Savanni-jooga

Kehitimme hyvinvointisovelluksena Savanni-jooga sovelluksen, jonka ideana on saada lapset liikkumaan joogaliikkeiden avulla, yhteistyötä tehden ja siten myös löytää päiväkodin arjesta rauhallinen hetki. Savanni-joogan avulla lapset pääsevät tutustumaan joogaan, omaan kehoon ja sen liikuttamiseen, sekä näiden hyvinvointivaikutuksiin. Joogan myötä lapset kokevat rauhoittumista ja hyvää oloa, mikä lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mielenterveyttä. Haluamme sovelluksen avulla ehkäistä lasten syrjäytymistä, sillä osa joogaliikkeistä tehdään kaverin kanssa, mikä edistää kaveri- ja yhteistyötaitoja. Kohderyhmänä sovellukselle ovat siis päiväkoti-ikäiset lapset ja sovellusta voi käyttää sekä puhelimella että tabletilla.

Savanni-joogassa animaation päähahmo eli lapsi kohtaa monia savannilta tuttuja eläinhahmoja, kuten leijonan, kirahvin ja papukaijan. Lapsi ja eläinhahmo ystävystyvät ja tekevät eri tasoisia joogaliikkeitä yhdessä. Eläinhahmo kertoo lapselle yksinkertaisesti, miten liike tehdään ja samalla näyttää liikkeen hidastetusti. Liikettä tehdessä eläinhahmo kehuu ja kannustaa lasta. Eläinhahmo voi esimerkiksi sanoa lapselle “hyvä, juuri noin” tai “hienoa, vielä jaksaa hetkisen”. Animaation taustalla soi rauhoittavia savannilta tuttuja ääniä, kuten veden liplatusta, tuulen havinaa heinikossa ja kakadujen ääntelyä. 

Askeleet heinikossa
Veden liplatus
Tuulen havinaa heinikossa

Eläinhahmot & joogaliikkeet

Kiia-Kirahvi

näyttää mallia, miten tehdään joogaliike “puuasento”. Ensiksi asetu seisoma-asentoon ja tuo kädet pään yläpuolelle vastakkain. Nosta toinen jalka koukkuun vasten toista jalkaa. Pysy asennossa sen ajan, että lasket viiteen, sitten laske koukussa ollut jalka lattiaan ja toista liike toiselle puolelle. Kun kurkotat oikein korkealle, tunnet itsesi pitkäksi niin kuin kirahvi. Juuri noin, mahtavaa!

Paavo-Papukaija

opettaa sinulle joogaliikkeen “vuori sivutaivutuksilla”. Seiso suorana ja nosta kädet pään yläpuolelle. Laita kämmenet yhteen ja kurkota sivulle niin, että kämmenet pysyvät yhdessä. Laske viiteen ja toista liike molemmille puolille 3 kertaa. Tunnet itsesi notkeaksi, pitkäksi ja venyväksi. Voisit vaikka lähteä lentoon, upeaa!


Leevi-Leijona

saa sinut tuntemaan olosi vahvaksi! Leevi-Leijona näyttää sinulle, miten tehdään joogaliike “ylöspäin katsova koira”. Aloitetaan vatsamakuulta, paina varpaat lattiaan jalat suorina. Sitten aseta kädet rinnan korkeudelle ja suorista hitaasti kädet. Hengittele rauhallisesti sisään ja ulos. Lasketaan yhdessä viiteen ja pysy sen ajan asennossa. Hienoa! Toistetaan liike yhdessä 3 kertaa.

Aapo- ja Alina-Apina

näyttävät sinulle, miten tehdään kaverin kanssa joogaliike “veneasento”. Asetu lattialle istumaan vastakkain kaverin kanssa. Laittakaa jalat vastakkain ja nostakaa ne ilmaan. Ottakaa toisistanne käsistä kiinni ja suoristakaa vielä jalat sekä selkä,mahdollisimman suoriksi. Pysy asennossa kaverisi kanssa laskien viiteen. Irrottakaa ja ravistelkaa kädet ja jalat. Rentoutukaa viiden syvän hengityksen ajan ja toistakaa liike. Superia! Nyt tunnette olonne energiseksi ja vetreäksi. 

Senni-Seepra

näyttää, miten saat tehtyä joogaliikkeen “alaspäin katsova koira”. Aloita konttausasennosta ja nosta polvet lattiasta. Pidennä ja suorista selkä ja kuvittele, että nostat hännän kohti kattoa. Pidä niska rentona ja ohjaa katse polviin. Hengitä rauhallisesti ja yritä pysyä asennossa siihen asti, että saat laskettua viiteen. 

Tekijät Jade Pöllänen, Erika Puumala, Taina Somerkoski, Anniina Raitanen ja Melis Satan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *