Leikkaaminen

 

Audacityssä leikkaaminen on suoraviivaista ja hyvin mekaanista suorittamista. Valitaan poistettava kohta hiirellä, poistetaan painamalla delete-näppäintä, kuunnellaan lopputulos, siirrytään seuraavaan kohtaan.

Ohjelmassa toimivat normaalit pikanäppäimet Ctrl+C kopioi, Ctrl+X leikkaa, Ctrl+V liittää ja Ctrl+Z peruu muutoksen. Leikkaus- ja liittämistoimintoja tarvitsee, mikäli siirretään uusintaoton sisältö korvaamaan pieleen mennyttä ottoa, tai jos jostain muusta syystä tulee tarve muuttaa sisällön järjestystä. Toiminnot löytyvät myös Muokkaa-valikosta.

Äänitteen leikkauksen alkutilanteessa kannattaa vasemmasta reunasta valita Audioraita-pudotusvalikosta “aaltomuoto”, jotta aalto on selvemmin erottuva.

Poistettava kohta valitaan. Huomaa myös aaltokuvaajan yläpuolinen aikajana.

Delete-näppäimen painaminen poistaa valitun katkelman.

Siirrettäessä sisältöä paikasta toiseen kannattaa merkata paperille, mihin kohtaan aikajanalla katkelma kuuluu. Sekuntitieto häviää omasta muistista yllättävän nopeasti. Varsinaisena suorituksena siirto on yksinkertainen: valitse siirrettävä katkelma, paina Ctrl+X, mene siihen kohtaan, johon katkelma kuuluu ja paina Ctrl+V.

Tässä on valittuna muutaman sekunnin pätkä uutta ottoa, joka siirretään aikeisempaan kohtaan. Valitse ja leikkaa.

Siirry haluamaasi paikkaan ja liitä leikattu katkelma Ctrl-V tai valikosta Liitä-toiminnolla.

Liitosten jälkeen kannattaa vielä kuunnella, että liitos on luontevan kuuloinen. Jos sanaväli jää liian lyhyeksi, voit leikata tyhjää väliin.


1.3.3. Äänitteen muokkaaminen  |  1.3.4. Leikkaaminen  |  1.3.5. Äänitteen tallennus ja tunnisteet

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *