Polku metsään – äänikirja

Viime vuosina tutkimuksissa ja mediassa on nostettu yhä useammin esille lasten aggressiivinen käyttäytyminen. Sen taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä, esimerkiksi käytös- tai tarkkaavaisuushäiriöitä. Oireilu voi lisääntyä kiireisenä koetun arjen myötä. Apuvälineeksi olemme suunnitelleet rentouttavan ja monikäyttöisen äänikirjan, jota opettajat ja muu henkilöstö voivat vapaasti hyödyntää edistääkseen hyvinvointia lapsiryhmässä.

Sovelluksen idea ja sisältö
Polku metsään -äänikirjasovellus on tarkoitettu kokonaisvaltaiseen rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. Äänikirjan satumainen maailma johdattelee keskelle metsää. Metsä on tunnetusti mieltä rauhoittava ympäristö, joka vaikuttaa myönteisesti mielialaan, keskittymiskykyyn sekä hyvinvointiin. Äänikirjassa seikkaileva pikkulintu kuljettaa kuulijansa kohti mielenmaisemaa, jossa voi tuntea itsensä aidosti levolliseksi. Mielikuvia mallinnetaan eri aistihavaintojen avulla – matkan varrella pysähdytään esimerkiksi tarkkailemaan metsän moninaisuutta  ja kuuntelemaan luonnon ääniä. Rentoutusharjoituksessa edetään alkurentoutuksesta aktiiviseen vaiheeseen, ja sen jälkeen palataan herättelemään rentoutuja takaisin tähän hetkeen​. 

Hyödyt

Rauhoittavan äänikirjan tavoitteena on ennaltaehkäistä aggressiivista käyttäytymistä ja sen haitallisia seurauksia. Lapsi saa keinoja rentoutumiseen ja stressin hallintaan. Kiireinen ja stressin täyteinen arki vaatii ajoittain pysähtymistä ja hetkessä elämistä, johon tämä mindfulness-tyylinen äänikirja tarjoaa varteenotettavan ratkaisun. Päiväkodeissa melutaso nousee helposti korkeaksi, minkä vuoksi on aika ajoin hyödyllistä hiljentyä kuuntelemaan ja rauhoittamaan mieltä. Tietoinen keskittyminen hengitykseen ja huomion kiinnittäminen omiin kehonosiin kehittää läsnäolotaitoja sekä lapsen kehontuntemusta. Sovellus tukee myönteistä tunneilmapiiriä ja siinä keskitytään havainnoimaan hyviä hetkiä. 

Kohderyhmä ja käyttötarkoitus

Äänikirja soveltuu kaikenikäisille lapsille, mutta on suunnattu erityisesti varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tarpeisiin. Sitä voi hyödyntää monipuolisesti erilaisissa arkisissa ja ohjatuissa tilanteissa, kuten lepohetken aikana tai jumppatuokion loppurentoutuksessa. Äänikirja on helposti saatavilla oleva turvallinen työkalu, jota lapsi voi tarvittaessa kuunnella myös itsenäisesti. Näin ollen se on käyttökelpoinen niin yksilö- kuin ryhmätasolla. 

Toivomme äänikirjasovelluksemme tuottavan iloa ja levollisempaa mieltä kuuntelijoilleen.

Polku metsään -käsikirjoitus

Essi Sorsakivi, Noora Sinkko, Niina Rautio, Beda Reivonen & Janette Sivula VO1E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *