Ravinto ja mikrobisto vaikuttavat suolen läpäisevyyteen

Kati Mokkala

Suolistolla ja sen toiminnalla on tärkeä tehtävä terveyden ylläpidossa. Suoliston seinämä päästää läpi tarvitsemamme ravintoaineet, mutta pitää suolessa olevat elimistölle haitalliset komponentit, kuten mikrobit, suoliston sisällä. Jotta tämä tasapaino säilyy, on suoliston seinämän läpäisevyyttä säädeltävä tarkasti. Mikäli suoliston läpäisevyys kasvaa ja suolistosta pääsee ”vuotamaan” pieniä suoliston mikrobien osasia elimistön puolelle, voi elimistö reagoida näihin ylimääräisiin osasiin muodostamalla tulehdusreaktion. Vaikka tulehdus olisi lievä, voi se pitkittyessään johtaa aineenvaihdunnallisiin häiriöihin. Tästä syystä suoliston kunto ja sen ylläpito on tärkeää. Suoliston läpäisevyydessä on terveillä ihmisillä vaihtelua, joka kuitenkin on aivan normaalia.

Continue reading

Tiedepopularisointi ei sovi kaikille

Jaakko Lamminpää

Tiedepaukku on tehnyt tähän mennessä seitsemän lyhyttä tiedevideota. Käytännössä video koostuu neljän vahvalla ADHD:lla varustetun tieteilijän letkeämmästä esittämisestä. Videoissa käsitellään pääasiallisesti ajankohtaisia aiheita hieman erilaisella otteella. Tästä lyhyestä ja selkeästi esittämisestä on pidetty enemmän ja vähemmän.

Continue reading

Sosiaalinen media – miksi sitä pitäisi hyödyntää myös myynnissä?

Lotta Siutla

Digitaalisaation myötä myynti on kokenut suuria muutoksia. Internetin jälkeen seuraavaksi suurin mullistus perinteiselle myynnille on sosiaalisen median käytön yleistyminen. Ihmiset viettävät ajastaan neljänneksen sosiaalisessa mediassa ja vain 17% organisaatioista hyödyntävät sosiaalista mediaa aidosti strategisella tavalla.

Continue reading

Viisi askelta – näin pääset alkuun sosiaalisen myynnin saralla

Lotta Siutla

Kiteytän sosiaalisen myynnin aloitusprosessin seuraaviin ensiaskeleisiin, joista ensimmäistä ei liikaa voi korostaa.

Continue reading

Kulttuurillinen kaksinaismoralismi islamin uskonnon seksuaaliopetusten noudattamisessa – lisätutkimusta tarvitaan

Tiina-Kaisa Alakärppä

Seksuaalineuvonnan lopputyössäni ”Tutkimus Suomen muslimien seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä” sekä muslimit että Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar ottivat puheeksi kaksinaismoralismin islamin seksuaaliopetusten noudattamisen yhteydessä. Haastattelemani henkilöt kertoivat, että islamin uskonnon seksuaaliopetukset koskevat sukupuolia tasavertaisesti, mutta kulttuurillinen kaksinaismoralismi vaikuttaa seksuaaliopetusten noudattamiseen. Yksi haastatelluista kirjoitti, että ”islamissa siveyttä varjellaan enemmän. Ja tämän pitäisi olla naisilla ja miehillä yhtäläinen, mutta kulttuurisesti muslimimiehet eivät olekaan niin tarkkoja omasta siveydestään”. Hajjar sanoi, että uskonoppineilla on tärkeä työ muistuttaa muslimeita ”toimintansa virheellisyydestä”.

Continue reading

Oletko kuullut yliopistopedagogiikasta?

Jaakko Lamminpää

Suomalainen koulutusjärjestelmä loistaa maailmalla. Michael Moore teki asiasta dokumentit ja nuoret loistavat PISA-tuloksissa. Tuntuu kuin olisimme kehittyvä standardi, johon monet muut maat pyrkivät. Silti harvoin puhutaan yliopisto-opetuksen laadusta. Vielä harvemmin puhutaan yliopistopedagogiikasta. Olemme paras valtio opetuksen laadussa, joten luonnollisesti kaikki opetus hivelee täydellisyyttä ja huonoja opettajia ei ole.

Continue reading

Uskomattoman sanahirviön kesytys

Milla Leppä

Näin kemistinä olen huomannut, että kemia ei vaikuta olevan helposti lähestyttävä tieteenala. Olen yrittänyt lähestyä tätä probleemaa konkretisoimalla tutkimuksessani käyttämääni analyysitekniikkaa, silloin kun yritän kertoa tutkimuksestani muille. Onnekseni kyseinen analyysitekniikka on laajasti käytössä ja sitä käytetään jopa amerikkalaisissa rikossarjoissa. Toki, kun olen yrittänyt kertoa käyttämästäni menetelmästä CSI Miamin avulla, kuulijani ensikommentti on yleisimmin ”Waaau! Saaksä käyttää sitä lamppua?”. Vaikka ihmisperäisten roiskeiden etsiminen lakanoista UV-valon kajossa kuulostaa mediaseksikkäältä, sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tutkimukseni kanssa. UV-valon sijaan käytän paljon suurempaa, tarkempaa ja, omasta mielestäni, coolimpaa laitetta, nimittäin massaspektrometriä. Massaspektrometri on laite, jolla tunnistetaan jopa yksittäisiä molekyylejä toisistaan. Mielestäni tämä on se Waun paikka.

Continue reading

Estetiikka oikomishoidon aikana

Erika Uusitalo

Etenkin nuorille tytöille, ja miksei pojillekin, hammasrautojen saaminen saattaa kolauttaa itsetuntoa. Perinteiset hammasraudat ovat melko näkyvät, sillä metallin kalskea väri ei useimmiten soinnu hampaan luonnollisen sävyn kanssa. Tosin nykyajan metallisetkin kiinnikkeet, eli braketit, ovat huomattavasti esteettisempiä kuin brakettien esi-isät.

Continue reading

Herpes simplex viruksen ja ihmisen papilloomaviruksen esiintyminen samoissa suun epiteelisoluissa on harvinaista

Johanna Mäki

Suun Herpes Simplex virus 1 (HSV-1) ja Ihmisen papilloomavirus (HPV) -infektiot ovat väestössä yleisiä. Suurin osa infektioista on täysin oireettomia ja HPV:n osalta infektio saattaa parantua ajan kuluessa itsestään. HSV-1 aiheuttaa suun epiteelin ensi-infektion jälkeen latenssin sensorisessa hermosilmussa (l. trigeminusganglio), jossa HSV-1 voi ärsykkeen (l. stressi, UV-valo jne.) vaikutuksesta aktivoitua ja aiheuttaa sekundäärisen infektion hermon hermotusalueen limakalvolle. Infektion aktiivisessa vaiheessa suun limakalvoilta voidaan löytää syljen välityksellä tarttuvaa HSV-1-DNA:ta, vaikka henkilö olisi täysin oireeton.

Continue reading

Hevonen kirkkoa pystyttämässä

Sanna Eldén-Pehrsson

”Miten hevoset liittyivät kirkon rakentamiseen?”, on ihmetelty. Seurakunnissa oli ennen tapana, että kirkkoa varten hankittiin rakennusaineet talkoilla ja pitäjäläiset suorittivat kaikki hevosajotyöt omilla hevosillaan osuuksiensa mukaan. Hevosvoimat olivat korvaamattomia raskaiden rakennustarvikkeiden kuljetuksissa.

Continue reading

« Older posts