Valaa intohimoisesti

pyhältö ja vala3

Ella Pyhältö lukee Valan runoja maanantai-illan keskustelutilaisuudessa

Syyskuun lopulla koitti yksi 30-lukusarjamme huippuhetkistä, kun saimme vieraaksemme Teatteri Avoimien Ovien produktion Katri Valasta. Luentosarjan järjestäjäkin hyppäsi teatterin improvisaation maailmaan, kun maanantai-illan luennoitsija Siru Kainulainen joutui perumaan luentonsa. Odotettavissa olevan yleisöryntäyksen vuoksi oli syytä keksiä varasuunnitelma, joka onnistui kahden erinomaisen asiantuntijan avulla. Illan tilaisuudessa keskusteltiin Valasta, tämän elämästä ja runoilijuudesta sekä sijainnista 30-luvun poliittisella kentällä yhdessä näytelmän ohjaajan ja kirjoittajan Virpi Haataisen sekä 30-luvun vasemmistoälymystöä laajalti tutkineen kulttuurihistorioitsija Hanne Koiviston kanssa. Sali oli jälleen tupaten täynnä, ja hetki sai erityisen hohteen, kun saimme vieraaksemme Valaa esittävän Ella Pyhällön, joka lennosta otti salin haltuunsa lausumalla kolme Valan runoa.

lavastus

Vala-näytelmä rakentuu Aurinkobaletin tiloihin

kuva

Turun Sanomat huomioi teatterivierailun näyttävästi

Seuraavan illan näytelmän esitys sai lisää innostuneita katsojia maanantai-illan keskustelun perusteella, ja Aurinkobaletin tunnelmallinen tila Manillassa täyttyi. Yleisö eli näytelmän mukana. Ella Pyhällön voimakas, intohimoinen tulkinta Valasta valloitti, ja asiantunteva yleisö osasi nauraa Olavi Paavolaisen karikatyyrimäisillekin piirteille. Erkki Vala nousi esiin ennen muuta pikkuveljenä, mutta sai myös arvoisensa huomion yhtenä keskeisenä 30-luvun keskustelijana, kirjoittajana ja ammattimaisena lehtimiehenä.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *