Kulttuuria, taidetta ja politiikkaa 30-luvun Suomesta

Turun kaupunginkirjaston Studiossa maanantai-iltaisin klo 18.00-19.30, alkaen 1.9.2014

Turun yliopiston kulttuurihistorian ja kotimaisen kirjallisuuden oppiaineet, Avoin yliopisto ja Turun kaupunginkirjasto järjestävät syksyllä 2014 yhteistyössä laajan 1930-luvun Suomen kulttuurihistoriaa käsittelevän Studia Generalia -luentosarjan.

Luentosarja tarkastelee aikakautta, jota leimasivat monet sellaiset ilmiöt kuten poliittiset ääriliikkeet ja taloudellinen taantuma, jotka ovat 2000-luvun alullekin ominaisia. 1930-luvun kulttuurista, politiikasta ja erityisesti näillä kentillä liikkuneista henkilöistä on viime vuosina tehty runsaasti tutkimusta. Luentosarja tarkasteleekin aikakautta pitkälti juuri yksilöiden kokemusten ja tulkintojen kautta. 30-lukua hahmotetaan myös tavanomaisesta poikkeavin sävyin, ja haetaan uudenlaisia yhteyksiä politiikan, kulttuurin, aatteiden ja yksilöiden toiminnan väliltä.

Kulttuurihistorian osalta kurssi liittyy tulevien vuosien suurhankkeeseen, Itsenäisen Suomen kulttuurihistorian kirjoittamiseen. Teosta työstettäessä oppiaine järjestää tulevina vuosina vuosikymmeniin keskittyviä kursseja, ja 1930-lukua valottava on sarjassaan ensimmäinen.

Kurssi tarjoaa monitieteisen avauksen tuoden yhteen tutkijoita kulttuurihistoriasta, kotimaisesta kirjallisuudesta, mediatutkimuksesta sekä poliittisesta historiasta. Studia Generaliassa risteävät myös tieteen ja taiteen tulkinnat, sillä mukana on aikakautta teoksissaan valottaneita kaunokirjailijoita sekä teatterintekijöitä.

Yhteistyössä: Turun yliopiston kulttuurihistorian ja kotimaisen kirjallisuuden oppiaineet, Turun kaupunginkirjasto, Avoin yliopisto

 

Blogin kuvat:

Katri Vala (wikimedia commons, alkuperäinen http://www.yle.fi/elavaarkisto/kuvat/artikkeli/01500_1iso.jpg

Olavi Paavolainen (wikimedia commons, alkuper. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)

Teatteri Avoimet Ovet, lehdistökuva produktiosta Vala

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Kulttuuria, taidetta ja politiikkaa 30-luvun Suomesta

  1. Lasse Suistoranta sanoo:

    Paras kiitos professori emeritus Kari Immoselle hienon ja unohtumattoman tilaisuuden luomisesta meille kaikille. Ilta oli täydellinen ja kuultu kertomus hämmästyttävä ajan kuvaus mm. sen suhteen, että Suomi on ollut niin oikeiston hallitsema, että vasta Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla-kirja oli ensimmäinen vasemmiston oma kertomus. Tämä jätti suuren tarpeen aikaisemman historiatiedon selvittämiseen. Mm. tämä s-g-sarja sen suo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *