Tutkimusargumentit testissä – konferenssiterveisiä!

Yksi argumentti, monta kuulijaa – ja monta näkökulmaa, vastaväitettä ja kyseenalaistusta.

Poliittisen historian tohtorikoulutettavalle arkista arkistotyöskentelyä yllätyksellisempää kesäohjelmaa ovat matkat tieteellisiin konferensseihin Suomessa ja ulkomailla. Näissä useimmiten kansainvälisissä kokoontumisissa tuoreet tutkimushavainnot kaivetaan läppäreiltä ja muistitikuilta valkokankaille videotykkien valokeiloihin. Mitä avoimemmin polkunsa johtopäätösten ääreen konferenssiesitelmissä kartoittaa, sitä varmemmin tutkijakollegojen kritiikki jäljittää omassa päättelyssä otetut harha-askeleet.

Kräftriket on vanha eläinlääketieteellisen korkeakoulun kampus, jolla nykyisin toimii Aasian, Lähi-idän ja Turkin tutkimuksen laitoksen lisäksi mm. Stockholm Business School.
NAJAKS kokoontui Tukholman yliopiston Kräftriket-kampuksella Norra Djurgårdenilla.

Niin hämmentävää kuin vastaväitteille altistuminen tutkijayleisön edessä onkin, juuri tuskanhien niskaan kihauttavat tutkimuslöydösten vedenpitävyyttä testaavat kommentit ovat konferenssien parasta antia. Ilman niitä, mitäpä muutakaan nämä jatko-opiskelijan työmatkat olisivat kuin talsittuja kilometrejä, matkalaukussa rypistyneitä jakunliepeitä, tuttuja ja tuntemattomia kurttuotsaisia kanssatieteilijöitä, kahvia ja santsikupillisia. Lentokenttiä ja metroasemia, eksymistä ja löytämistä, matkakumppanina yleensä vain oma tutkimusproblematiikka, jota kaupparatsun tavoin huomaa myyvänsä yhä uusissa kääreissä konferenssijärjestäjältä toiselle.

Aasian, Lähi-idän ja Turkin tutkimuksen laitos.
Konferenssipaikka, Aasian, Lähi-idän ja Turkin tutkimuksen laitos.

Esitelmäreissut havaitsee toisin sanoen pian turhauttaviksi, ellei konferenssimatkailun päämäärä ole selvillä. Niinpä itsekin teroitin tuplatsekkausta vielä kaipaavat uudet tulokseni uhkarohkean selväsanaiseksi väitteeksi ja suuntasin ulos kotilaitokselta.* Tässä blogitekstissä kokoan yhteen ajatuksia useista akateemisista kokoontumisista, esimerkkinä Pohjoismaisen Japanin ja Korean tutkimuksen yhdistyksen (Nordic Association of Japanese and Korean Studies, NAJAKS) konferenssi Tukholmassa 17.-19. elokuuta 2016.

NAJAKS tarjosi Suomen julkisdiplomatiaa Japanissa tarkastelevalle turkulaiselle väitöstutkijalle monitieteisen foorumin ajatustenvaihtoon kotimaisen historiantutkimuksen kentän ulkopuolella. Kolmen vuoden välein järjestettävä NAJAKS on koonnut yhteen Japanista ja Koreoista kiinnostuneita humanisteja ja yhteiskuntatieteilijöitä vuodesta 1988, ja nyt Tukholman yliopiston Aasian, Lähi-idän ja Turkin tutkimuksen laitoksella Kräftriket-kampuksella järjestetty kokoontuminen oli yhdistyksen kymmenes. 2013 NAJAKS kokoontui Bergenissä, 2010 Helsingissä.

Sessioissa kolmen päivän aikana kuultiin tutkimusesitelmiä monipuolisesti eri aiheista. Kuvassa Chia-ning Chang (University of California at Davis) esittelee tutkimustaan aiheesta Yamamoto Satsuo and Postwar Japanese Cinema.
Chia-ning Chang (University of California at Davis) esitelmöi aiheesta Yamamoto Satsuo and Postwar Japanese Cinema.

Osallistujia oli paikalla satakunta ympäri maailmaa, pohjoismaalaisten lisäksi edustettuina olivat Etelä-Korea, Japani, Singapore, Uusi-Seelanti, Australia, Tšekki, Venäjä, Unkari, Romania, Slovenia, Saksa, Iso-Britannia, Alankomaat, Israel, Jamaika ja Yhdysvallat.

Konferenssin avasivat Korean tasavallan ja Japanin suurlähettiläät Ruotsissa, Nam Gwan-pyo ja Jun Yamazaki. Keynote-luennot (Pak Young-sook: Seventeenth-century Japan as Seen by the Korean Envoy Hogok Nam Yong-ik 1628-1692; Reiko Abe Auestad: Affect, Natsume Sōseki and World Literature; Johan Nordström: Propaganda, Education, and the Empire: Japan in 1936) heijastivat kokouksen laajaa ajallista ja temaattista aihekirjoa.

Ensimmäisen konferenssipäivän illalliskattaus.
Konferenssin illalliskattaus.

Rinnakkaisissa esitelmäsessioissa kuultiin kuutisenkymmentä esitystä, joukossa kolme Turun yliopistosta ja muutama muualta Suomesta. Sosiologiasta ja kulttuuriantropologiasta loikattiin lingvistiikkaan, kääntämiseen ja kieltenopetukseen; kirjallisuudesta ja elokuvatutkimuksesta viereisen oven takana vaihdettiin historian, nyky-yhteiskunnan, kansainvälisten suhteiden, sukupuolen ja politiikan tutkimukseen; esimodernista ja modernista taiteesta edettiin nykymusiikkiin ja populaarikulttuuriin. Sessiot historia- ja kulttuuripolitiikasta, kollektiivisesta muistista ja museoiden roolista kansallisten narratiivien ylläpitäjinä tarjosivat aluetutkimuksen ”leipää ja voita”, ja konferenssin päätteeksi Aasia-aiheiden akateemisesta buffetista maisteltiin vielä filosofiaa, uskontoja ja tulevaisuusvisioita (ohjelma).

Abstraktion tikapuut avittivat erilaisia aiheita penkovat tutkijat yksittäisestä yhtäläiseen. Monitieteinen keskustelu kääntyi vääjäämättä tutkimuksenteon peruskysymyksiin – menetelmiin, aineistojen saatavuuteen, käsitteiden määrittelyyn, tulosten yhteiskunnalliseen merkitykseen.

Konferenssisessioiden välillä suuntasin kohti Skeppsholmenia ja kahta Itä-Aasia-aiheista kulttuurikohdetta: 1960-luvulla kansainvälisesti tunnetuksi tulleen japanilaisen nykytaiteilijan Yayoi Kusaman näyttelyä Tukholman Moderna Museetissa ja Östasiatiska-museon Itä-Aasia-kokoelmaa ja kirjastoa.
Esitelmäsessioiden välillä suuntasin Skeppsholmenille japanilaisen Yayoi Kusaman näyttelyyn Moderna Museetissa ja Östasiatiska-museon kirjastoon.
Östasiatiskan vaikuttavasti toteutettu Kiinan hallitsijadynastioiden aikajana esittelee taidetta ja käsitöitä usean tuhannen vuoden ajalta. Museon yhteydessä toimivan Itä-Aasian kirjaston (Far Eastern Library, http://www.varldskulturmuseerna.se/en/ostasiatiskamuseet/research-collections/the-far-eastern-library/) tekstikokoelmista näytteitä oli esillä nyt ensimmäistä kertaa.
Kiinan hallitsijadynastioiden aikajanalla. Östasiatiskassa toimii sekä Itä-Aasian kulttuurihistorian museo että kirjoituskokoelma.

Itselleni Suomi-kuvan tutkimus on sopivasti ”brändättynä” avannut ovet niin suomalaisiin historia-alan konferensseihin kuin kansainvälisiin aluetutkimuksen ja diplomatian tutkimuksen kokoontumisiin, mutta paitsi rikkaudeksi, tieteenalojen välisen rajankäynnin mahdollistava kysymyksenasetteluni on osoittautunut myös kaikkialle mukana kulkevaksi määrittelyhaasteeksi. Kuinka asemoin itseni ihmistieteiden kentällä? Rekonstruoinko kronologisen narratiivini arkistotiedon avulla, tutkinko tekstuaalisia merkityksenmuodostuskeinoja eri medioissa, vai laadinko sittenkin kyselytutkimuksen kohdemaassani Japanissa? Voinko tutkimussuuntausten ristiaallokossa ankkuroida tapaustutkimuslauttani kansainvälisesti asutetulle teoreettiselle mantereelle?

Far Eastern Libraryn referenssi- ja tutkimuskirjasto keskittyy Itä-Aasian, erityisesti Kiinan, arkeologiaan, taiteeseen ja kulttuurihistoriaan. Kirjaston noin 100 000 tekstin kokoelmaan voi tehdä hakuja kirjaston nettisivujen hakukoneella: http://webbsok.mikromarc.se/Mikromarc3/Web/default.aspx?Unit=6473&db=smvk.
Far Eastern Libraryn referenssi- ja tutkimuskirjaston 100 000 tekstin kokoelmaa voi selata hakukoneella
23
Far Eastern Libraryn kokoelmia.

Näihin kysymyksiin olen saanut konferenssimatkoilla vastailla – ja hyvä niin. Perusratkaisujen selostaminen teräväkieliselle tiedeyhteisölle kirkastaa oman tehtävän rajausta ja auttaa parkkeeraamaan tekeillä olevan väitöshankkeen avoimeen ruutuun jo olemassa olevan tiedon ruuhkassa. Muotoilu ”I argue that…” on merkinnyt varmaa testiä varhaisille tutkimushavainnoille, ja kritiikkiä onkin riittänyt – aina tutkimani ilmiön kiistämiseen ja suositukseen ”Eivätkö historioitsijat voisi jo lopultakin luopua arkistoista!?”.

Tällä kertaa NAJAKS:ssa argumenttini onneksi kellui, tiukimmassa kyseenalaistusten luovissa parilla reivillä tosin.

Ajattelemista tarjonneen konferenssimatkan päätteeksi Tukholma painui takaisin horisonttiin…
Esitelmä takana! Tukholma painui horisonttiin…
…ja itäisestä taivaanrannasta kohosi kotisatama. Tieteellisen debatin myrskypilvien keskeltä akateemisesti valaistuneena takaisin väitöskirjatyöhön!
…ja idästä kohosi kotisatama. Tieteellisen debatin myrskypilvistä akateemisesti valaistuneena takaisin väitöskirjatyöhön!

*Kiitos kollegoilleni vinkeistä tehokkaista konferenssiesitelmätaktiikoista!

 

Teksti ja kuvat: Laura Ipatti

Kirjoittaja on Turun yliopiston poliittisen historian tohtorikoulutettava, joka osallistui NAJAKS-konferenssiin Tukholmassa esitelmällä Japanese perceptions of a ’Small Nordic Neutral’ and Finland’s emerging image policy in the 1960’s – At the roots of ’Finland Boom’?.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *