”Vaikeat asiat tehdään heti, mahdottomissa kestää vähän kauemman” pro gradu -tutkielma Tuorlan observatorion esineistöstä valmistunut

Jaana Saarikosken pro gradu -tutkielma “Vaikeat asiat tehdään heti, mahdottomissa kestää vähän kauemman”: Havaintoja Tuorlan observatorion aineellisen kulttuuriperinnön merkityksistä on valmistunut, ja sen voi lukea tästä linkistä.

Saarikoski kuvaa ja analysoi tutkielmassa Tuorlan observatorion historiallisesta esineistöä ja niiden merkityksiä. Tutkimus kiinnittyy kansatieteelliseen esinetutkimukseen ja kulttuuriperinnön käsitteeseen. Tutkielman tarkoituksena on jäsentää ja syventää observatorion esineistöstä tallennettua tietoa.

Tutkimusongelma tiivistyy kysymykseen, millaisia merkityksiä Tuorlan monipuoliseen observatorioesineistöön liittyy. Esineistöä tarkastellaan optiikan valmistuksen, tähtitieteen, geodesian ja Phoenix-hotellin esineperheisiin jäsennettyjen esimerkkien kautta.

Saarikoski havaitsi esineiden kantavan tieteellisiä, yhteisöllisiä, kulttuurisia ja historiallisia merkityksiä. Esineet kertovat luonnontieteeseen kytkeytyvistä erikoiskäsityötaidoista, muuttuvasta havaintotyöstä, huumorista ja yhteisöllisyydestä. Osa esineistä on kuulunut Turun yliopiston historiaan sen alusta lähtien. Esineet kantavat merkityksiä sekä paikallisella, kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Esineisiin kytkeytyy merkittäviä tieteellisiä saavutuksia ja niissä on potentiaalia identiteettiaineksiksi. Niiden kautta tulee esiin eräänlainen Tuorlan henki, johon kytkeytyy sellaisia positiivisia ominaisuuksia kuin itsetekeminen, keksijyys, säästäväisyys ja leikkimielisyys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *