Tunnekaruselli – lautapeli

Tunnekaruselli

Hei ja tervetuloa harjoittelemaan tunteiden tunnistamista ja nimeämistä meidän kehittelemämme Tunnekaruselli lautapelin parissa. Tämän pelin tarkoituksena on mielekkään pelaamisen yhteydessä harjoitella hyvin merkityksellisiä asioita, kuten omien sekä toisten tunteiden tunnistamista, joiden hallitsemisesta on hyötyä jokapäiväisessä arjessa. Kun opimme tunnistamaan ja nimeämään tunteitamme, on meidän myös helpompi harjoitella säätelemään niitä. Tämän pelin avulla lapset saavat aikuisilta mallia tunteiden tunnistamiseen, nimeämiseen ja ilmaisuun. Lisäksi peli tarjoaa lapselle tärkeitä yhteisiä hetkiä aikuisen kanssa.

Mitä peli sisältää?

Tässä pelissä pelilaudalta löytyy erilaisia sektoreita, ja viisaria pyörittämällä selviää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Peli sisältää kolmenlaisia kortteja; ongelmaratkaisukorteissa pohditaan tunteisiin liittyviä ongelmia ja miten niitä voitaisiin ratkaista. Kasvokuvakorteissa tunteet selitetään pelikaverille ja hahmokuvakorteissa tunne näytellään toisille pelaajille, jotka yrittävät sitten niitä arvailla. Pelin tavoitteena ei ole voitto, vaan yhteiset opettavaiset pelihetket. Pelin mukana tulee myös tunnekorttien tyhjät kasvo- ja vartalokuvat, joita voi käyttää esimerkiksi omien tunteiden piirtämiseen, uusien tunnekorttien keksimiseen.

Kenelle peli on suunniteltu?

Tämä peli soveltuu kaikille vauvasta vaariin ja peliä voidaan pelata niin varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa kuin myös kotonakin. Peli on suunniteltu niin, että se on helppo askarrella saatavilla olevista tarvikkeista, ja suosittelemmekin askartelemaan pelin yhdessä lapsen kanssa.

Millä mielin peli on otettu vastaan?

Olemme esitelleet ideamme kolmelle varhaiskasvatuksen opettajalle. Heiltä saamamme palaute on ollut positiivista ja kannustavaa. Palaute nosti esille myös että, varhaiskasvatuksen kentällä tunnetaitojen harjoittelun tueksi kaivataan helposti toteutettavia ja pienen budjetin sovelluksia. Heidän mielestään peli sopii käytettäväksi myös muiden tunnetaitomateriaalien tukena (esimerkiksi Askeleittain opetusohjelma). Valmista peliä on päässyt jo testaamaan eräs esiopetusryhmä ja saamamme palaute on ollut erittäin positiivista. Sekä ryhmän lapset että aikuiset pitivät pelistä, varsinkin tunteiden esittäminen kaverille on noussut lasten suosikiksi. Peliä onkin pelattu ahkerasti sen saapumisesta lähtien.

Mukavia pelihetkiä toivottaen

Emma, Elina, Tiia, Anni ja Elias

Ladattavat pdf tiedostot:

*Materiaalit suunniteltu ja toteutettu itse

Askarteluohjeet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *