Äänitteen muokkaaminen
Valmista äänitettä joutuu muokkaamaan ennen julkaisua. Äänittäessä tulee virheitä ja häiriöitä, jotka pitää poistaa lopullisesta julkaisusta.
Tässä ensimmäisessä sarjassa äänitys tehtiin turhan vaimeana, joten äänenvoimakkuutta muokattiin jälkikäteen. Samoin mikrofonin ja muun laitteiston aiheuttamaa kohinaa piti vaimentaa. Lisäksi äänitteen nopeutta hidastettiin hieman, sekä korostettiin bassoa hieman, jotta ääni kuulostaisi pehmeämmältä.
Lopuksi äänite leikattiin niin, että useammasta otosta koottiin kokoon yksi äänite, yhdessä tapauksessa myös puhutun järjestystä vaihdettiin selkeyden vuoksi. Muokkausohjelmana on sama Audacity, jolla tehtiin myös äänitteen tallennus.
Äänenvoimakkuuden säätö
Äänenvoimakkuuden säätöön ei tulisi joutua. Äänittäessä kävi kuitenkin virhe, eikä mikrofonin herkkyystasoa tullut tarkistettua. Äänittäessä asiaan olisi voinut vaikuttaa myös sijoittamalla mikrofoni lähemmäs kasvoja, mutta äänitystila ei ollut parityöskentelyssä tähän otollisin. Yksin tehdessä mikrofoni kannattaa pitää mieluiten alle puolen metrin päässä suusta.
Vahvistamista varten vahvistettava ääni valitaan ja valikosta etsitään vahvistusefekti. Audacity ehdottaa vahvistusta ja uutta huippukohtaa automaattisesti. Vahvistuksen kanssa kannattaa olla kohtuullisen varovainen, ettei ääni ala särkyä.
Nopeuden säätäminen
Nopeutta säätämällä voi hieman vaikuttaa lopullisen äänitteen selkeyteen. Hieman, korkeintaan aivan muutaman prosentin, hidastettu ääni kuulostaa luonnollisemmalta kuin suoraan raakatallenteesta toistettu.
Basson korostaminen
Basson korostaminen tekee pienen, vain vaivoin havaittavan muutoksen ääneen. Äänestä tulee pehmeämpi ja siten miellyttävämpi kuunneltava. Muokkauksen tulee olla melko vähäinen, ettei ääni puuroudu. Tyypillinen lisäys on näissä äänitteissä 6 dB.
Kohinanvaimennus
Kaikkein oleellisin äänenmuokkaus on häiriöiden poistaminen. Raakaäänitteessä kuuluu varsin selvää kohinaa, jonka saa kuitenkin hyvin vähällä vaivalla poistettua. Vaimennus kannattaa tehdä muokkauksista viimeisenä, jotta muiden muokkausten mahdollisesti aiheuttamat poikkeamat vaimenevat samalla.
Kohinanpoisto aloitetaan valitsemalla äänitteestä useamman sekunnin mittainen jakso, jossa ei ole puhetta. Tästä puheettomasta kohinasta luodaan kohinanpoistomalli.
Poisto on kaksivaiheinen. Ensin luodaan puheettomasta kohinasta poistomalli. Sitten valitaan koko äänite ja toteutetaan vaihe 2. Ohjelma tekee työn automaattisesti, eikä liukusäätimiin tarvitse koskea.
Poiston voi joutua tekemään kahdesti, kuten tässä on tehty. Alapuolisessa kuvassa näkyy lopullinen, joka on varsin häiriötöntä. Myös toiseen poistoon tehdään poistomalli ennen varsinaista poistoa.
1.3.2. Äänittäminen | 1.3.3. Äänitteen muokkaaminen | 1.3.4. Leikkaaminen
Leave a Reply