PAPEREILTA PILVEEN

”Täällä on paljon sellaista mitä ei voi ymmärtää. Muumimamma sanoi itsekseen. – Mutta miksi kaiken oikeastaan pitäisi olla juuri niin kuin on tottunut?  

-Muumimamma, kirjasta Vaarallinen juhannus (1954) 

Uuden äärellä meitä jokaista jännittää. Nykyään meillä on mahdollisuus ottaa varovainen kurkkaus tuntemattomaan tulevaan ja vastuu etsiä ratkaisuja lapsen ja perheen hyvinvoinnin edistämiselle.

“Pojat laittoivat Inkerin hiuksiin sinitarraa. Puutyön opettaja yritti irrottaa sinitarran tärpätillä, mutta se ei irronnut. Poikien kotiin on lähtenyt myös tieto asiasta.” Muistatte varmaan sinikantisen reissuvihon, johon saattoi tulla tämän kaltaisia viestejä. Nykyään tiedonsiirto tapahtuu Wilman kautta verkossa, eikä tällaisista vihkosista ole enää tietoakaan. Haluaisitko, että lapsesi pystyisi myöhemmällä iällään palaamaan lapsuuden muistoihinsa? Meillä on tähän ratkaisu: Elvi, lasten e-vihko.  

Entä muistatko vanhat ystäväkirjat, jotka kiersivät lapselta toiselle alakouluaikoina? Muistat varmasti, sillä niitä kiertää lasten keskuudessa edelleen. Sisältö ja kysymykset ovat muuttuneet, mutta perusperiaate on säilynyt: kyseiset kirjat toimivat edelleen yhtenä mahdollisuutena tutustua toisiin ihmisiin. Olemme halunneet muistojen keräämisen lisäksi tukea tätä verkostoitumistapaa ja siksi Elvi sisältää myös kaverit-osion. 

Murros on jo takana päin, TÄNÄÄN ELETÄÄN DIGIAIKAA! Tarjotaan yhdessä lapsille välineet toimia huomisen yhteiskunnassa, digitulevaisuudessa. 

Wilma on Suomessa peruskouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa toimiva Visman ylläpitämä verkkopalvelu. Viimeisen parin vuoden aikana se on laajentunut myös varhaiskasvatukseen. Wilma on työkalu koko perheelle lapsen opinpolun seuraamiseen ja sen avulla vanhemmat voivat verkostoitua. Kysyimme perheiltä ja henkilöstöltä heidän tarpeitaan ja näkemyksiään Wilman käyttömahdollisuuksista esiopetuksesta peruskouluun siirtymisen sujuvoittamiseksi. Kyselyn tulokset olivat yksiselitteiset, suurin osa vastaajista kokee Wilman hyödylliseksi työkaluksi niin viestinnän, kuin tiedonsiirronkin suhteen. Eräs vastaajista kommentoi: “–Esim. Pedagogiset asiakirjat siirtyy sujuvasti suoraan luokanopenkin käyttöön. Tiedotusasiat sujuu myös jouhevammin”

Koska Wilma on jo suurimmassa osassa peruskouluja käytössä ja se on saanut vakaan jalansijan myös varhaiskasvatuksen puolella, kehittelimme Elvin osaksi sitä. Käyttäjäkyselymme tuloksissa oli toki myös hajaääniä, joista ilmeni, että ”Wilman taustajärjestelmä ei ole mielestäni kovin ketterä” ja, että kentällä elää toive koko toimialan yhteisestä järjestelmästä. Näemme, että Elvi on muokattavissa tarpeen mukaan myös muiden järjestelmien käyttöön, tulevaisuudessa koko kasvatus- ja opetustoimen yhteiselle alustalle. 

Huoltajan näkymä Wilma-sovelluksessa
Lapsen näkymä Wilma-sovelluksessa

Elvi ohjaa suunnittelemaan ja kehittämään digitaalisia alustoja, jotka palvelevat lasta ja perhettä yhdestä ja samasta osoitteesta varhaiskasvatuksesta alkaen.  Aikuisen ja lapsen luodessa yhdessä sisältöä Elviin, lapsi saa mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua.  Sovelluksemme tukee lasta ja perhettä erityisesti siirryttäessä esiopetuksesta peruskouluun: tiedonsiirto, verkostoituminen ja lapsen äänen kuuluviin saaminen onnistuvat muutamalla klikkauksella. 

Näemme virtuaalisen kasvunkansion elämää rikastuttavana mahdollisuutena aina vauvavaiheista vanhuuteen asti. Tieto elää ja muuttuu, se peilaa eiliseen kehittyäkseen. Me olemme valmiita ottamaan seuraavan askeleen, uskallatko sinä lähteä mukaan yhteiselle matkalle digimaailman mahdollisuuksiin? 

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, musta

Kuvaus luotu automaattisesti
Palautetta, kysyttävää?

– Birgitta Pajunoja, Heli Mörsky, Inkeri Niemi ja Niko Nurmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *