Dialogi on oppivan organisaation ydinprosessi ja keskeinen menestystekijä monialaisessa yhteistyössä. Dialogiin tiivistyy Sote-akatemian tapa toimia, ja se ilmentää arvomaailmaamme monella tavalla. Pyrimme itse noudattamaan dialogisuutta mahdollisimman hyvin sekä rohkaisemme muita dialogiin. Siksi perustimme Dialogiblogin.
Toivomme, että blogi on kiinnostavaa luettavaa mahdollisimman monelle, palvellen samalla tulisieluisia tavoitteitamme monialaisen yhteistyön ja kohtaamisten edistämisessä. Dialogiblogin avulla jaamme muidenkin iloksi oivalluksia, tuloksia ja tarinoita, joita erilaisista taustoista tulevien ihmisten yhteistyö ympärillämme synnyttää. Teemme näkyväksi verkostomme osaamista ja tarjoamme törmäyspaikan erilaisille ja rohkeillekin näkökulmille, jotta voi syntyä jotakin uutta ja innostavaa.
Dialogissa vuorovaikutus tuottaa merkitystä, joka virtaa puheen kautta. Suomenkielinen vastine dialogille on kuunteleva keskustelu. Dialogisissa menetelmissä keskitytään avoimeen ja suoraan keskusteluun, jossa tavoitteena on molemminpuolinen ymmärrys. Tavoitteena ei siis välttämättä ole samanmielisyys tai oman näkökulman puolustaminen, kuten esimerkiksi väittelyssä.
Avoin dialogi antaa osallistujilleen kokemuksen, jonka vaikutukset ovat syväkoodattuja biologiaamme: kuulluksi tuleminen ja vastakaiku viestille vähentävät stressihormonien eritystä ja lisäävät hyvänolon hormoneja, kuten oksitosiinia ja endorfiineja. Dialogi, yhteys muihin ihmisiin ja osallisuuden tunne parantavat hyvinvointia. Dialogiset menetelmät ovat laajasti käytössä sosiaali-, terveys-, opetus- ja kasvatusaloilla, sillä parhaat lopputulokset saadaan usein toista kuuntelemalla.
Avoin ja ymmärrystä tuottava dialogi on voimia antava ja myönteistä tunnetilaa lisäävä kokemus.
Toimivassa dialogissa osallistujat ovat tasa-arvoisia. Osallistujat kuuntelevat toisiaan aktiivisesti ja myötäelävästi, ja ovat valmiita itsereflektioon. Heidän välillään vallitsee keskinäinen luottamus.
Dialogi on peilaamista: voimme oppia toisen kautta jotain uutta itsestämme. Dialogi on ajattelun apuväline ja empatiaa lisäävää vuorovaikutusta. Dialogi on uutta luova tila. Kahden tai useamman ainutlaatuisen kokemusmaailman elementit, aistimukset, havainnot ja merkitykset luovat uusia muotoja yhteisessä tilassa.
Dialogi mahdollistaa rajojen ylityksiä, lieventää arvoristiriitoja ja lisää ymmärrystä kokonaisuuksista.
Sote-akatemian blogi on dialogia edistävä välittäjä, jonka läpi virtaa merkityksiä. Monialaiset näkökulmat vaihtelevat laajasti. Keinovalikoima on niin ikään kattava: käytössä ovat kaikki tekstilajit tieteellisestä artikkelista runoon, ja lisäksi blogi toimii alustana podcasteille ja videoille.
Nauttikaamme siis lukemisesta, kirjoittamisesta ja keskustelusta. Yhdessä lisäämme kohtaamisia ja ymmärrystä. Tervetuloa!
Suvi Puttonen
Projektitutkija, VTM
Sote-akatemia, Turun yliopisto
Miia Tuominen
Tutkimuspäällikkö, FT
Sote-akatemia, Turun yliopisto
Lisää dialogista esimerkiksi täällä:
THL: Dialogisuus ammattilaisen ja perheen välillä
Mikä tekee dialogin: Dialogisen vuorovaikutuksen tunnuspiirteet ja edellytykset
Seuraa meitä:Jaa julkaisu: