Saateteksti

 

Kukin äänite on tässä ensimmäisessä sarjassa noin kymmenen minuutin mittainen. Tekstinä äänite on viidestä seitsemään sivuinen, joten sellaista ei kannata laittaa saatetekstiksi. Lisäksi teksti voi olla hyvinkin puheasuinen, joten sen luettavuuskaan ei olisi paras mahdollinen. Näistä syistä jokaiselle äänitteelle tehtiin erillinen saateteksti, eli lyhyt blogikirjoitus.

Yleisohjeena blogikirjoitukseen voi pitää, että kirjoituksen on oltava lyhyt ja koherentti. Suosituspituus on noin 3000 merkkiä, maksimissaan puolitoista sivua, tai 500 sanaa. Blogikirjoitus ei myöskään ole samalla tavalla analyyttinen esitys kuin essee tai artikkeli, vaan suppeammin yhteen asiaan keskittyvä, tai vaihtoehtoisesti karkean yleiskuvan antava. Teknistä kieltä tulee välttää, sillä blogikirjoitus on yleisöltään suuntaamaton, eli se on kaikkien saatavilla, kaikkien ajatuksia herättelemään tarkoitettu.

Lähteitä ei blogikirjoituksessa tavallisesti merkata tekstin sisään. Kirjoitelman loppuun on kuitenkin mahdollista lisätä lyhyt lista keskeisistä lähteistä, joista kirjoitelman lukija voi saada lisätietoa käsitellystä asiasta. Lähteiden määrä kannattaa pitää vähäisenä, ehkä korkeintaan viisi tekstiä lukemistoksi. Suorissa lainauksissa alkuperäinen kirjoittaja mainitaan aina, ja tekstikin kerrotaan, ellei kyseessä ole niin sanottu lentävä lause, tai ei muuten ole ilmeinen.

Opiskelijoiden harjoitustyöt poistuvat tästä blogista toukokuun loppuun mennessä, mutta johdantoäänite jää edelleen malliksi toteutuksesta. Kirjoituksessa on sovellettu blogikirjoitusmallia, jossa lopetetaan siihen mistä aloitettiin.
Faidroksen johdanto

Turun yliopiston tohtorikoulutettavien Elävää tiedettä -kurssien blogikirjoitukset ovat tarkkaan suunniteltuja ja monessa tapauksessa hyviä malleja blogikirjoituksiksi.
Elävää tiedettä -blogi

Turun yliopiston blogissa kirjoittavat kokeneet tieteentekijät. Kirjoitukset ovat erinomaisia malleje blogikirjoitusten suunnitteluun.
Turun yliopiston blogi


1.3.5. Äänitteen tallennus ja tunnisteet  |  1.4.1. Saateteksti  |  1.4.2. Äänitteen lisääminen tekstiin 

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *