Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus

Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus

Sote-akatemia julkaisee Monialaiset opinnot -sarjassa tietoa Turun yliopiston monitieteisistä opintokokonaisuuksista. Sarjan viidennessä osassa esittelyssä on Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus.

Tekoälyakatemian logo

Minkälaisia asiasisältöjä ja teemoja opinnot käsittelevät?

Tekoälyä käytetään nyky-yhteiskunnassa monissa erilaisissa tilanteissa, vaikka sitä ei aina tule huomanneeksi. Puhelimien henkilökohtaisissa avustajissa ja itseohjautuvissa autoissa olevan tekoälyn tunnistaa helposti. Tekoälymenetelmiä sovelletaan kuitenkin myös palveluiden taustalla esimerkiksi petosyritysten tunnistamiseen sekä ihmisten some-käyttäytymisen analysointiin ja jopa ohjailuun. Tekoälyn merkityksen odotetaan uusien sovellusten myötä kasvavan lähitulevaisuudessa.

Tekoälyakatemian järjestämässä monitieteisessä opintokokonaisuudessa tekoälyä tarkastellaan eri näkökulmista sen yhteiskunnallisen merkityksen ja vaikutusten ymmärtämiseksi. Kokonaisuus käsittelee tekoälyä taloudellisista, oikeudellisista ja eettisistä näkökulmista, unohtamatta tekoälymenetelmiä ja niiden sovelluksia. Opinnoissa pohditaan muun muassa mitä tekoäly on, millaisia tekoälysovelluksia on olemassa ja miten tekoäly vaikuttaa yhteiskunnan eri osa-alueisiin.

Miten monialaisuus on toteutettu opinnoissa?

Opintokokonaisuuden järjestämiseen osallistuvat Turun yliopiston tiedekunnat yhdessä. Jokainen tiedekunta tuo mukanaan oman näkökulmansa aiheeseen, joten opinnot antavat kattavan kuvan tekoälystä ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan. Yhtä lailla kursseille osallistuu opiskelijoita eri tiedekunnista ja työelämästä, mikä edistää eri alojen välistä keskustelua ja vuorovaikutusta.

Miten työelämä on huomioitu opinnoissa?

Opinnoissa käsitellään yleisiä tekoälyyn liittyviä aiheita, joiden tunteminen on työelämässä hyödyllistä. Esimerkiksi tietoturva ja tietosuoja ovat teemoja, jotka koskettavat nykyään lähes kaikkia ammattilaisia ja joihin tekoälyn kehittyminen vaikuttaa tulevaisuudessa. Opinnot antavat opiskelijalle valmiuksia huomioida ja tuoda esille tekoälyn mahdollisuuksia ja rajoituksia omassa työssään.

Kenelle opinnot sopivat?

Tavoitteemme on antaa kaikille, alasta riippumatta, valmiudet ymmärtää tekoälyn merkitys heidän nykyisissä tai tulevissa asiantuntijatehtävissään. Opinnot sopivat sivuaineeksi tutkinto-opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneet tekoälystä tai tarvitsevat tekoälyn tuntemusta alallaan. Opinnot voi myös suorittaa avoimen yliopiston opintoina, koska tekoälyosaamista eivät tarvitse vain tulevat asiantuntijat vaan myös työelämässä jo olevat ammattilaiset. Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus ja siihen kuuluvat yksittäiset kurssit ovat mainio tapa päivittää omaa osaamistaan jatkuvan oppimisen mukaisesti.

Opintojen alussa tutustutaan tekoälyn perusteisiin, joten opintokokonaisuuden voi suorittaa, vaikka tekoäly olisikin vieras aihe. Toisaalta monipuolisesta kurssitarjonnasta löytyy uusia näkökulmia myös aiheeseen jo perehtyneille.

Minkälaista palautetta olette saaneet opiskelijoilta monialaisesta opiskelusta ja monialaisista opinnoista?

Iloksemme olemme huomanneet, että Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus on otettu positiivisesti vastaan. Opiskelijat ovat pitäneet erityisesti opetuksen ja kurssitehtävien monipuolisuudesta sekä siitä, miten verkko-opetus on toteutettu motivoivalla tavalla. He ovat myös kehuneet luennoitsijoitamme innostuneiksi. Luentojen tallentaminen myöhemmin katsottaviksi videoiksi on osoittautunut hyödylliseksi ja opiskelijoiden keskuudessa pidetyksi toimintatavaksi.

Miksi kannattaa valita juuri nämä opinnot sivuaineeksi?

Usein tekoälyn ajatellaan olevan aihe, joka koskee vain informaatioteknologiaan tai laskennallisiin menetelmiin suuntautuneita ammattilaisia. Näin ei kuitenkaan ole. Tekoälyn tuntemus on tärkeää kaikille, koska tekoälyllä on merkittävä rooli monilla aloilla nyky-yhteiskunnassa. Juuri tähän tarpeeseen Tekoälyn monitieteinen opintokokonaisuus vastaa.

Juho Heimonen

Juho Heimonen, FT

Tietotekniikan laitos
Turun yliopisto

Kuva: Julius Virtanen

Seuraa meitä: Facebooktwitterrssyoutubeinstagram
Jaa julkaisu: Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *