Tove Janssonin 30-luku: mystisestä maisemasta pilapiirroksiin

kuva 1Tuula Karjalaisen luento keskittyi Tove Janssonin maalarin työhön ja varhaisempiin 30-luvun vuosiin, jolloin taiteilija opiskeli Tukholmassa ja Helsingissä, loi sosiaalisia verkostojaan ja muun muassa ystävystyi Sam Vannin kanssa. Vannista tuli tärkeä taiteellinen esikuva ja kumppani taiteenteossa. Janssonin 30-luvun alun monumentaalimaalaukset, kuten hieno, tummanpuhuva Mystinen maisema ja 30-luvun lopun maailmanpolitiikkaa kommentoivat pilapiirrokset muodostavat kiinnostavia valotuksia vuosikymmeneen. Tärkeänä taustana oli myös Janssonin elimellisen tärkeä suhde lapsuudenperheeseen. Ja kyllähän niistä muumeistakin puhuttiin.

Yleisöä kertyi jälleen paikalle runsaasti, nyt sentään saimme kaiuttimien kautta luennon kuuluviin aulatilassa istuville. Toivottavasti kaikki viihtyivät!

kuva 2HUOM. muistattehan, että ensi viikon maanantaina ei ole luentoa, sarja jatkuu maanantaina 22.9. Veli-Matti Pynttärin luennolla 30-luvun esseisteistä – tervetuloa!

 

kuva 3

 

Janssonista kiinnostuneille tiedoksi kaksi kulttuurihistorian blogissa ilmestynyttä häneen liittyvää tekstiä: Tove Jansson Teuvalla ja Tove ja Pellinki

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *