Joulun ja vuodenvaihteen seurantajaksolla sekä haastateltavamme että laajemminkin kyseisten yritysten henkilöstö on palautunut kuluneesta vuodesta ja kerännyt voimia tulevaan. Useimmat haastateltavamme totesivatkin iloitsevansa siitä, että yrityksen henkilöstö on oikeasti saanut hengähtää vuodenvaihteessa. Lepo oli tullut tarpeeseen myös haastateltaville itselleen. Neljän viikon seurantajaksolla yrityksissä ei tapahtunut merkittäviä asioita, vaan jakso oli hyvinkin tasainen. Kahdessa yrityksessä kuitenkin koettiin ensimmäiset omaa henkilöstöä koskevat koronatartunnat, joiden vaikutukset yrityksen toimintaan jäivät vähäisiksi. Toisessa yrityksessä ei tullut yhtään altistumisia etätyöskentelyn ansiosta ja toisessa tehokkaiden toimintamallien myötä vain yksi työntekijä altistui. Toisaalta kahden muun yrityksen verkostoissa nähtiin ensimmäiset konkurssit. Kummassakaan tapauksessa konkurssilla ei ole suoraa taloudellista vaikutusta seurattavaan yritykseen, mutta niiden todettiin olevan tärkeä muistutus epävarmuudesta.
”Ei ole varaa tuudittautua hyvään tilanteeseen”
Kun tarkastelee lähtökohtia alkaneelle vuodelle, seurattavat yritykset ovat aika lailla erilaisissa asemissa. Puolet yrityksistä on toipunut keväällä puhjenneesta kriisistä jo syksyn aikana. Liikevaihto ja myynti ovat palautuneet “normaalille” tasolle ja osin on päästy takaisin suunnitelluille kasvupoluille. Vuoden 2020 tilinpäätöksessä kriisi tulee kylläkin näkymään, mutta lopputulokseen voidaan olla varsin tyytyväisiä. Näissä yrityksissä koronasta on tullut enemmän tai vähemmän arkista.
“Ei siitä kauheesti erikseen enää puhuta. Se vain on.”
Toisaalta miltei puolet seurattavista yrityksistä tarvitsee vielä ainakin alkaneen vuoden ensimmäisen puolikkaan saadakseen liiketoiminnan takaisin raiteille. Näille kriisi aiheutti isomman loven tai muutoksen viime vuoden liiketoimintaan. Joukossa on myös yksi yritys, jonka toimialaan ja markkinatilanteeseen kriisi alkoi vaikuttaa vasta loppuvuodesta 2020. Tämän yrityksen kohdalla vuoden 2021 lähtökohdat ovat vielä hyvin epävarmat, ja vaikutukset selviävät vasta kuluvien kuukausien aikana. Eroja yritysten välillä selittää ainakin osin yritysten toimialasidonnaisuudet ja se, miten kyseiset markkinat ovat toipumassa kriisistä.
Alkanut vuosi lupaa yritysten oman arvion mukaan kokonaisuudessaan positiivista kehitystä enemmistölle seurattavista yrityksistä. Jotkut pitävät näkymiään erinomaisina ja odottavat merkittävää liikevaihdon kasvua; jopa tilanteessa, jossa vuosi 2020 oli yritykselle kasvun vuosi. Muutama haastateltavamme arvioi vastaavasti vuoden 2021 olevan toipumisen ja uuden rakentamisen vuosi, joskin odotukset vuoden 2021 loppua kohden ovat jo selvästi alkuvuotta optimistisemmat. Kuten edellä totesimme, yritykset palautuvat tilanteesta eri tahdissa mutta yleisenä kehityskuvana positiivinen näkymä on selvästi enemmistönä. Ehkä myös uuden vuoden aloitus raskaan vuoden jälkeen lisää positiivista virettä?
”Olen ehdottomasti optimistinen ja positiivinen tilanteesta nyt”
”Pikkasen varpaillaan kuitenki ollaan”
”Aika pitkälti toipumisen vuosi”
Yritykset ovat arvioissaan selvästi optimistisia mutta samalla myös realistisia. Kasvuodotuksia ei pedata yleisen taloudellisen kehityksen varaan vaan yrityksen aitoon kysyntään ja asiakastilanteeseen sekä erityisesti vuoden 2020 aikana tehtyihin kasvutoimenpiteisiin, uusiin liiketoimintoihin ja kehittämistyöhön. Muutamat yritykset kuitenkin tiedostavat samalla myös yllättävien käänteiden mahdollisuuden ja maailmantalouden riskit, jotka saattavat vuoden aikana vaikuttaa nyt hyvinä pidettyihin näkymiin. Rokotusohjelman aikataulusta tai toimivuudesta ei puhu kukaan. Brexitin vaikutuksista kylläkin.