Lipstikka. Kuva Nanna Rintala

Oliko se maustaminenkin aikaisemmin helpompaa, kun mausterepertuaari oli huomattavasti suppeampi?  Suola ja pippuri – nehän ovat niitä tutuimpia mausteita.  Ja pippuri on pippuri, olipa se ”se oikea”, intiasta lähtöisin ja Vasco da Gaman Eurooppaan tuoma pippuriköynnöksen (Piper nigrum) kipakka marja, taikka Kristoffer Kolumbuksen Etelä- ja Keski-Amerikasta tuoma jäljennös,  Pimenta dioica – pensaassa kasvava maustepippuri. 

– Se oli varmaan maustepippuria kun aluus puhuttiin, että laitettiin keittohon. 

– Joo, mä käytän mustapippuriakin keittoohin ja valkokastikkeisiin ja kanaan ja lihaan grillimaustetta, se antaa hyvän maun, ei välttämättä tartte lihaliemikuutiota. Ja yrttejä tietenkin.  

Monet kotoisen tutut ja lohduttavat maut syntyvät vähillä valinnoilla.  Suolan ja pippurin lisäksi eteäpohjalaisissa keittiöissä käytetään omassa kasvimaassakin kasvavia yrttejä ruohosipulia, tilliä ja persiljaa.   

Ennen vanhaan oli tärkeä hetki, kun ruohosipuli alkoi ensimmäisenä nousta penkistä. 

Joka ruokahan mihkä vaan ikänä, sitä (ruohosipulia) aina nippu haettihin ja leikattihin, ei siinä tarvinnu sen kummemmin muita mausteita, sitten myöhemmin on vasta tullu tilli ja persilja joita on ruvettu käyttämähän. 

Siinon komiat kukatkin, jos niitä haluaa kukka kimppuhun laittaa. 

Ja purjo on kans kun sen pihalla kasvattaa niin tuloo komia kukinto, kestää aika kauan. 

Sekin on vähän unohtunu se ruohosipulin käyttö 

Kun puhutaan ruoan maustamisesta, ei sovi unohtaa kuningas sipulia – tuota maukkaan ruoan salaista asetta, joka joskus täytyy piilottaa nakymättömiin! 

Ruoka ei maistu miltään ilman sipulia. Jauha sipuli, ei tuu paloja suuhun sipulikammoisille. Sipuli neutraali kypsänä. 

Helpoin tapa saada maukkaat lihapullat on lisätä taikinaan mausteeksi sipulikeittoainespussi. 

Ruuanlaitto lähtee siitä, että kuoritaan yksi sipuli ja yksi valkosipulinkynsi ja sitten aletaan miettiä mitä muuta. Uunifeta-hittipastaankin lisään valkosipulinkynnen, antaa juuri sopivasti makua. 

Puhutaanpa nykyään kuivamausteista, tuoreista yrteistä, maustetahnoista tai – kastikkeista, niin repertuaari alkaa olla huimaa ja mausteiden suosio vain kasvaa. Ruokien maustamisen selitykseksi on ehdotettu mausteiden ja yrttien tarjoamia, arjen yläpuolelle kohottavia elämyksiä. Eksoottista ruokaa on verrattu vuoristorata-ajeluun.  Samalla tavalla kuin nautimme huvipuistojen tarjoamasta kieputuksesta saamme tyydytystä maustetun ruoan tarjoamista uusista elämyksistä ja jopa sen aiheuttamasta kivusta. Niiden avulla voimme kokea turvallisesti vaaraa. (Anu Hopia, Duodecim 2009 artikkeli).

Basilika tomaatin kans, tilli, rosmariini. Kesäaikaan tuloo itte laitettua. 

Mä käytän lipstikkaa keittoihin, mutta sitä ei saa paljon laittaa. 

Mullon ainakin timjamia terassilla, ja muitakin yrttejä, siinon sitte hyvä nukkua kun tuloo hyvät tuoksut niin unettaa helposti. 

90-luvulla tuli elokuva Pieni suklaakauppa. Siitä lähti trendi suklaalla maustamisesta.  Ja hetken ruokatrendi, suklaata piti laittaa joka paikkaan. Yhteishyvä-lehdessä resepti, jossa tehtiin kastike.  

Vähälläkin pärjää, mutta kokeilunhalu saa helposti tarttumaan uuteen tuttavuuteen. Helposti itselle syntyy se oman maun mukainen maustepakki, jota tulee käytettyä sitten ahkerasti. Tähdenlennot luovuttavat makunsa kaapin perukoilla. Moni luottaakin perusmaustamisessa turvallisiin valintoihin. 

Marinoimattomiint lihoihin käy kikkoman, grilimauste ja öljy. 

Nykyään kun kattoo lehdistä ohjeita, on aivan hirveä se aineluettelo, Niitä ei oo kotona, ostat kerran kokeilet ja sitten ne jää kaappiin. Niinkun Kape sanoo, että suolaa ja pippuria ja se riittää. Mä tykkään yksinkertaisesta ruuasta, ettei sotketa kaikkia sekaan.   

Taitava maustaja taikoo vähäsuolaisesta ruoasta maukasta, mutta joskus maustamisessa mennään vikaan.  Silloin ovat hyvät neuvot kalliit.  

Tyttärellä on se, että hän laittaa hyvin vähän suolaa ja kaikki on tottunu siihen, ei niin kuin meikäläisellä, että suolaa. Mausteilla saa sitten makua, taitavammin käyttävät kuin äitinsä 

Jos ruokaan suhahtaa liikaa suolaa, voit koittaa pelastaa sen asettamalla sekaan perunan puolikkaan raakana. Kypsyessään peruna imee itseensä ylimääräistä suolaa.- Sitten vain poistat perunan valmiista ruoasta. 

Pääsikö sipuli kärähtämään? Siivilöi palanut sipuli pois soosista.  

Sitaatit on poimittu ”Seinäjoen seudun uudistuvat ruokatarinat” -hankkeen virikekeskusteluilloissa ja haastatteluissa nauhoitetusta materiaalista vuodelta 2020. Hanke toteutettiin Seinäjoen, Nurmon, Ylistaron, Peräseinäjoen ja Jalasjärven alueella. Tarinankerääjinä Asta Asunmaa, Nanna Rintala ja Anu Hopia. Blogitekstit koostaneet Nanna Rintala ja Anu Hopia.