Viikko 10 (18-24.5): Kesäksi lämpenee mutta kuinka viileää syksystä tulee?

Koronatilanteen aiheuttamia poikkeusoloja on nyt takana 10 viikkoa, ja kesän kynnyksellä paitsi luonto myös yritykset ovat valoisammissa tunnelmissa – ainakin mitä tulee kesän tilanteeseen. Olemme raportoineet oikeastaan koko toukokuun ajan signaaleja yritysten orastavasta positiivisuuden kasvusta liittyen lähiajan näkymiin, ja selkeästi tulevat kuukaudet näyttäytyvät nyt positiivisemmassa valossa kuin aikaisemmin. Viranomaisrajoitusten asteittainen purkaminen sekä työhön että perhe-elämään liittyen nostattaa mielialoja, lomauttaneet yritykset sekä myös osa asiakkaista ovat kesäkuun alkupuolella palaamassa normaalimpaan resursointiin ja yritysten henkilöstön mielialat ovat tulevista kesälomistakin johtuen hyvät. Terveysmurheilta on vältytty, jopa siinä määrin, että varotoimenpiteitä aletaan unohtaa. Lähikuukausien liiketoimintanäkymät näyttävät vähintäänkin kohtalaisilta näihin olosuhteisiin. Eletäänkö tässä nyt kuin sitä kuuluisaa viimeistä kesää? 

Kun aikahorisonttia laajennetaan kesän yli syksyyn, loppuvuoteen, kenties ensi vuoteen, monen yrityksen ylle laskeutuu hämärä. Kysyttäessä syksyn tilannearviota, useat haastateltavat uskovat, että yleinen taloustilanne heikkenee aiheuttaen vakaviakin haasteita talouteen ja yhteiskuntaan.  Haastateltavista kahdeksasta yrityksistä ei kuitenkaan kukaan ennusta itselleen ylipääsemättömiä haasteita. Mahdollisiin sopeuttamis- ja muutostoimenpiteisiin ollaan kylläkin varauduttu tai varautumassa, mutta kaikilla on edelleen varsin vahva usko omaan selviytymiseen. 

Pieni peikko kuitenkin, että mitä jos ryöpsähtää uudelleen

Heikkeneviä taloussuhdanteita signaloi myös lisääntyneet havainnot maksuviivästyksistä. Havainnoissa on kuitenkin hajontaa; parissa firmassa asiakkaiden maksuliikenne sujuu varsin normaalisti, kun taas toisissa on jouduttu ratkaisemaan suhteellisen vakaviakin häiriötilanteita. Yleisesti katsottuna maksuviiveet ovat kuitenkin kasvamaan päin, mikä enteilee häiriötilanteiden lisääntymistä. Haastatteluista käy myös ilmi, että yritykset kehittävät ja virittävät talouden ja kassatilanteen seurantasysteemejä yhä herkemmiksi, jotta mahdollisiin uhkakuviin ehdittäisiin reagoida nykyistä aikaisemmin. 

Osa haastateltavista kiinnitti tällä viikolla entistä enemmän huomiota asiakkaiden muuttuvaan tilanteeseen. Käsillä oleva kriisi koskettaa kaikkia toimialoja, mutta osa selviää vähemmillä vaurioilla. Seurattavissa yrityksissä on tunnistettu, että kriisi koettelee esimerkiksi telakkateollisuutta todella raskaasti, kun taas rakentamisen voidaan odottaa selviävän huomattavasti vähemmillä vaurioilla, vaikka sielläkin nähdään vaihtelua siinä kuinka syvä kriisi tulee lopulta olemaan ja miten pitkälle sen vaikutukset jatkuvat. Osa haastatelluista kertoi, kuinka yrityksessä nyt pohditaan tulevaisuutta ja asiakkaiden kehityssuuntia. Etenkin isojen asiakkaiden tilannetta analysoidaan tarkasti. 

Tää on jonkun aikaa pysyvä tila ja täytyy tehdä merkittäviä strategisia liikkeitä  

Kriisin vaikutukset asiakkaisiin pitää ottaa huomioon myös yrityksen omassa strategiassa. Miltei kaikissa seurattavissa yrityksissä nähdään, että taloudellinen kriisi tulee jatkumaan vielä pitkän aikaa vaikka terveydellinen kriisi saataisiinkin hallintaan. Tästä syystä yrityksen on pakko käydä läpi se, miten hyvin sen oma ennen kriisiä linjattu strategia tässä ympäristössä toimii ja miten sitä pitää muokata, jotta yritys pystyy toimimaan kriisitilanteen pitkittyessä.  

Kuten tämän blogikirjoituksen alussa todettiin, tilanne on nyt pääosin tasainen. Miltei kaikki haastateltavat kuitenkin nostavat edelleen esille poikkeuksellisen suuren epävarmuuden kun katsotaan hieman pidemmälle tulevaisuuteen. Nyt nousussa olevaa mielialaa painaa takaraivossa tieto siitä, että epidemian toinen aalto voi iskeä yhtä suurella voimalla kuin ensimmäinenkin. Yrityksissä yritetään nyt valmistautua tuntemattomaan tulevaan. Useilla yrityksillä on aluillaan uusia liiketoimintoja, jotka tuovat onnistuessaan lisää liikevaihtoa. Ihmisten jaksaminen on kuitenkin yksi suurimmista kysymysmerkeistä, varsinkin jos (ja kun) epidemian toinen aalto iskee. Seuraamissamme yrityksissä ollaan tässä tasaisessakin tilanteessa varuillaan, sillä tilanne voi muuttua vielä tämänkin vuoden aikana monella tavalla. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *