Äänitteen tallennus ja tunnisteet

 

Valmiiksi muokattu äänite tulee vielä tallentaa sopivaan tiedostomuotoon ja siirtää blogiin kuunneltavaksi. Lisäksi äänitteen tunniste- eli metatiedot kannattaa laittaa myös huolella kuntoon, jotta erilaisissa kuunteluohjelmissa kuuntelija saa tarvitsemansa tiedot.

Yliopiston blogipalvelussa sallittuja äänitemuotoja ovat vain mp3-muotoiset äänet. Tavanomaiset aaltomuoto (wav) tai vorbis (ogg) eivät ole käytettävissä.

Toinen rajoite on, että suurin sallittu tiedostokoko on 20 Mt. Käytännössä tämä rajoite rajaa äänitteen pituuden noin puoleen tuntiin.

Valmiille äänitteelle kannattaa antaa kuvaava nimi. Tässä on kerrottu äänitteen konteksti (Faidros) lyhyt otsikko (johdanto) ja esiintyjä (Jari Kärkkäinen).

Mp3-tallennukseen voi valita eri laatutasoja, joista perustaso (Standard) on aivan riittävä puheohjelmalle. Muihin säätöihin ei juurikaan ole tarvetta kajota. Tiedostonimeksi kannattaa antaa jokin sisällön kuvaava, kuten tapana on muillekin tiedostoille antaa.

Metatiedot ovat oleellinen osa tiedoston käytettävyyden kannalta.

Tallentaminen jatkuu lisäämällä äänitteelle kunnolliset metatiedot. Artistiksi pääasiallinen puhuja, tai puhujat ja otsikoksi äänitteen varsinainen otsikko. Albumin nimenä voi käyttää äänitteen tarkoitettua kontekstia. Nämä äänitteet on tehty tässä blogissa julkaistaviksi osana filosofian yleistajuistamista, joten luonteva albuminimi on Faidros – Turun yliopisto, filosofian oppiaine.

Metatiedot näkyvät kuunteluohjelmassa.

Metatiedot kertovat kuuntelijalle olennaisimmat tiedot äänitteestä. Pelkkä tiedostonimi ei vielä paljoa kerro. Tiedot pysyvät myös mukana tiedostossa, vaikka nimi muuttuisi, joten alkuperäinen tarkoitus on helppo palauttaa mieleen myös myöhemmin.


1.3.4. Leikkaaminen  |  1.3.5. Äänitteen tallennus ja tunnisteet  |  1.4.1. Saateteksti

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *