Terveyttä tieteestä -blogi

Blogin tavoitteena on keskustelun herättäminen tieteen mahdollisuuksista terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Keskeisenä näkökulmana on tieteellisen tiedon soveltaminen käytäntöön. Nostamme keskusteluun mielenkiintoisia tutkimuksia ja pohdimme niiden hyödyntämismahdollisuuksia terveyspalvelujärjestelmässämme sekä yksilöiden että yhteisöjen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Painopisteemme on hoito- ja terveystieteellinen. Toivomme antoisia lukuhetkiä ja keskusteluita sekä eväitä positiivisiin muutoksiin terveyden edistämisessä! Blogin kirjoittajat Kirjoittajat ovat pääsääntöisesti terveystieteiden tohtoreita…

Kohti yhdenvertaisempaa digitaalista terveydenhuoltoa: Terveyden sosiaaliset määrittäjät

Digitaalisen terveydenhuollon tavoitteena on parantaa hoidon laatua ja palvelujen saatavuutta, tehostaa hoitoprosesseja sekä edistää terveyttä. Suomessa digitaaliseen terveydenhuoltoon kuuluvat muun muassa hyvinvointialuekohtaiset potilastietojärjestelmät ja asiointiportaalit sekä valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelut, kuten Omaolo ja OmaKanta.Näiden palveluiden kehittämistä ja käyttöönottoa säädetään ja ohjataan strategisilla ja poliittisilla linjauksilla ja asiakirjoilla. Avaindokumentteja ovat esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön (STM)…

Caring Through Doubt: The Quiet Struggle of Impostor Syndrome in Nurses

Impostor syndrome (IS) is increasingly recognized as a significant psychological burden among professionals in healthcare, including nurses. Despite their central role in patient care and system coordination, many nurses report persistent feelings of self-doubt, inadequacy, and a fear of being exposed as “frauds,” even when their performance is objectively competent (Franchi & Russell-Sewell, 2023). According…

Potilaan läpimenoprosessin onnistumisen taustalla on hoitotyön päätöksenteko

Maailmanlaajuisesti yksi terveydenhuollon haasteista on päivystyspoliklinikoiden käytön lisääntyminen, mikä aiheuttaa päivystyspoliklinikoiden ylikuormittuneisuutta. Ylikuormitusta aiheuttavia tekijöitä ovat muun muassa entistä sairaammat potilaat, ikääntyvä väestö, puutteet henkilöstöresursseissa, virheelliset hoitoon ohjaukset, jatkohoitopaikkojen huono saatavuus sekä potilaiden lisääntyneet sosiaaliset tarpeet. Päivystyspoliklinikoiden ylikuormituksen hallinnassa keskeistä on potilaiden onnistunut hoidon tarpeen arviointi. Tämän avulla potilasmäärästä saadaan hallitumpaa (Yi ym., 2024). Joulukuussa…

Maahanmuuttaneet hoitajat: voimavara Suomen hoitotyölle

Maahanmuuttaneet hoitajat ovat merkittävä voimavara suomalaisessa hoitotyössä, mutta heidän osaamisensa tunnistaminen ja hyödyntäminen kaipaa kehitystä. Väitöstutkimuksessani tutkin, millaista osaamista hoitotyön lähijohtajat tarvitsevat voidakseen tukea maahanmuuttaneiden hoitajien integraatiota ja millaisia käytänteitä integraatiossa voidaan hyödyntää. Haastattelin 22 suomalaista hoitotyön lähijohtajaa, joilla on kokemusta maahanmuuttaneiden hoitajien integraatiosta. Tässä tekstissä käsittelen maahanmuuttaneiden hoitajien asemaa Suomessa ja heidän osaamisensa tunnistamiseen…

Synnyttäminen Suomessa on turvallista, mutta potilasvahinkoilmoituksista kannattaa oppia

Synnyttäminen on Suomessa lääketieteellisillä mittareilla mitattuna erittäin turvallista, ja Suomi kuuluu äitiyshuollon kärkimaihin alhaisen äitiys- ja imeväiskuolleisuuden vuoksi. Silti synnytyksiin liittyviä potilasvahinkoja raportoidaan ja korvataan vuosittain. Potilasvahinko tarkoittaa terveyden- tai sairaanhoidossa tapahtuvaa henkilövahinkoa, kuten terveyden heikentymistä, vammaa, sairautta tai kuolemaa. Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee potilasvahinkoilmoitukset ja arvioi, onko kyseessä korvattava vahinko. Potilasvahinkojen tarkastelu tuo synnytysten turvallisuuteen…

Työkaluja ensihoitajien kohtaamaan asiakasväkivaltaan monialaisella yhteistyöllä

Ensihoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa, mutta ilmiö ei ole yksiselitteinen. Suomessa tehdyt kyselyt ovat osoittaneet, että lähes kaikki ensihoitajat ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa työssään. Vakavia väkivaltatapahtumia raportoidaan onneksi harvoin (YLE: Mies otti aseella uhaten ensihoitajan panttivangiksi Sonkajärvellä). Toisaalta väkivalta ja sen uhan arkistuminen on ollut esillä mediassa (YLE: Ensihoitajiin kohdistuva väkivalta kasvaa), ja mitä…

Miten pelillisyyden avulla voidaan edistää lasten ja nuorten liikuntaa?

Lasten ja nuorten liikunnan haasteet Tänä päivänä lapset ja nuoret liikkuvat huolestuttavan vähän, mikä vaikuttaa suoraan heidän terveyteensä ja hyvinvointiinsa. Liikunnan puute lisää riskiä ylipainoon, heikentyneeseen kuntoon ja mielenterveyden ongelmiin. Lisäksi se heikentää motorisia taitoja ja sosiaalisia suhteita. Siksi on tärkeää löytää luovia ja innostavia tapoja lisätä liikuntaa ja tehdä siitä houkuttelevampaa. Pelillistäminen ja hyötypelit…

The Importance of Patient and Public Involvement (PPI) in Research: Lessons from Recent Conference Part 1

Patient and Public Involvement (PPI) is increasingly recognized for its ethical and practical importance in healthcare research. At the 20th European Doctoral Conference in Nursing Science (EDCNS) in Graz, Austria, held from September 20th-21st, 2024, experts discussed how PPI enhances the quality and relevance of healthcare studies (Heckemann, 2024). This blog highlights key lessons from…

Hoitajat monialaisen potilasohjauksen johtajina

Monialainen potilasohjaus voi edistää ohjauksen potilas- ja asiakaslähtöisyyttä sekä saumattomien ja joustavien palvelujen luomista. Hoitajat ovat sosiaali- ja terveysalan (sote) monialaisessa ohjauksessa avainhenkilöitä. He vastaavat usein palvelujen käyttäjien hoidon koordinoinnista ja tuntevat laajasti muiden ammattilaisten asiantuntijuusalueet. Hoitajat ovat tyypillisesti yhteydessä palvelujen käyttäjään ja hänen läheisiinsä, joten hoitajissa on potentiaalia tiedollisten odotuksien vastaamisen varmistamisessa. Tämä asettaa…