Blogimme kesälomakausi on nyt ohi ja palaamme mielenkiinnolla poikkeustilan kehityksen seurantaan ja analysointiin. Olemme keränneet tähän blogiin seitsemän viikon kesäjakson tapahtumat, nostot ja huomiot seurattavien yritysten tilanteeseen pohjautuen.
Koronatilanteessa on nähty Suomessa ja maailmalla kuluneen seitsemän viikon aikana hyvää ja huonoa. Heinäkuu rauhoitti ja normalisoi yhteiskunnan toimintaedellytyksiä terveydellisen kriisin väistyessä ja rajoitusten väljentyessä. Taloudellisesti Suomi on saanut positiivisia signaaleja muun muassa lomautusmäärien huomattavana pienenemisenä ja parantuvina näkyminä palvelualoilla. Vastaavasti teollisuuden ja viennin tulevat näkymät ovat herättäneet kasvavaa huolta ja epävarmuutta. Korona on samalla jatkanut voimakasta leviämistään maailmalla. Elokuu on tuonut kasvaneen terveysriskin ja uuden aallon mahdollisuuden uudestaan myös Eurooppaan, ja tautitilanne on kehittynyt huonompaan suuntaan, myös Suomessa. Kuten pitkin kevättä ja kesän alkua blogissammekin ennakoimme, tulevaa syksyä näyttää sävyttävän kasvava epävarmuus ja huoli tilanteen kehittymisestä.
Seuratut kahdeksan PK-yritystä jäivät kesä-heinäkuun vaihteessa suhteellisen hyvissä ja helpottuneissa tunnelmissa lomakaudelle. Ensimmäinen erä koronan vastaisessa liiketoimintataistelussa oli päättynyt niukkaan voittoon. Entäpä nyt elokuussa? Mistä lähtökohdista yritykset lähtevät eteenpäin? Varaudutaanko toiseen aaltoon? Mitä keväästä tarttui mukaan?
Seurattavien yritysten tilanne vaikuttaa elokuun alkupuolella pääsääntöisesti samalta kuin kesäkuun lopussa. Kesälomakausi ei ole tarjonnut draaman aineksia, nopeasti muuttuneita tilanteita eikä lauenneita riskejä. Jakso on käytetty mahdollisuuksien mukaan akkujen lataamiseen, sillä korjaavat liikkeet ja kehitystoimenpiteet tehtiin pääsääntöisesti jo keväällä. Tilanne yrityksissä on rauhallinen, mutta samalla myös odottava ja kehitystä tarkkaileva. Monet ennakoivat uutta korona-aaltoa.
Kesäksi rauhoittunut tautitilanne vaikutti työskentelyyn kaikissa seuratuissa yrityksissä. Jo ennen juhannusta osa yrityksistä kertoi, että etätyö ei ole enää pakollista, vaan toimistolle saa tulla niin halutessaan. Joissakin yrityksissä on kuitenkin rajattu henkilömäärä, joka toimistolla voi yhtä aikaa olla. Kesälomakauden aikana ja sen jälkeen kaikissa seurattavissa yrityksissä henkilöstön on mahdollista työskennellä yrityksen toimitiloissa. Osassa yrityksistä tehdään myös ns. suorittavaa työtä. Keväällä mm. asennustyö asiakkaiden luona oli monilta osin täysin keskeytetty, mutta nyt sitäkin on päästy jatkamaan.
Muutama haastateltava on todennut kesäkuussa ja uudelleen nyt elokuussa, että henkilöstöä täytyy nyt muistuttaa turvaväleistä ym. varotoimista selkeästi kevätkautta enemmän, sillä niistä ajoittain lipsutaan. Osassa yrityksistä onkin työn alla tarkennettu ohjeistus käsihygieniasta ja suojainten käytöstä kansallisen tason linjauksia ennakoiden.
Merkit on taas ilmassa siitä, että ihmisten käyttäytyminen lipeää”
Asiakastapaamisia suurin osa seurattavista yrityksistä hoitaa edelleen pääosin etänä. Kaikki yritykset ovat tavanneet joitakin asiakkaita kasvotusten kesä-elokuun aikana. Yksi yritys kertoo, että pyrkii nyt tapaamaan mahdollisimman paljon asiakkaita, koska kevään aikana tapaamisia ei ollut. Vaikka varotoimia edelleen noudatetaan ja yrityksissä ollaan varovaisia, niin bisneksen rullaamisen takia ihmisten välisiä kohtaamisia kuitenkin vaikuttaisi nyt olevan selkeästi enemmän kuin keväällä.
Blogia kirjoittaessamme THL on juuri julkaissut paljon keskustelua herättäneen maskisuosituksensa, joka määrittelee tilanteita, joissa maskin käyttö on suositeltavaa, kuten joukkoliikenteessä. Toistaiseksi vain parissa seuraamistamme yrityksistä on hankittu suojaimia suositusta ennakoiden.
Ulkomaan työmatkat ovat yrityksissä pääsääntöisesti pannassa, pois lukien asennusta vaativat tehtävät. Yritykset pyrkivät muutoinkin tapaamaan asiakkaita ja yhteistyökumppaneita pääosin etänä. Etäkokoukset ja –tapahtumat tulevat olemaan kaikkien mielestä arkea edelleen pitkään; jopa uusi normaali joillekin. Tartunnan mahdollisuutta ajatellen ihmisten välinpitämättömyys – etenkin vapaa-ajalla – muodostavat useimpien mielestä kuitenkin suurimman riskin.
Etätöiden jatkuessa merkittävänä osana arkea haastateltavat nostavat esille keskeisinä kehityskohteina mm. kotona työskentelevien ihmisten ergonomian, tauotukset ja koululaisperheiden haasteet. Useimmat haastateltavat arvioivatkin, että tartuntatilanne tulee pahenemaan syksyllä. Samalla toivotaan, että viranomaisrajoitukset eivät olisi yhtä rajut kuin keväällä, sillä moni toimija ei kestä uutta voimakasta rajoitustilannetta. Suurinta huolta kannetaan omista asiakkaista ja toimittajista.
Joillakin toimijoilla alkaa olla puskurit käytetty, tuskin kestävät toista sulku-tilannetta”
Edessä on tuntematon syksy. Pysyykö tilanne hallinnassa Suomessa, entä globaalisti? Minne tulee toinen aalto, kuinka kauan ensimmäinenkin kestää eri maissa ja maanosissa? Yritykset edelleen vahvasti uskovat, ja sen mukaisesti myös asennoituvat, toiseen erävoittoon omalta osaltaan, mutta ovat samalla huolissaan yleisestä kehityksestä, yksittäisten toimialojen tulevaisuudesta tai asiakkaista. Tästä johtaen, näemmekö todelliset vaikutukset vasta 2021 tai 2022?