Viikot 22-23 (10.-23.8.): “Enemmän positiivisia ku negatiivisia asioita tapahtunut”

Tautitilanne näyttää Suomessa nyt kehittyvän huonompaan suuntaan ja seurattavissa yrityksissä sitä seurataan vaihtelevissa tunnelmissa. Yrityksissä on jouduttu miettimään uudelleen terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä linjauksia ja ohjeita ja monelta osin linjaa on tiukennettu kahden viimeisen seurantaviikon aikana. Osa yrityksistä ehti jo kesä-elokuussa aloittaa tapaamisia kasvotusten asiakkaiden ja kumppanien kanssa, mutta nyt palaverit on palautettu verkkoon. Palavereiden ohella osa seuraamistamme yrityksistä käy fyysisesti asiakkaan luona tekemässä esimerkiksi asennustyötä. Osa asiakkaista on nyt kevään tapaan kieltänyt kokonaan ulkopuolisten käynnit tiloissaan, osalla on määrätty myös vieraita koskeva maskipakko. Jo keväällä osassa yrityksiä tuskailtiin sitä, että ohjeiden kirjo on niin suuri, ettei kukaan voi muistaa mitä eri yrityksissä vaaditaan. Tämä kirjo näyttäisi maskisuositusten yleistymisen myötä vain kasvavan. Tilanne edellyttää tarkkavaisuutta tässäkin mielessä, mutta osoittaa, että turvallisuus otetaan yrityksissä tosissaan.

Yhteiskunnallisesta epävarmuudesta, koronatartuntojen elokuun nousukehityksestä ja muuttuneista tilanteista huolimatta seurattavien yritysten taloudellinen tilanne ja myös pääosin näkymät ovat edelleen pysyneet olosuhteisiin nähden hyvinä. Joukossa on yksittäisiä yrityksiä, jotka odottavat liikevaihdon suhteen vuodesta 2020 jopa kaikkien aikojen ennätysvuotta! Toisessa ääripäässä liikevaihtoennusteet tälle vuodelle ovat tässä kohtaa -30 prosentin luokkaa edelliseen vuoteen verrattuna. On kuitenkin hyvä muistaa, että vuodet eivät aina ole verrannollisia keskenään. Seurattavilla yrityksillä on myös takanaan erilaista historiaa pitkään jatkuneesta kasvusta, jopa huippuvuodesta 2019, tasaisemman kasvun jaksoon.

”Nyt otetaan pieni peruutus ja jatketaan siitä eteenpäin”

Positiivinen signaali monelle yritykselle tällä hetkellä on se, että myynti ja uusasiakashankinta näyttävät tuottavan uutta tulovirtaa kevään hiljaisemman kauden jälkeen. Yritysten talous ei siis nojaa enää vain vanhoihin tilauskantoihin ja projektisopimuksiin vaan myös uutta liiketoimintaa syntyy näissä olosuhteissa. Todennäköisestä toisesta korona-aallosta huolimatta yritykset uskovat taloudellisen tilanteensa pysyvän suurin piirtein samanlaisena tulevalla puolen vuoden jaksolla, joillakin jopa vahvistuvan. Katseita on monessa yrityksessä myös käännetty jo ensi vuoteen, osin pidemmällekin aikavälille. Vaikka epävarmuustekijöiden määrä ensi vuodelle on loppuvuotta merkittävästi suurempi, monella on odotuksia erityisesti nyt kehityksen alla olevien uusien tuotteiden ja palveluiden käynnistysten osalta. Monen yrityksen sanoin kuluvasta vuodesta kertyy myös erittäin iso määrä osaamista, kokemusta ja viisautta, joiden hyödyntäminen tulevien vuosien liiketoiminnassa auttaa selviytymiseen, jopa merkittävään kasvuun, vaikka olosuhteet olisivat haastavat.

Kysyimme haastateltavilta ovatko he havainneet yritysverkostoissaan jotain huomiota tai mielenkiintoa herättäviä toimintatapoja koronatilanteen hallinnassa. Päällimmäisenä keskusteluistamme nousee esimerkkejä etätyön eri muodoista, kuten etäkokoukset ja -työpajat, koulutukset ja webinaarit, demo- ja myyntisessiot. Siirtyminen etätoimintaan sujui monen mielestä yllättävänkin helposti ja uusia toimintatapoja on nopeasti otettu käyttöön.

”Tykkään tästä pakotetusta etäkulttuurista”

Samalla huolestuttaa kuitenkin etätyön kääntöpuolella piilevät terveysvaikutukset, kuten henkinen paine, pitkät työpäivät, liikkumattomuus, ja tekemättä jääneet terveystarkastukset. Etenkin henkilöstön henkisen hyvinvoinnin huolehtimiseen kaivataan konkreettisia ideoita. Tähän on pohdittu mm. virkistyspäivien käyttöä tai muutoin työajan puitteissa tapahtuvan hyvinvoinnista huolehtimisen ajan ja panostusten lisäämistä. Tartuntariskien minimoimiseksi yritysten toimitiloissa on esimerkiksi otettu käyttöön porrastettuja tulo- tai käyntiaikoja, tai eristetty ryhmiä fyysisesti. Tartuntaepäilyjen tai sairastumistapauksissa on selkeytetty toimintatapoja, esimerkiksi miten toimitaan kun itse tai lapsi sairastuu. Yhdessä työterveyshuollon kanssa on lisäksi pyritty varmistamaan testauksen sujuvuutta, jotta odotusaikoja minimoitaisiin.

“Päällimmäisenä ajatuksena on sujuvoittaa prosesseja turhan stressin minimoimiseksi”

On kuitenkin huomattu, että toimintatavoista pitää muistuttaa tiheästi, koska yksinkertaisetkin asiat unohtuvat helposti. Lisäksi uutisvirrasta tulee paljon ohjeentapaista, jota helposti sekoitetaan yritysten ohjeisiin. Epäloogisiakin toimintatapoja on havaittu; esimerkiksi kaikki kokoukset omalla toimistolla saattavat olla tiukasti kielletty, mutta muualla saa kylläkin käydä tapaamassa aivan samoja henkilöitä.

Haastateltavamme kertovat monista ristiriidoista ohjeissa, tunnelmissa ja ylipäänsä yritysten tilanteissa. Vaikka moni tekijä yrityksiä yhdistääkin, kuten usko omaan tekemiseen ja halu pitää huolta henkilöstöstä, jokaisen yrityksen tilanne on kuitenkin uniikki ja yleispäteviä kaikille hyviä vinkkejä tai toimintamalleja on vaikea löytää. Juuri näitä neuvoja monet yritykset kuitenkin haastateltaviemme mukaan tässä tilanteessa kaipaavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *