Hämärän rajamailla

Susanna Lahtinen

Onko ihan pimeää tutkia pimeyttä?

Kukapa ei olisi syksyn tullen valitellut pimeyttä? Vuorokauden valoisa aika menee töissä tai opinnoissa, päivänvalo on vähäistä ankean harmaina marraskuun päivinä ja auringon poissaolo synkistää kirkkaimmankin mielen. Tarvomme pimeässä, loskassa liukastellen ja hamstraamme kaupasta heijastimia, jotka kuitenkin unohdamme pöytälaatikkojen pohjalle. Haaveilemme matkustavamme etelän valoon ja lämpöön.

Harva tulee kuitenkaan miettineeksi pimeyttä kulttuurihistoriallisena ilmiönä. Vuorokauden vaihtelu, päivän ja yön syklit ovat aina olleet olemassa. Yöllisen pimeyden merkitys ihmiselle ei kuitenkaan ole päivänselvää.

Continue reading

Värikäs ruoka vetoaa ruokailijaan

Maija Paakki

Kun kerron tutkimusaiheenani olevan ruoan värit, ensimmäiset kysymykset ovat yleensä: No, minkäs värinen ruoka sitten on hyvää? Minkä väristä ruokaa halutaan syödä? Ikävä kyllä, en voi vastata, että punainen tai vihreä ruoka on aina parasta ja ruskea ruoka on varmaankin pahaa. Ruoan väri liittyy aina siihen, mikä ruoka-aine on kyseessä. Lautasella ei yleensä ajatella olevan vihreää tai punaista ruokaa, vaan vihreää salaattia tai punaisia tomaatteja. Kasviksissa pidetään vihreästä väristä, mutta vihreä liha ei ole hyväksyttävää. Salaatissa taas ei hyväksytä ruskeaa väriä, mutta ruskea suklaa tai sopivasti ruskistunut liha on väriltään herkullista.

Jos ihmisiltä kysytään lempiväriä, tavallisin vastaus on sininen. Ruoassa sinistä väriä ei kuitenkaan pidetä houkuttelevana. Esimerkiksi peruna on tavallinen perusruoka, josta on olemassa sekä sinisiä että keltaisia lajikkeita. Monet pitävät sinisiä perunoita kuitenkin epäilyttävinä, jopa pilaantuneina. Toki on myös niitä, jotka haluavat lautaselleen jotakin erikoista tai arvostavat vaihtelua, vaikkapa sitten sinisiä perunoita. Ihmisten arvot, asenteet, tavat ja tottumukset vaikuttavat siihen, millaisista väreistä he ruoassa pitävät ja millaisia ruokavalintoja tekevät.

Continue reading

Lähiöetnografia tutkii tavallista

Päivi Leinonen

Paikan tutkiminen on aina tavalla tai toisella paikan kuvan tutkimista, kirjoittaa Päivi Granö teoksessa Visuaalisen kokemus. Kuva, eli visuaalinen näkymä, on kuitenkin vain yksi osa kokonaisuudesta. Kulttuurintutkimuksessa on usein tarkoituksenmukaista pyrkiä muodostamaan kokonaiskuva.

Omassa lähiöön sijoittuvassa tutkimuksessani toteutan Granön esittämää ajatusta kirjaimellisesti; tutkin paikkaa nimenomaan siitä tuotettujen kuvien avulla. Toteutan esimerkiksi kansanopistojen valokuvauskurssien kanssa yhteistyössä työpajoja, joissa kurssin osanottajat valokuvaavat lähiömaisemaa. Haluan selvittää, millaisiin asioihin kuvaajat kiinnittävät huomiota: mitä he pitävät kiinnostavana ja kuvaamisen arvoisena? Prosessiin liittyy myös keskustelu kuvaajien kanssa, jotta pääsen sisälle heidän ajatuksiin ja tuntemuksiin.

Continue reading

Tieteellisten paradigmojen murtamisen vaikeus – tapaus rehevöityminen

Nina Nygren

Thomas Kuhn pohti aikoinaan tieteellisten paradigmojen, eli voimakkaiden tosina pidettyjen uskomusten, murtamisen vaikeutta. Hän totesi, että tutkijat ovat usein haluttomia muuttamaan käsityksiään tosina pitämistään asioista. Tiede muuttaa suuntaansa vallankumouksenomaisesti vasta silloin, kun nuorempi polvi ottaa vallan uusine ajatuksineen. Näin ollen uusi tutkimustieto ei välttämättä kumuloidu vanhan päälle, vaan vanhat uskomukset pitävät pintansa yllättävän kauan, jarruttaen samalla uudistuksia.

Vesistöjen rehevöitymisen on pitkään uskottu johtuvan paitsi liiallisesta ulkoisesta ravinnekuormituksesta, myös veden pohjaan kertyneiden ravinteiden sisäisestä kuormituksesta. Sisäisen kuormituksen on oletettu olevan riippuvainen happiolosuhteista, niin että hapettomissa olosuhteissa sisäinen kuormitus kasvaa. Loogisesti on päädytty siihen, että hapen lisääminen veden pohjaan vähentäisi sisäistä kuormitusta ja rehevöityneisyyttä.

Continue reading

”Ei meillä terveitä hoideta”

Miina Nurmi

Raskauspahoinvoinnin tutkiminen on ehdottomasti hauskempaa kuin siitä kärsiminen. Tutkiessa törmää kuitenkin joskus asioihin, joiden aiheuttama ärtymys pääsee kevyesti samalle tasolle pahoinvoinnin kanssa.

Yksi tällaisista asioista on hyperemeesin hoito.

Hyperemesis gravidarum on latinaa ja tarkoittaa suomeksi ylenpalttista oksentelua raskauden aikana. Hoitamattomana se voi johtaa oksentamisen, kuivumisen ja ravinnon puutteen aiheuttamiin komplikaatioihin ja jopa fyysisiin vammoihin, esimerkiksi ruokatorven repeämään. Au.

Continue reading

Kehontuntemus – unohdettu oppimistavoite

Kaisa-Riitta Aho

Tarkastelen väitöstutkimuksessani naisten kokemuksia kuntosaliliikunnasta. Tuon esiin heidän kehollistuneen tietonsa kuntoilusta ja käytän kehittämääni uudenlaista etnografista haastattelu- ja havainnointimenetelmää. Tutkin, miten näiden liikkujien eletyt kokemukset vertautuvat julkiseen kuntoilupuheeseen, jota edustavat aineistossani Les Mills -ryhmäliikuntakonseptit sekä Fit-kuntoilulehti.

Työni liikunnanohjaajana ja personal trainerina muun muassa korkeakoululiikunnan parissa on havahduttanut minut pohtimaan liikuntakäytäntöjen kehittämistarpeita. Miten ne voisivat nykyistä paremmin varmistaa tasa-arvoa erilaisten liikkujien välille ja tarjota yhdenvertaisia mahdollisuuksia onnistumisen kokemuksiin kehollisista eroista riippumatta? Katson, että liikkujan kehontuntemuksen kehittyminen on avain kehollisen toimijuuden tasa-arvoistumiseen.

Continue reading

Lasten doksisykliinihoito on turvallista

Heidi Pöyhönen

Jo aamulla maito jatkuvasti valui ulos vasemmasta suupielestä eikä silmä mennyt kunnolla kiinni. Opettajakin pelästyi: ”Mitä poskellesi on tapahtunut?”  Sairaalassa lääkäri totesi Matilla kasvohermohalvauksen ja epäili aiheuttajaksi borrelioosia, vaikka isä ei muistanutkaan nähneensä lapsillaan punkkeja. Lääkehoito borrelioosia vastaan aloitettiin heti, ja myöhemmin verikokeiden ja selkäydinnestenäytteen tulokset varmistivat lääkärin epäilyn oikeaksi.

Kasvohermohalvaus iskee vuosittain keskimäärin kuuteen tai seitsemään lapseen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Noin kolmannekselta löytyy taustalta borrelian aiheuttama hermotulehdus. Hermostoborrelioosiin tehoavat antibiooteista hyvin sekä kolmannen polven kefalosporiinit että tetrasykliiniryhmään kuuluva doksisykliini.

Continue reading

Monikulttuurisuus haastaa sote-ammattilaiset kehittämään kulttuurista osaamistaan

Anu-Marja Kaihlanen

Vähän aikaa sitten Suomeen muuttanut pakolaistaustainen asiakas tulee terveysasemalle tiistaina kello kaksi, sillä hänelle on varattu aika hoitajan vastaanotolle. Hän ei kuitenkaan pääse vastaanotolle, sillä aika oli jo edellisen viikon tiistaina kello 12. Potilas on ihmeissään, kun ei pääsekään tapaamaan hoitajaa.

Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden määrä sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjinä on kasvanut merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana. Toisilleen vieraiden kulttuurien, vieraan kielen ja vieraiden toimintatapojen kohdatessa haasteet ovat tavallisia. Etenkin kommunikaatioon liittyvät ongelmat voivat uhata jopa hyvän hoidon toteutumista.

Continue reading

Mitä kauniimpi taudinaiheuttaja, sitä vaarallisempi tauti

Julia Cuellar

Monissa toimintaelokuvissa ja rikossarjoissa kaikkein kaunein nainen on yleensä myös se kaikkein vaarallisin. Maailman tunnetuin agentti 007 ihastuu aina tummiin kaunottariin, jotka myöhemmin yrittävät tuhota hänet. Sama sääntö näyttää myös pätevän infektiotaudeissa: mitä kauniimpi taudinaiheuttaja on, sitä vaarallisempi tauti on ihmiselle.

Teen tutkimusta Borrelia burgdorferi sensu lato (borrelia) -bakteerien parissa. Ne ovat mielestäni erittäin kauniita bakteereita (kts. yllä oleva kuva).  Borreliabakteerit kuuluvat spirokeetta-bakteereihin, joiden ulkomuoto muistuttaa korkkiruuvia, kiharaa hiusta tai lahjapaketin koristenauhaa. Kauniista ulkomuodosta huolimatta borreliabakteerit ovat vaarallisia.

Continue reading

Arvottomien kokonaisuuksien arvosta

Jari Kärkkäinen

Kun työmatkallani katson Aurajokea, mietin joskus, että se ei ole vain katseeni kohde, vaan paljon muuta aika suurelle joukolle erilaisia otuksia, joista suurta osaa en edes koskaan näe. Mitä joki on noille muille? Mitä joki merkitsee minulle, kenelle muulle se merkitsee jotain ja ovatko kokemuksemme edes likimain yhtenevät?

Yhdestä asiasta olen vakuuttunut: olipa kokemus joesta millainen vain, on tämä kokemus näille muillekin arvokas.

Continue reading

« Older posts

© 2018 Elävää tiedettä

Theme by Anders NorenUp ↑