Ensimmäisen luokan oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä luokkana esittelyvideon koulustaan esikoululaisille. Tarkoituksena on esitellä monipuolisesti koulua, sen tiloja ja käytänteitä lasten näkökulmasta.
Video toteutetaan opettajan ohjaamana projektina prosessiluonteisesti kevään aikana, kun oppilaat ovat jo päässeet kiinni koulumaailmaan. Lapset saavat itse ryhmissä ideoida ja suunnitella videon sisältöä ja millaisia asioita heidän mielestään on tärkeää tuoda esille koulun aloittaville eskareille. Jokainen pääsee osallistumaan toteutukseen niin suunnittelussa, videoinnissa kuin videolla esiintymisessäkin. Valmis video esitellään esikoululaisille, jotka aloittavat koulutiensä kyseisessä koulussa seuraavana syksynä. Videon toteutus on oppilaille ensimmäinen isompi projekti luokkana.
SOVELLUKSELLA TAVOITELLAAN…
Videomateriaalin tavoitteena on tuoda ensimmäistä luokkaa syksyllä aloittaville lapsille koulun uutta ja päiväkodin arjesta poikkeavaa toimintaympäristöä ja -kulttuuria tutummaksi jo ennen koulun aloittamista. Videon tarkoituksena on vähentää lapsien mahdollisesti kokemia pelkoja ja jännittyneisyyttä koulun aloittamisesta, kun tilat (esimerkiksi ruokala, liikuntasali) tulevat jo etukäteen tutummiksi ja ensimmäisen luokan oppilaat saavat kertoa omista kokemuksistaan koulun aloittamisesta ja siihen liittyvistä tuntemuksistaan, uusista oppiaineista ja muista heille merkityksellisistä asioista.
Videolla voidaan esitellä myös kohderyhmälle merkittäviä koulussa toimivia aikuisia, jotta he tulevat lapsille tutuiksi ennen koulun alkua. Video saa lapsissa aikaan tunteen, että heitä odotetaan jo innolla kouluun ja he ovat sinne tervetulleita. Samalla videoprojekti edistää ensimmäisen luokan oppilaiden ryhmäytymistä ja tukee toimijuutta, sekä he saavat tunteita yhteenkuuluvuudesta ja kokemuksia osallisuudesta.
KENELLE SOVELLUS ON SUUNNATTU?
Sovelluksen kohderyhmänä ovat esikouluikäiset lapset, jotka ovat tulevana syksynä aloittamassa peruskoulun. Video on suunnattu niille lapsille, jotka ovat aloittamassa siinä koulussa, jossa video on tehty.
Erityisesti video voisi olla apuna lapselle…
- joka ei jostain syystä pääse osallistumaan kouluun tutustumiseen
- joka muuttaa kesän aikana perheen kanssa toiselle paikkakunnalle ja uusi koulu vaihtuu lennosta
- jonka eskari ja ala-aste ovat eri paikassa
- jolla ei ole vanhempia sisaruksia tai ystäviä,n jotka voisivat kertoa koulusta
- jos jännittää, niin voi hakea videosta turvaa katsomalla uudestaan ja uudestaan
Vaikka lapsi pääsisikin osallistumaan kouluun tutustumiseen, siellä kuulee ja näkee asioita lähinnä opettajan näkökulmasta. Yksi tämän videon keskeisempiä tarkoituksia onkin juuri esitellä lapsille tulevaa toimintaympäristöä vertaisten näkökulmasta.
MITEN SOVELLUS TOTEUTETAAN?
Kouluihin jaetaan kevätlukukauden alussa ohjeet ensimmäisten luokkien opettajille, sekä kuvaamista varten tabletteja, oppilaiden vanhemmille jaettavat lupalaput videolla esiintymiseen ja opettajalle ohje yksinkertaisen videoneditointiohjelman käyttöön.
Opettajalla ei tarvitse olla valtavia videonmuokkaustaitoja, tai paljon ylimääräistä aikaa editointiin. Kuvattavat asiat suunnitellaan tarkasti etukäteen. Opettajan tarvitsee vain liittää videopätkät yhteen oikeassa järjestyksessä, sekä alku- ja lopputeksti.
Videon kohtauksien toteuttamiseen voi käyttää mielikuvitusta. Lapset voivat esimerkiksi haastatella toisiaan tai opettajia, tai he voivat esittää erilaisia tilanteita koulusta. Jos kaikilla on lupa esiintyä videolla, siihen voi myös lisätä opettajan kuvaamia pätkiä oppilaista esimerkiksi liikunta- tai musiikintunnilta.
VO1C Ryhmä 2: Emma Miettinen, Marianne Laine, Linda Lehtivuori, Jassi Leino