Vinkkejä opetusharjoitteluvuoteen

Olemme listanneet muutamia asioita, joita ajattelimme uusien opetusharjoittelijoiden olevan hyvä tietää. Ehdota ihmeessä hallitukselle, jos mieleesi tulee oman tai kaverisi kokemuksella jokin erityisen tärkeä asia, joka tästä listasta puuttuu.

 1. Aluksi Liity TurAukseen ja SOOLiin
  TurAuksen kautta pysyt kärryillä omista eduistasi, yhteisistä tapahtumista, Norssin koukeroista ja mahdollisuuksista kerätä kouluharjoittelua.
  SOOLiin voit liittyä TurAuksen jäsenenä. SOOLin jäsenenä saat kaikki edut, jotka OAJ:n jäsenenäkin saat (työttömyyskassaan tosin pitää liittyä erikseen) paljon pienemmällä jäsenmaksulla.
 2. Varaudu kiireeseen
  Jos olet ollut oikein ovela, olet jo käynyt kasvatustieteen perusopinnot alta pois. Perusopintojen alta pois käyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kiirettä ei olisi, sitä vain on vähemmän. Opettele käyttämään listoja.
 3. Älä pelästy alkua! 
  Sinulla on edessäsi raskas vuosi, niin hyvässä kuin pahassa. Jokainen pystyy itse vaikuttamaan minkälaisia haasteita itselleen asettaa. Ongelmia on, mutta niistä ovat kaikki muutkin selvinneet. Muista pyytää apua, älä jää puurtamaan itseksesi. 
 4. Seuraa tunteja
  Alkuvaiheessa tuntien seuraaminen tuntuu mielekkäämmältä kuin loppukeväästä. Tunteja voi seurata etukäteen “pankkiin”!
 5. Hanki kalenteri, avainnauha ja sisäkengät
  Suuria hankintoja harjoittelu ei edellytä, mutta edellä mainitut kannattaa olla Norssilla mukana. Norssilla ei käytetä ulkokenkiä luokissa, joten sisäkengät tulevat tarpeeseen (villasukatkin käy). Kalenteria kannattaa käyttää, sillä muistettavia asioita on paljon, eivätkä muut auskut osaa auttaa, jos vaikkapa oman oppitunnin ajankohta unohtuu.
 6. Aloita seminaarityön teko jo varhain kevätlukukaudella
  Stressi on melkoinen kun seminaarin deadline on maanantaina ja lauantai-iltana et ole kirjoittanut siitä vielä sivuakaan.
 7. Älä pelästy kritiikkiä
  Jotkut ohjaavat opettajat saattavat antaa varsinkin alkuvaiheessa varsin pistävää kritiikkiä. Sen tarkoitus ei kuitenkaan ole masentaa vaan auttaa sinua parantamaan itseäsi opettajana. Kuuntele ja opi! Ongelmatilanteissa voit aina ottaa yhteyttä harjoittelukoordinaattoreihin ja TurAuksen hallitukseen.
 8. Moodleja on monta – ota ne haltuun
  Auskuvuoteen kuuluu monta Moodlealustaa. Erilliset Moodlealueet on todennäköisesti harjoittelulle, omalle aineryhmällesi, ainedidaktiikalle sekä pedagogisille ylipäätään. Jos et löydä jotain tietoa, kannattaa kysyä auskutovereilta! Heistä joku on saattanut juuri törmätä etsimääsi tietoon.
 9. Mene ja kokeile!