Tunnetaitoseikkailu- peli

Elämä on aika kummallista. Tässä sitä on ikänsä uskonut, että hopeatarjotinta voi käyttää vain yhdellä tavalla, ja sitten se onkin paljon parempi johonkin aivan muuhun.” Muumimamma, kirjasta Taikatalvi (1957)


Kehittelimme Tunneseikkailu -pelin, joka tukisi lapsen tunnetaitojen kehitystä. Idea peliin lähti kiinnostuksestamme lasten tunne- ja mielenterveysongelmien ja kehitykseen liittyvistä asioista. Tutkittuamme kirjallisuutta ja tutkimuksia, huolestuimme siitä, että mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet lapsilla ja nuorilla. Halusimme kehitellä osallistavan pelin lapsille, joka ennaltaehkäisisi näitä ongelmia tulevaisuudessa. Mielenterveystaidoista nostimme tunnetaidot ja vahvuudet peliin mukaan. Tämä peli ei ole tarkoitettu parantamaan mielenterveysongelmia, vaan se keskittyy ennaltaehkäisyyn ja tunnetaitojen harjoittelemiseen.   

Monien sovellus ideoiden jälkeen, pelin idea syntyi ”vahingossa”, kun mietimme jo olemassa olevia klassikkopelejä, esim. Afrikan tähti -peliä. Peliä kehiteltäessä käytimme monipuolisesti hyväksi palautteita, joita saimme muilta kurssilaisilta ja opettajalta. Halusimme saada myös palautetta varhaiskasvatuksen työntekijöiltä, ottaisivatko he sovelluksen käyttöön ja 98,4% vastanneista ottaisivat sovellusideamme käyttöön. Vastaajia oli 64. Tämä kyseinen kysely tehtiin Facebook-ryhmään nimeltä Varhaiskasvattajien ideapankki. Päädyimme peliin, koska se oli meille kaikista mieleisin vaihtoehto ja tämä idea sai paljon positiivista palautetta. Koimme tärkeäksi näiden taitojen harjoittelun päiväkodin lisäksi myös kotona, joten teimme pelistä sellaisen, että sitä voi käyttää myös kotona.  

Pelin tavoite 

Pelin tavoitteena on tunnetaitojen harjoittelu. Samalla lapset oppivat myös oman vuoronsa odottamista. Lapset toimivat itse pelinappuloina, joten lapsia osallistetaan peliin. Lapsilla on suurempi merkitys, koska toimivat itse pelinappuloina. Heidän motoriset taitonsa kehittyvät, kun he liikkuvat pelilaudalla.  

Peli on tarkoitettu 3-6-vuotiaille. Peliä voidaan soveltaa lasten ikätasoon nähden. Kysymyksiä voidaan helpottaa kuvien avulla, koska lapset eivät välttämättä vielä osaa itse lukea. Jos peliä pelataan eskari-ikäisten kanssa, voidaan laatia vaikeampia kysymyksiä ja tehtäviä. Osassa korteissa on pieni lehtiön kuva, joka kertoo tehtävään liittyvän lisätiedon löytyvän säännöistä. Esittämämme tehtävät ja kysymykset ovat esimerkkejä ja niitä voidaan keksiä lisää, mikäli ne tarvitsevat päivitystä.  

Pelilauta 

Halusimme osallistaa lapsia meidän sovelluksessamme eri tavalla kuin useimmissa lautapeleissä. Pelilauta tehdään isolle kankaalle ja lapset toimivat itse pelinappuloina. Pelilautaa ei ole valmiina toteutettuna, mutta mallia voi ottaa pdf-tiedostossa olevasta mallilaudasta. Ajatuksena oli, että lapset saisivat itse kuvittaa pelilaudan taustan haluamallaan tavalla.  

Pelilaudassa on noin 30 ruutua. Ruudut ovat tarpeeksi isoja, että lapset mahtuvat seisomaan tai istumaan. Jokaisessa ruudussa on joko tehtävä tai kysymys. Pelilaudassa on kahdenlaisia ruutuja, kysymysmerkki ruutuja ja tyhjissä oransseissa ruuduissa on tehtäviä. 

Tehtävä- ja kysymyskortit 

Kysymysmerkki ruutuun päädyttäessä lapsi saa nostaa kysymyskorttipinosta yhden kortin. Hän vastaa kysymykseen kortin osoittamalla tavalla. Kysymys voi olla esimerkiksi, mikä tekee sinut iloiseksi? Kuvattomaan ruutuun päästessä lapsi saa nostaa tehtäväkortin pinkasta. Esimerkkinä tehtävästä on hyppää x-hyppy. Tehtäväkorteissa on myös tunteisiin liittyviä tehtäviä, mutta joukkoon on lisätty aktiivistakin tekemistä.  

Pelin tulevaisuus 

Jaamme blogin linkkiä eri tahoille ja olemme jo aiemmin mainitsemassamme Facebook -kyselyssä kertoneet blogin linkin. Ajatuksenamme on myös vinkata blogin olemassaolosta esimerkiksi harjoittelupäiväkoteihimme, mikäli heillä olisi kiinnostusta tätä peliä kohtaan.  

Mikäli valmiiksi tehdystä pelistä tulee suurta kysyntää, olemme valmiita selvittämään, olisiko peli mahdollista valmistaa jollakin tavalla. Jos peli tuodaan markkinoille, pystymme soveltamaan peliä eri ikäisille, jonka johdosta kysymys- ja tehtäväkortteja tulisi myös lisää. Haluaisimme myös kuulla käyttäjiltä palautetta, pystyisikö tämän kaltaista peliä soveltamaan muille kehityksen osa-alueille. 

Tekijät: Myllymäki Sanna, Pekola Ada, Peltola Pinja ja Peltonen Alina 

Mikäli haluat antaa palautetta voi sen lähettää tähän sähköposti osoitteeseen: sanna.e.myllymaki@utu.fi 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *