kuvat voi ladata täältä:

https://drive.google.com/file/d/1rOsN2UWO_nmujhXXgM3xs9TRm8itYjda/view?usp=sharing

Petra, Pauliina, Annika ja Peppiina (Vo1c)

2 vastausta artikkeliin “Neljä erilaista satua sinulle”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *