Koko päiväkodin yhteinen leikkimökkiprojekti: Lasten suunnittelema ja toteuttama joulumaa
Materiaalit ja tarvikkeet:
Projektissa käytettiin materiaaleina lähimetsän luonnonmateriaalia ja päiväkodin varastosta löytyviä erilaisia pehmeitä ja kovia materiaaleja.
Tavoitteet
Keskeisinä tavoitteina projektille olivat tutusta ja virittäytyä monin eri tavoin (sadut, kirjat, leikit, laulut) jouluteemaan, suunnitella ja toteuttaa lasten näköinen joulumaa sekä yhteistyötaitojen ja käsityötaitojen kehittyminen.
Päiväkodin (n=46, 3-6-vuotiaita) yhteinen joulumaaprojekti sai alkunsa lasten toiveesta saada päiväkodin pihalla olevat tyhjät leikkimökit leikkikäyttöön. Joulumaa toteutettiin monta viikkoa kestävänä projektina syyslukukauden 2019 lopussa. Pääideana projektissa oli, että lapset suunnittelevat ja toteuttavat oman näköisensä joulumaan leikkimökkiin, jonne sytytetään jouluvalot joulujuhlassa ja jossa lapset voivat näyttää vanhemmilleen työnsä tulokset mökin ikkunoista.
Miten projekti alkoi?
Projekti aloitettiin tutustumalla tonttu- ja jouluteemoihin mm laulujen, leikkien, satujen ja keskustelun avulla. Tämän jälkeen lapset saivat itse alkaa ideoimaan, mitä he haluaisivat itse toteuttaa joulumaahan. Ideat dokumentoitiin ja niiden pohjalta alkoi projektin toteutus. Eri ryhmistä nousi erilaisia teemoja (tontut, joulukuusi, jouluhahmot, lumi, poro jne), joiden pohjalta ryhmät toteuttivat omaa joulumaaprojektiaan.
Innoplay pajapäivänä joulukuun alussa koko päiväkoti toteutti jouluaiheisia käsitöitä. Työt oltiin suunniteltu jo aiemmin ja monet työt olivat hyvässä vauhdissa ja osa valmistuikin hyvin tuon päivän aikana.
Päiväkodin nuorimmat lapset tekivät villasta joulukuusia ja lumihiutaleita. Ryhmät olivat aiemmin keskustelleet mm mistä villa tulee ja mitä kaikkea lumi mahdollistaa. Joulukuusen valmistusryhmässä oltiin suunniteltu joulukuusien ulkomuotoa väritystehtävällä. Lumiaiheisessa ryhmässä oltiin askarreltu käpyjoulupukit ja kartonkiset porot aiemmin.
4-vuotiaat suunnittelivat ja toteuttivat jouluaiheiset hahmot puupaloista. He olivat suunnitelleet hahmot piirtämällä ne paperille ja kertomalla opettajalle, minkä värinen hahmosta tulee ja mistä materiaalista siihen tehdään mitäkin osia tai koristeita.
Toisessa 4-vuotiaiden ryhmässä tonttujen valmistusprosessi lähti liikkeelle metsäretkellä kerätyistä ja sahatuista kaatuneista kelopuista. Sen jälkeen tonttuja vuoltiin hieman, maalattiin ja koristeltiin.
Yksi ryhmä oli suunnitellut ja toteuttanut hevoset korkeista ja lapset olivat tehneet myös hevosille asuinympäristön. Koko päiväkodin väki oli halunnut osallistua ison yhteisen hevosen valmistamiseen ja sahaamiseen puusta.
Talon vanhimmat lapset ompelivat ja koristelivat itse piirtämänsä ja kaavoittamansa tontut. Tontut täytettiin lopuksi vanulla.
Lasten ideoimat ja toteuttamat työt aseteltiin yhteen pihalla olevaan leikkimökkiin. Mökistä tuli näin ollen joulumaa, jonne lisättiin jouluvalot. Lapset pääsivät esittelemään vanhemmilleen joulumaa leikkimökkiä päiväkodin joulujuhlassa.
Sama juttu digitaalisena Länsi-Suomen sivuilla.
Työpajan ladattava materiaali (jos materiaali ei näy, lataa sivu uudelleen):