Tunnepuujuliste tunnetaitojen tueksi

Tunteiden ilmaiseminen voi olla hankalaa missä iässä vain. Kun tunteista rohkaistaan puhumaan jo varhain, tämä auttaa ja helpottaa tunteiden ilmaisussa, käsittelyssä ja hallinnassa myös myöhemmin elämässä. Pohdimme, miten varhaiskasvatusympäristössä lapsen tunnekasvatusta voidaan tukea.

Kehitimme edellä mainittuun ongelmaamme Tunnepuujuliste-sovelluksen. Tämä sovellus osallistaa lasta itse mukaan tunnekasvatukseen, joka havahduttaa lapsia pohtimaan omia tunnekokemuksiaan. Juliste on osa päiväkodin toimintakulttuuria. Tunnejulisteet ovat fyysisesti päiväkodin toimintaympäristössä mukana ja muokattavissa, johon pystytään lisäämään sekä poistamaan yksityiskohtia. 

Sovellus tukee tunnekasvatuksen lisäksi lapsen ajattelun ja oppimisen kehittymistä sekä antaa ilmaisun monille muodoille uuden kanavan. Sovelluksen avulla lapsi oppii myös sanoittamaan tunteita ja etsimään tunteelle nimen.
 

Tunnepuujulisteen tavoitteena on toimia päiväkodissa lasten tunnetaitojen tukimuotona, osallisuuden, itseilmaisun sekä fyysisen ympäristön muuttamisen työvälineenä. Tunnepuujulisteen avulla lapsille annetaan fyysinen työväline, minkä avulla he pystyvät helpommin ilmaisemaan omia tunteitaan. Mikäli esimerkiksi lapsi ei osaa sanoittaa tunteitaan, hän voi kiinnittää tunnetta vastaavan hymiön omaan tunnepuujulisteeseen. Julistetta valmistettaessa lapset saavat osallistua päiväkodin fyysisen ympäristön koristeluun omalla taiteellisella näkemyksellään.  

Tunnepuujulisteen sisältö

Tunnepuujulisteen materiaalit sisältävät Tunnepuujulisteen, erilaisia hymiöitä, kuten hymynaama, surunaama, kiukkunaama ja hämmästynyt naama. Valittavana on väritetty tai väritettävä Tunnepuujuliste. Päiväkotiryhmä päättää itse mitkä Tunnepuun materiaaleista ottavat käyttöön esim. mitkä hymiöt valitsevat lapsiryhmää ajatellen.

Väritettävä Tunnepuujuliste

Ajatuksena on, että jokaisella lapsella on oma Tunnepuujuliste. Tunnepuujuliste on vapaasti koristeltavissa joko sinitarraamalla esimerkiksi perhosilla ja lehdillä tai piirtämällä mieleisiä kuvia poispyyhittävällä tussilla. Koristeet voi tehdä itse ja hymiöt sekä Tunnepuut voi tulostaa blogisivustolta. Tunnepuujulisteeseen kiinnitetään lapsen omakuva, joka tehdään halutulla toteutuksella. Materiaalit olisi hyvä laminoida. Tunnepuujuliste ja hymiöt ovat lapselle henkilökohtaisia.

Esimerkki Tunnepuujulisteen koristeista


 

Tunnepuujulisteen käyttöönotto 

Ennen Tunnepuujulisteen käyttöönottoa olisi hyvä käsitellä ryhmässä eri tunteita. Lasten kanssa voi esimerkiksi lukea tunneaiheisia kirjoja, joita käsiteltäisiin yhdessä aikuisen kanssa. Tunteita voidaan käydä läpi Tunnepuujulisteen hymiöitä tehdessä. Yhtä tunnetta voidaan esimerkiksi käydä läpi viikon verran.  

Julistetta olisi tarkoitus käydä läpi yhdessä lasten kanssa, kun kaikki lapset ovat saapuneet päiväkotiin. Lapset saavat laittaa omaan Tunnepuuhunsa hymiön sillä perusteella, miltä heistä tuntuu juuri sillä hetkellä ja halutessaan keskustella sekä esitellä omaa tunnejulistettaan. Lapset voivat päivän mittaan käydä vaihtamassa hymiön toiseen, jos hänestä siltä tuntuu. Päiväkodin työntekijöiden tulisi olla aktiivisia ja seurata lasten Tunnepuujulisteita siltä varalta, jos lasten tunne muuttuu päivän aikana. Tämä auttaa aikuisia huomaamaan lapsen muuttuneet tarpeet päivän aikana. Lapset kokevat, että heidän tunteensa huomioidaan ja niistä ollaan kiinnostuneita.

Yhteistyö perheen kanssa

Saadun palautteen ja arvioinnin pohjalta kehitimme sovellusta myös osaksi lapsen kotiympäristöä. Tunnepuujuliste voidaan esitellä vanhempainillassa. Se on mahdollista viedä viikonlopuksi kotiin, ja näin osallistaa myös vanhemmat mukaan tunnekasvatukseen. Vanhempia olisi hyvä kannustaa Tunnepuujulisteen aktiiviseen käyttöön kotona.

Pohdinta

Tunnepuujuliste on konkreettinen ja monikäyttöinen sovellus eri ikäisten lasten tunnekasvatuksessa. Sovellus on mahdollista ottaa käyttöön helposti varhaiskasvatusyksikössä. Sovellus antaa mahdollisuuden parantaa yhteistyötä vanhempien kanssa lapsen tunnekasvatuksessa. Pienten lasten tunnekasvatus ennaltaehkäisee myös mahdollista koulupolulla tapahtuvaa kiusaamista.

Tunnepuujulistetta voi markkinoida esimerkiksi eri järjestöjen ja päiväkotien nettisivuilla.

Tässä linkit vapaasti tulostettavaan materiaaliin:

Minun Tunnepuuni (väritetty)

Minun Tunnepuuni (väritettävä)

Tunnehymiöt

Anni, Maria, Marjatta & Jasmin

(Vo1b: ryhmä 1)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *