Apua lapsiperheen arjen hallintaan?

Säännöllisenä toistuva ohjelmarunko luo monelle lapselle turvallisuuden ja hallinnan tunnetta varhaiskasvatuksessa. Etenkin nyt poikkeusaikana, kun perheet viettävät erityisen paljon aikaa yhdessä, halusimme suunnitella hyvinvointisovelluksen, jonka avulla lapsi tietää mitä seuraavaksi on tulossa ja tukea sitä kautta koko perheen keskinäistä myönteistä vuorovaikutusta.

Hyvinvointisovellus

Alma-ankan arjen apuri on viikkokalenteri, jonka avulla lapsi pystyy ennakoimaan tulevia tapahtumia. Tulostettavassa viikkokalenteripohjassa on virallisin värikoodein merkatut viikonpäivät ja sarakkeet, joihin jokainen perhe saa itse merkata erillisin toimintakuvin päivän tapahtumat. Olemme koonneet Papunetin Kuvatyökalulla valmiita toimintakuvia päivärytmistä, ulkoilusta, harrastuksista ja tapahtumista. Lisäksi teimme kuvakortit vuorokaudenajoista, jotka voi kiinnittää viikkokalenterin yläreunan sarakkeeseen. Näissä kaikissa tulostettavissa kuvissa on viivat, joita pitkin ne leikataan irti toisistaan ja mikäli haluaa pidentää toimintakuvien käyttöikää, ne voi päällystää kontaktimuovilla tai laminoida. Kalenterin voi myös kiinnittää jääkaapin oveen, jolloin sitä on helppo käyttää magneetein. Viikkokalenteripohja on toteutettu neljään A4 kokoiseen arkkiin, jotta sen tulostaminen on helppoa. Tulostamisen jälkeen paperit voi yhdistää liimaamalla tai teippaamalla ne toisiinsa.

Alla pdf-tiedostoina viikkokalenteri, erilaisia toimintakuvia sekä vuorokaudenajat.

kalenteri.pdf

toimintakuvat.pdf

toimintakuvat osa 2.pdf

vuorokaudenajat.pdf

Sovelluksen käyttö arjessa

Tavoitteena on, että Alma-ankan arjen apuria käytetään yhdessä vanhempien kanssa kiinnittämällä päivän toimintakuvat sarakkeeseen esimerkiksi joka aamu. On myös hyvä ottaa tavaksi lisätä toimintakuvia heti uusien tapahtumien ilmennyttyä ja esimerkiksi viikoittain rutiinina toistuvat harrastuskuvat kannattaa pitää näkyvillä aina. Viikkokalenterin säännöllinen käyttö mahdollistaa samojen arjentilanteiden harjoittelun ja toiston kautta lapsi saa onnistumisen kokemuksia. Viikkokalenterin avulla lapselle annettuja ohjeita pystyy myös pilkkomaan pienempiin osiin, mikä auttaa lasta suoriutumaan tehtävästä itsenäisesti. 

Toimintakuvien luominen

Viikkokalenterin pohja ja toimintakuvat on tehty Papunetin Kuvatyökalulla osoitteessa http://papunet.net/materiaalia/kuvatyökalu. Kuvatyökalun avulla jokainen pystyy myös itse tekemään lisää toimintakuvia, mikäli valmiiksi tekemistämme kuvakokonaisuuksista puuttuu tarvittavia kuvia. Kuvatyökalu toimii yksinkertaisesti valitsemalla kohdan ”Avaa kuvatyökalu” ja tämän jälkeen tarvittavia kuvia voi etsiä ”Hae kuvia” toiminnolla. Alma-ankan arjen apurin viikkokalenteri ja toimintakuvat on tehty 4×6 ruudukkoon, jonka saa käyttöönsä Kuvatyökalun ”Asetukset” kohdasta. Lopuksi valitsemansa kuvat saa tallennettua omalle tietokoneelle kohdan ”Tallenna ja jaa” kautta.

Hyvinvointisovelluksen tausta

Hyvinvointisovelluksellamme haluamme tuoda tukea ohjaavaan kasvatukseen, jonka perustana on vuorovaikutus lapsen kanssa. Sovelluksen kehittämisessä pyrimme lisäämään arjen johdonmukaisuutta, emotionaalisen tuen antamista, itsenäistymisen tukemista ja perheen välistä myönteistä vuorovaikutusta.

Alma-ankan arjen apuri

Essi Vahtera, Eevi Teräväinen ja Arttu Tuononen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *