Terveyttä tieteestä -blogi

Blogin tavoitteena on keskustelun herättäminen tieteen mahdollisuuksista terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Keskeisenä näkökulmana on tieteellisen tiedon soveltaminen käytäntöön. Nostamme keskusteluun mielenkiintoisia tutkimuksia ja pohdimme niiden hyödyntämismahdollisuuksia terveyspalvelujärjestelmässämme sekä yksilöiden että yhteisöjen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Painopisteemme on hoito- ja terveystieteellinen. Toivomme antoisia lukuhetkiä ja keskusteluita sekä eväitä positiivisiin muutoksiin terveyden edistämisessä! Blogin kirjoittajat Kirjoittajat ovat pääsääntöisesti terveystieteiden tohtoreita…

Työkaluja ensihoitajien kohtaamaan asiakasväkivaltaan monialaisella yhteistyöllä

Ensihoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa, mutta ilmiö ei ole yksiselitteinen. Suomessa tehdyt kyselyt ovat osoittaneet, että lähes kaikki ensihoitajat ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa työssään. Vakavia väkivaltatapahtumia raportoidaan onneksi harvoin (YLE: Mies otti aseella uhaten ensihoitajan panttivangiksi Sonkajärvellä). Toisaalta väkivalta ja sen uhan arkistuminen on ollut esillä mediassa (YLE: Ensihoitajiin kohdistuva väkivalta kasvaa), ja mitä…

Miten pelillisyyden avulla voidaan edistää lasten ja nuorten liikuntaa?

Lasten ja nuorten liikunnan haasteet Tänä päivänä lapset ja nuoret liikkuvat huolestuttavan vähän, mikä vaikuttaa suoraan heidän terveyteensä ja hyvinvointiinsa. Liikunnan puute lisää riskiä ylipainoon, heikentyneeseen kuntoon ja mielenterveyden ongelmiin. Lisäksi se heikentää motorisia taitoja ja sosiaalisia suhteita. Siksi on tärkeää löytää luovia ja innostavia tapoja lisätä liikuntaa ja tehdä siitä houkuttelevampaa. Pelillistäminen ja hyötypelit…

The Importance of Patient and Public Involvement (PPI) in Research: Lessons from Recent Conference Part 1

Patient and Public Involvement (PPI) is increasingly recognized for its ethical and practical importance in healthcare research. At the 20th European Doctoral Conference in Nursing Science (EDCNS) in Graz, Austria, held from September 20th-21st, 2024, experts discussed how PPI enhances the quality and relevance of healthcare studies (Heckemann, 2024). This blog highlights key lessons from…

Hoitajat monialaisen potilasohjauksen johtajina

Monialainen potilasohjaus voi edistää ohjauksen potilas- ja asiakaslähtöisyyttä sekä saumattomien ja joustavien palvelujen luomista. Hoitajat ovat sosiaali- ja terveysalan (sote) monialaisessa ohjauksessa avainhenkilöitä. He vastaavat usein palvelujen käyttäjien hoidon koordinoinnista ja tuntevat laajasti muiden ammattilaisten asiantuntijuusalueet. Hoitajat ovat tyypillisesti yhteydessä palvelujen käyttäjään ja hänen läheisiinsä, joten hoitajissa on potentiaalia tiedollisten odotuksien vastaamisen varmistamisessa. Tämä asettaa…

Photovoice : Listening to Children in Healthcare – Challenges and Solutions

How to effectively engage children in a discussion about factors that influence their health and behavior is a research topic that researchers in the field of children’s health promotion are always interested in. Meanwhile, existing research indicates that children and adolescents still lack sufficient opportunities to have their voices heard and taken seriously during the…

In pursuit of research

As doctoral researchers a.k.a. Ph.D. students, we are the so-called “researchers in training.” We took this path because we had a calling. More or less, we felt we had more to offer to science after getting our master’s degree – having that innate endless curiosity and the pre-requisite skills to come through; or so we…

Hoitokodin arki voi olla aktiivisempaa ilman ylimääräisiä resursseja

Suurin osa ympärivuorokautisessa hoidossa asuvista ikääntyneistä henkilöistä tarvitsee erilaisten toimintakykyvajeiden takia apua fyysisten aktiviteettien aloittamiseksi ja toteuttamiseksi. Ikääntyneiden arjen passiivisuus ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä on nykyisellään ongelma, joka voi johtaa nopeastikin yksilön toimintakyvyn laskuun, vähentyneeseen itsenäisyyteen ja kasvavaan hoidon tarpeeseen (Baldelli ym., 2021; Cunningham ym., 2020). Väitösprojektissani teimme vuoden ajan kehitystyötä yhdessä tutkimuspartnereideni kanssa lisätäksemme ikääntyneiden…

Synnytyssairaaloiden imetysohjaukseen panostaminen on äiti- ja vauvamyönteinen teko

Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee ensi-imetyksen aloitusta tunnin sisällä syntymästä ja kuuden kuukauden täysimetystä. Suomessa kansalliset imetyssuositukset ohjaavat täysimettämään vähintään neljä kuukautta. Lähes kaikki äidit aloittavat imetyksen ja vähintäänkin osittaisimettävät synnytyssairaalasta kotiutuessa. Valitettavan monella täysimetyksen kesto ei kuitenkaan vastaa toiveita. Kahden kuukauden ikäisistä vauvoista vain reilu puolet on Suomessa täysimetettyjä. Imetys päättyy suosituksiin nähden aivan liian…

Mitä jokaisen hoitotyön ammattilaisen tulisi tietää generatiivisesta tekoälystä?

Generatiivinen tekoäly ja suuret kielimallit tarjoavat lupaavia mahdollisuuksia hoitotyön tehostamiseen, tarjoten työkaluja diagnoosien tarkentamiseen, hoitosuunnitelmien räätälöintiin sekä potilasviestinnän parantamiseen. Esimerkiksi tekoälyn avulla voidaan analysoida suuria määriä potilastietoja nopeasti, mikä mahdollistaa yksilöllisten terveysriskien ennustamisen ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden suunnittelun. Samoin, kielimallit voivat auttaa laatimaan ymmärrettäviä ja selkeitä hoito-ohjeita potilaille, sekä tarjota tukivälineitä monimutkaisten lääketieteellisten tietojen käsittelyyn. Yleisimpiin…