Esikoululaisten avaruusprojekti yhdessä 3. luokkalaisten kanssa tutkivasta oppimisesta, käsitöistä ja sähköstä poikkeusoloissa keväällä 2020
Jakson tavoitteet (OPS)
- Tutkimalla oppiminen
- Ryhmätyötaitojen ja luovuuden kehittyminen (yhteistyö esikoulu ja 3.luokka)
- Avaruus-teemaan tutustuminen
- Sähkö ilmiönä arjessa sekä virtapiirin tutustuminen
- Avaruusaluksen suunnittelu, rakentaminen ja arviointi ryhmässä
- Elokuvan käsikirjoittaminen projektista ja kuvaaminen GreenScreen:lla
Materiaalit ja tarvikkeet:
Askartelumateriaalia, koodaus- ja avaruuskirjallisuutta, Pikku Kallen sähkökoulu, Makey makey, ilmapalloja, paristoja (1,5V), paristokoteloja (kytkimellä), sähkömoottoreita, propelleja, sähköjohtoa tai hauenleukoja, sähköteippiä, renkaita, akseleita renkaille, kennomuovia, kierrätysmateriaalia
Lähtölaukaus projektiin
Projekti alkoi yhteistyössä esikoululaisten (12) ja kolmosluokkalaisten (19) kanssa tutustumalla avaruus-teemaan, robotiikkaan ja sähköön. Innoittajana tässä toimivat erilaiset avaruus- ja robotiikkakirjat sekä Pikku Kallen sähkökoulu.
Lasten toteuttama aurinkokunta.
Sähkötestailua ja virtapiiriin tutustumista
Sähköä tutkittiin erilaisin testien ja kokeilujen muodossa ja pohdittiin, mitä sähkö on ja missä sähköä käytetään arjessa jne.
Pähkähullut professorit” – tiedepajoissa tutkittiin mm staattista sähköä.
Makey makey virtapiiritestailua ja banaanipianon soittoa.
Avaruusaluksen tai avaruusrobotin toteuttaminen lähi– ja etäopetuksessa
Siirtyminen osittain etäopetukseen poikkeustilanteen vuoksi:
Etäopetus muutti hieman projektin alkuperäistä suunnitelmaa. Alkuperäinen idea 2-5 henkilön ryhmissä toteutettavasta avaruusaluksesta tai -robotista, joissa on sekä 3. luokkalaisia ja esikoululaisia muuttui niin, että lähiopetukseen osallistuvat lapset suunnittelivat ja toteuttivat kaikki yksilötyön. Esikoululaiset tekivät myös yhteisen avaruusaluksen, jota käytettiin projektin lopuksi tehdyssä elokuvassa.
Avaruudessa liikkuvat avaruusrobotit ja –alukset ideoitiin ja suunniteltiin ensin paperille. Sen jälkeen ne rakennettiin ja niihin liitettiin sähkökomponentit. Lopuksi testattiin, kuinka nämä avaruusalukset liikkuvat. Lähiopetuksessa olevien lasten kesken järjestettiin yhteiset kilpa-ajot, jotka videoitiin.
Kullakin avaruusalustyöllä oli käytössä kierrätysmateriaaleja ja
- 2 x 1,5 V paristo
- 1 x paristokotelo kytkimellä
- 1x sähkömoottori
- 1x propelli
- Itsekuorittavaa sähköjohtoa ja sähköteippiä
- 4 rengasta ja akselit
- Kennomuovia
Etäesikoulussa
Etäesikoulussa olijat osallistuivat videoinnin avulla opetukseen ja halukkaat saivat suunnitella ja toteuttaa kotona omat avaruusaluksensa. Tehdystä työstä, virtapiirin toimivuudesta ja avaruusaluksen liikkumisesta lähetettiin lopuksi video opettajalle.
Jakson lopuksi
Projektista toteutettiin elokuva Green Screen:lla, jonka lähiopetuksessa olevat lapset käsikirjoittivat ja toteuttivat. Elokuvaan äänitettiin Singing Fingers-ohjelmalla robottimaiset äänet. Olihan elokuvassa pääosissa itsetehdyt avaruudessa liikkuvat avaruusalukset.
Projektin ladattava materiaali (jos materiaali ei näy, lataa sivu uudelleen tarvittaessa useita kertoja):