Osku – Lasten hyvinvointia ja osallisuutta

Mikä Osku on?

Osku on positiiviseen vuorovaikutukseen perustuva sovellus, jonka ytimessä on lapsen osallisuuden tukeminen valokuvauksen keinoin. Osku on verkkoalusta kuvien jakamiseen, jossa lapsen mielenkiinnon kohteet jaetaan varhaiskasvatuksen ja kodin välillä. Myös vanhemmat voivat lisätä alustalle yhdessä lapsen kanssa ottamiaan kuvia. Kuvien liitteeksi sovellukseen pystyy myös lisäämään tekstiä ja äänitteitä avaamaan kuvan sisältöä. Sovellus toimii älypuhelimella, tabletilla ja selainversiona. Sovelluksessa seikkaileva Osku-etana innostaa niin lapsia kuin aikuisiakin yhteiseen vuorovaikutukseen. Osku-äppiä kehiteltäessä on konsultoitu päiväkodin johtoa sekä ohjelmistokehittäjää ja palautetta pyydettiin kolmelta pedagogilta. Heidän erilaiset ammatilliset näkökulmansa ovat auttaneet Oskua muotoutumaan siksi, mikä se on tällä hetkellä.

“Mistä juuri SINÄ olet kiinnostunut?”

Mainio apuväline vuorovaikutuksen tukemiseen

Osku pyrkii pureutumaan ennaltaehkäisevästi nuorten syrjäytymiseen tukemalla järjestelmällisesti lapsen osallisuutta ja vuorovaikutustaitoja jo varhaiskasvatuksessa. Osallisuus opitaan turvallisessa ja lämminhenkisessä ympäristössä, joka kannustaa lasta jakamaan omia näkemyksiään ja kuuntelemaan muiden. Osku auttaa meitä kasvattajan roolissa olevia kiinnittämään huomiota lapsen mielenkiinnon kohteisiin ja kannustaa keskustelemaan niistä. Osku ei lisää siis kuvien ottamiseen kuluvaa aikaa, vaan kohdistaa kameran katseen lapsesta hänen mieltään askarruttaviin asioihin. Valokuva onkin heijastuma vuorovaikutustilanteesta kasvattajan ja lapsen välillä. Ikuistamme valokuviin asioita ja tapahtumia, jotka ovat meille merkityksellisiä. Suuntaamalla mielenkiintomme ja kameramme kohti lasta kiinnostavia asioita, viestimme hänelle hänen ajatustensa olevan ikuistamisen arvoisia ja että haluamme kuulla niistä enemmän.

Lasten mielenkiinnon kohteiden ja myönteisten tapahtumien jakaminen tukee lämmintä ja kunnioittavaa vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välillä sekä syventää vuorovaikutusta kodin ja varhaiskasvatuksen välillä vanhempien voidessa jakaa kuvia myös kotoa käsin. Näin saamme lisättyä pedagogista ulottuvuutta myös tilanteisiin, joista se usein puuttuu. Tällaisia ovat esimerkiksi vapaat leikki- ja ulkoilutilanteet. 

Osku kohdistaa kameran katseen lapsen kuvaamisesta hänen mielenkiinnon kohteisiinsa ja jakaa kuvan kodin ja varhaiskasvatuksen välillä.

Osku on monikäyttöinen!

Osku on kasvattajille uusi ja helppokäyttöinen pedagoginen työkalu varhaiskasvatuksen ja kodin arkeen. Sovellus on omiaan tuomaan tutkivan oppimisen elementtejä myös vapaampiin leikkitilanteisiin. Sitä voidaan soveltaa varhaiskasvatuksen arjessa eri ikäryhmille sopivalla tapaa, tukien heidän juuri sen hetkistä kehitystään. Siinä missä alle kolmevuotiaita tuetaan kielen kehityksessä äänitallenteiden täydentäessä kuvan sisältöä, voidaan esikoululaisille antaa Oskun kautta esimerkiksi kotitehtäviä. 3–5-vuotiaiden kohdalla Osku antaa mahdollisuuden vaikkapa sadutuksen äänittämiseen ja näin lapsi voi kuunnella luomansa tarinan halutessaan uudelleen ja uudelleen. Oskuun on suunniteltu kätevä “Child Mode”, joka mahdollistaa lapselle sovelluksen itsenäisen käytön. Hän voi palata ottamiinsa kuviin yksin rauhoittuakseen tai keskustellakseen niistä vaikkapa ystävän kanssa. Lapsia auttava Osku-etana on mukana myös opastamassa aikuisia esimerkiksi kuvaustilanteissa. Oskussa on jokaiselle lapsiryhmälle oma kuvagalleriansa ja se mahdollistaa kuvien tarkastelun ja niistä keskustelun osana ryhmätoimintaa. Osku antaa myös eväitä pedagogisen toiminnan arviointiin keräämällä tietoa eniten käytetyistä kuvista.  Jatkokehitykseen olemme saaneet ajatuksia varhaiskasvatuksen henkilöstöltä esimerkiksi Oskun osallistavan otteen laajentamisesta pelisarjaksi, jossa sympaattisen Osku-etanan kanssa voi käsitellä osallisuutta ja tunnestrategioita pelien avittamana. Idea on kuitenkin vasta kehitteillä.

Sopivan hetken tullessa on kiva katsoa kuvia ystävän kanssa. Samalla Osku kerää varhaiskasvatuksen henkilöstölle tietoa siitä, mitä kuvia on käytetty eniten tuoden näin lasten mielenkiinnon kohteet mukaan myös suunniteltuun toimintaan

Vuorovaikutuksella parempaa hyvinvointia

Oskun tavoitteena on parantaa lasten hyvinvointia, vuorovaikutusta lasten ja kasvattajien sekä vanhempien ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan välillä. Tarkoituksena on myös lasten keskinäisten vuorovaikutussuhteiden parantaminen. Lapsi kokee itsensä merkitykselliseksi yksilöksi ja hän saa positiivisia oppimiskokemuksia ja sitä kautta lisää oppimismotivaatiota. Osku antaa työkaluja myös niiden lasten osallistamiseen, joilla on kielellisiä vaikeuksia tai käyvät läpi vaikeampia elämänvaiheita. Poikkeusolojenkin aikana Osku luo siltaa kodin ja varhaiskasvatuksen välillä. 

 Ainoastaan mielikuvitus on Oskun käytössä rajana.

Osku – Osallisuuden kuvapankki

Sonja Holm, Jenna Hyvönen ja Tuomo Yli-Jaskari

Kaikki artikkelin kuvat ovat tekijäinoikeuslain suojelemia. Kuvitus: Sonja Holm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *