Uutiskirje 5/2023

Toukokuun uutiskirjeen aiheita ovat

  1. Kevään 2023 valmistumisaikataulu ja valmistumisjuhla
  2. Opintotoimistojen aukioloajat loppukeväällä 2023
  3. Hyvinvointisi tueksi
  4. Kela: opiskelijan tuet kesällä
  5. Turun Kauppaseuran Säätiön stipendit – hakuaika päättyy 5.5.
  6. Muuta ajankohtaista (lainahyvitys koronan seurauksena, Tuotantotalouden sivuaine, TYHE-sivuaineopintojen haku, verenluovutus yliopistolla, kyselytutkimus punkeista, Turun yliopiston kevätsiivouspäivä)

You can find English summaries about the topics concerning international students at the end of the blog post.

1. Kevään 2023 valmistumisaikataulu ja valmistumisjuhla

Kokonaisuusmerkintä-anomus viimeistäänValmistumislomake täytettävä viimeistäänValmistumispäiväHUOM!
​ma 8.5.2023​ma 15.5.2023ma 29.5.2023
​ma 22.5.2023ma 29.5.2023ma 12.6.2023
​ma 12.6.2023​su 18.6.2023​ma 31.7.2023​Todistukset elokuun aikana​

Kesän valmistumisjuhla (publiikki) järjestetään ti 13.6.2022 klo 16.00. Järjestämme lähijuhlan Turussa (Mercatori) ja Porissa (Ravintola Sofia). Kutsu, ilmoittautumislinkki ja ohjeet juhlaan lähetetään sähköpostitse noin 3 viikkoa ennen juhlaa. Valmistumisjuhlaan voivat osallistua kaikki 9.1.2023 – 12.6.2023 välisenä aikana KTM-, VTM-, FM- ja jatkotutkinnon suorittaneet.

Lisää tietoa valmistumisesta ja ohjeet kokonaisuusmerkintöjen hakemisesta löytyy intrasta.

2. Opintotoimistojen aukioloajat loppukeväällä 2023

Turun opintotoimiston päivystystiski on auki 25.5. asti tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12:00-13:00. Viikkolla 20 päivystystiski on avoinna vain keskiviikkona 17.5.

Porin opintotoimiston päivystys on auki 23.5. asti tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12:00-14:00.

Muina aikoina palvelemme puhelimella, sähköpostilla ja ajanvarauksella sopimuksen mukaan. Turun opintotoimiston henkilökuntaa on normaalisti paikalla, joten tarvittaessa voit tulla myös koputtamaan suoraan opintotoimiston oveen . Turun opintotoimiston yhteystiedot löydät täältä ja Porin täältä.

3. Hyvinvointisi tueksi

Olemme koonneet yhteen eri toimijoiden tarjoamaa opiskelijoille suunnattua tukea. Kokeile näitä:

Tutustu Kelan kustantamaan kuntoutukseen alle 30-vuotiaille henkilöille, joilla on haasteita opinnoissa: NUOTTI-valmennus (ei vaadi lomakkeita tai lääkärinlausuntoa > soita Kelaan ja kysy lisää!) sekä Oma väylä -valmennus ADHD-, ADD- ja Asperger-henkilöille.

TuKYn Terve mieli -hanke on suunnattu TuKYn jäsenille ja pyrkii tarjoamaan opiskelijoille vertaistukea mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämä hanke on suunnattu Turun kampuksen KTK- ja KTM-opiskelijoille.

Turun yliopiston Mielen päällä -hanke (saanut alkunsa TuKYn omasta Terve mieli -hankkeesta!) on kaikille Turun yliopiston opiskelijoille suunnattu hanke joka pyrkii myös omalta osaltaan tarjoamaan opiskelijoille vertaistukea mielenterveyden sekä hyvinvoinnin edistämisessä. VTK, VTM, FM ja Porin opiskelijat voivat ottaa yhteyttä Mielen päällä -hankkeeseen.

Tutustu Nyytin netissä kevään ja alkukesän chatteihin. Aiheina mm. Asuuko päässäsi vaativa kriitikko?, Uupuneena opiskelua ja Yksinäisyyttä ryhmissä. Opiskelijoiden Tuudo-sovelluksen kautta pääsee myös tutustumaan Nyyti ry:n tarjontaan.

4. Kela: opiskelijan tuet kesällä

Poimittu Kelan IG:stä: Jäikö kesätyö saamatta? Poimi tästä vinkit hyvissä ajoin kesää varten.

  1. Jos suoritat kesällä työharjoittelun, kirjatenttejä, kursseja tai teet esimerkiksi opinnäytetyötä, voit hakea kesäopintotukea joka käsittää opintorahan ja opintolainan valtiontakauksen.⁣
  2. Voit tehdä kesäopintotukihakemuksen OmaKelassa tai opintotuen muutosilmoituksella (OT 15). Toisen asteen opiskelijoiden tulee toimittaa liitteeksi oppilaitoksen todistus kesäopinnoista.⁣
  3. Jos saat yleistä asumistukea, sen maksaminen voi jatkua riippumatta siitä, opiskeletko kesällä vai et. Joissain tilanteissa asumistuki pitää kuitenkin tarkistaa, voit tarkistaa nykyisestä päätöksestäsi, miten tulot sinulle huomioitu, ovatko tiedot ajan tasalla.⁣
  4. ⁣Jos opintosi edelleen jatkuvat syksyllä, et voi saada työttömyysturvaa kesän ajalle. ⁣
  5. ⁣Joissain tilanteissa sinulla voi olla oikeus viimesijaisena etuutena perustoimeentulotukeen, jos olet jo selvittänyt oikeutesi muihin ensisijaisiin etuuksiin. ⁣

5. Turun Kauppaseuran Säätiön stipendit – Hakuaika päättyy 5.5.

​Turun Kauppaseuran säätiön apurahat syyskaudelle 2023 ja kevätkaudelle 2024: Stipendit jaetaan matka-apurahan muodossa kandidaatti- tai maisterivaiheen opiskelijoille, jotka ovat halukkaita osallistumaan vaihto-opiskeluun ulkomailla tai haluaisivat osallistua opiskelemansa vieraan kielen kurssiin ulkomailla.

Apurahan määrä on enintään 1500e/opiskelija, tai tapauskohtaisesti suurempi summa, mikäli tämä on perusteltua mm. ryhmien kohdalla.

Haku päättyy perjantaina 5.5.2023. Enemmän tietoa ja ohjeet hakemukseen löydät intranetistä.

6. Muuta ajankohtaista

Valmistuva maisteri

Olethan huomannut, että korkeakouluopiskelija voi saada opintolainahyvityksen, jos koronaepidemia viivästytti valmistumista? Lue Kelan tiedote verkossa. Muista myös ilmoittaa Kelalle valmistumisestasi!

Tuotantotalouden sivuainehaku on auki lukuvuodelle 2023-2024.

Sivuaine on laajuudeltaan 25 opintopistettä ja lisätietoa opinnoista löytyy opinto-oppaalta. Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoiden esitietovaatimus sivuaineopintoihin on KTY Taloustieteen perusteet tai vastaavat opinnot. Kevään 2023 hakuaika on 15.5.-28.5.2023. Sivuaineopiskelijoita valitaan 30 strukturoidun hakulomakkeen perusteella. Hakulomake on auki vasta hakuaikana ja linkki lomakkeelle löytyy sivuaineen opinto-oppaalta “Tietoa opinnoista” välilehdeltä. Valinnat ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse 15.6.2023 mennessä.

TYHE-sivuaineopintoihin haku on auki

Haku TYHE-sivuaineopintoihin (Työelämän ja henkilöstöasioiden opintokokonaisuus) on avoinna 1.5.-15.6.2023. Hakuaika päättyy 15.6.2023 klo 23.59. Hakukriteerit: Hakija on Turun yliopiston tai Åbo Akademin perustutkinto-opiskelija (valitaan 80) tai Turun yliopiston tutkinnon täydennysopintoja suorittava opiskelija (valitaan enintään 3). Hakijalla on suoritettuna opintorekisterissä vähintään 120 op hakuajan päättymiseen mennessä tai opiskeluoikeus maisterihaun kautta.
Hakuohjeet ja tietoja opinnoista löydät täältä. Vilkaise myös opinto-opas.

Osallistu punkkeja koskevaan kyselytutkimukseen

Kyselyllä kartoitetaan eurooppalaisten tietoisuutta punkeista ja niiden välittämistä sairauksista. Zaragozan (Espanja) yliopiston tutkimusryhmä käynnistää yleiseurooppalaisen kyselytutkimuksen eri maiden kansalaisten tietoisuudesta punkeista (puutiaisista) ja niiden välittämistä sairauksista.  Kysely kohdistetaan samanlaisena kunkin eurooppalaisen kohdemaan yliopistoihin tai tutkimuslaitoksiin. Kohdemaita on yli 20. Suomea edustaa Turun yliopisto, jonka koko henkilökuntaa ja opiskelijoita ystävällisesti pyydetään nyt osallistumaan.​Lisätietoja tutkimuksesta antaa yliopistonlehtori Tero Klemola biologian laitokselta (tero.klemola@utu.fi). Vastaa kyselyyn​: Kyselyyn vastaaminen vie noin 10 minuuttia, ja sen voi tehdä anonyymisti joko suomeksi tai englanniksi. Kyselyyn voi vastata  31.5.2023 asti. Linkki kyselyyn.

Verenluovutustapahtuma yliopistolla 10.5. kello 10.30–14.30

Veripalvelu järjestää keskiviikkona 10.5. kello 10.30–14.30 verenluovutustapahtuman Educariumin liikuntasalissa yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle. Verenluovutukseen voi varata ajan tai tulla kysymään vapaita aikoja. Täytä terveyskysely etukäteen osoitteessa veripalvelu.fi. Ajanvaraus tapahtuu samassa osoitteessa, valitse luovutuspaikaksi “Turun yliopisto, yksityistilaisuus” (löytyy listan lopusta).

Ainejärjestöt Turun yliopistosta ja Åbo Akademista toteuttavat yhteistyössä Veripalvelun kanssa verenluovutuskampanjan (4 luovutustilaisuutta vuonna 2023), johon liittyy leikkimielinen kilpailu ainejärjestöjen kesken. Ainejärjestöt voivat perustaa VeriRyhmän eli verenluovutusporukan.

(Ainejärjestöt HUOM! Käyttäkää VeriRyhmäänne sanomalla sen hoitajan haastattelussa ennen luovutusta! Jos VeriRyhmää ei vielä ole, perusta sellainen osoitteessa: https://kampanja.veripalvelu.fi/) Aktiivisimmat ainejärjestöt palkitaan vuoden lopussa Veripalvelun palkinnoilla.

Tule mukaan yliopistoyhteisön yhteiseen kevätsiivoukseen 4.5.23 klo 10.30-16.00!

Turun yliopisto järjestää koko yliopistoyhteisölle, niin opiskelijoille kuin henkilöstölle suunnatun kevätsiivouspäivän. Tule kuulemaan inspiroivia puheenvuoroja kiertotalousyrittäjiltä, tutkijoilta ja asiantuntijoilta. Paikan päältä saat myös vinkkejä tavaroiden korjaamiseen ja elinkaaren pidentämiseen. Tuo vanhat vaatteet ja pienelektroniikka kierrätykseen sekä vaihda kasveja ja kirjoja vaihtopisteillä. Lisäksi 25 ensimmäistä voi varata itselleen kirpputoripöydän tapahtumasta ja edistää sitä kautta kiertotaloutta. Myös omalla viltillä voi tulla pitämään kirpputoripistettä halutessaan.

Yleisöluennot järjestetään Edu1-salissa klo 11.00-14.00.
Kirpputori on auki klo 10.30-16.00 alakampuksen aukiolla
. Kirpputori järjestetään säävarauksella. Kierrätys- ja vaihtopisteet ovat auki Edun aulassa ja alakampuksen aukiolla klo 10.30-16.30. Ilmoittaudu tapahtumaan mukaan tästä, niin saat suoraan tietoa tapahtumasta sähköpostiisi ja voit halutessasi varata kirpputoripöydän tapahtumasta.

Opiskelija, tule kahville juttelemaan alumnin kanssa työelämästä!

Tervetuloa kahville keskustelemaan alumnin kanssa työelämästä ja siihen siirtymisestä 19.5. klo 9-10 (Arcanum, Luoma-projektitila). Tapahtumassa kuullaan viiden uransa alkuvaiheessa olevan ja eri koulutus- ja urapolkuja edustavan alumnin näkökulmia ja kokemuksia aiheesta.  Tilaisuus toteutetaan ns. round table -keskusteluina, mikä mahdollistaa matalan kynnyksen kysymyksille ja kommentoinnille. Osallistujat valitsevat ilmoittautumisen yhteydessä, mihin teemaan ja keskusteluun haluavat osallistua.  Keskusteluaiheiden tarkemmat kuvaukset ja esittelyt löytyvät intrasta. Osa keskusteluista pidetään englanniksi. Tapahtuma on suunnattu kaikille Turun yliopiston opiskelijoille alasta riippumatta.

Lue lisää ja ilmoittaudu tapahtumaan 12.5. mennessä! Tapahtuman järjestää Turun yliopiston alumnisuhteet.

TSE opintotoimisto

In English:

Graduation schedule in spring 2023:
NB! Dates use the date/month/year format. Next Graduation Ceremony will be organized at TSE Mercatori 13th of June 2023. More info will be sent via email a few weeks before the ceremony.

Applications for module marks must be sent at the latestApplication form for graduation must be sent at the latestGraduation dat​eNB!
Mon. 8.5.2023Mon. 15.5.2023Mon. 29.5.2023
Mon. 22.5.2023Mon. 29.5.2023Mon. 12.6.2023
Mon. 12.6.2023Sun. 18.6.2023Mon. 31.7.2023Certificates ready during August

The Office for Academic and Student Affairs in Turku has its last open office hour this semester on Thursday 25.5.2023. During the week 20 the office is open only on Wednesday 17.5.2023. Office hours are held from Tuesday to Thursday at 12:00 to 13:00 o’clock. Outside the opening hours you can reach us by e-mail or by phone. If you want to visit us, but cannot come during opening hours, send us an email, and we will book an appointment.

Mental heatlh help for students in English:
Here is a list of projects and websites that can help you with possible issues you might face during your studies:

On my mind project promotes student wellbeing through community and peer support activities in University of Turku. Their main objective is to make sure that no one is left alone with their worries.
Nyyti ry offers chat opportunities with different discussion prompts such as “Am I just a fraud with fancy degree?” and “How can I find my strenghts?”. Nyyti also offers other kind of support for students in English., chek their website!

Scholarships of Turun Kauppaseura Foundation for autumn semester 2023 and for spring semester 2024:
The scholarships are awarded as travel grants for students who are considering a student exchange or wish to take a language course abroad.
The amount of grant awarded is maximum of 1500 euros per student or in justified cases, a larger sum e.g. for groups.

Application period ends on Friday 5 May, 2023. Information about the application can be found on intranet.

Participate in a European Survey on Ticks:
The questionnaire surveys European citizens’ awareness on ticks and tick borne-diseases. The research team in the University of Zaragoza (Spain) launches a survey about the awareness of European citizens on ticks and tick borne-diseases. The survey is similarly conducted in several research institutes/universities across Europe. Overall, there are more than 20 participating country. As a staff member or a student in the University of Turku, you are kindly requested to participate. More information: University lecturer Tero Klemola at the department of biology, tero.klemola@utu.fi.
Answer the survey​​: The questionnaire can be answered anonymously in English or in Finnish, and it takes approximately ten minutes. You can answer the questionnaire until the end of May. Link to the questionnaire​.

Welcome to Spring Cleaning Day on 4 May at 10.30am-4pm!
The University of Turku organises
a spring cleaning day for the entire university community. Come and hear inspiring speeches from circular economy entrepreneurs, researchers and experts. You will also receive tips on how to repair goods and extend their life cycle. Bring old clothes and small electronics to recycling and exchange plants and books at exchange stalls. In addition, you can book a flea market table, bring old goods for sale and thus promote circular economy. You can also use your own blanket to hold a flea market stall if you wish so. 
The public lectures will be held in the Edu1 hall from 11am to 2pm in Finnish.
The flea market is open at 10.30am-4pm on the lower campus square
in front of Educarium. The flea market is organised weather permitting. The recycling and exchange points are open in the lobby of Educarium and the lower campus square from 10.30am to 4.30pm. Sign up for the event here and you will receive information about the event directly in your email and you can book a flea market table event if you want to.

Student, have a coffee and chat about working life with an alumni!
Join us for a coffee to discuss with an alumni about working life and the transition towards it on 19 May at 9-10am (Arcanum, Luoma project room). The event will feature the perspectives and experiences of five early-career alumni from different educational and career paths.  The event will take the form of a round table discussion, allowing for a low threshold for questions and comments. Participants will choose the topic and discussion they wish to participate in when registering.  More detailed descriptions and presentations of the topics can be found on the intranet (find the link below). Some of the debates will be held in English. The event is open to all students of the University of Turku, regardless of their field of study.
Read more and register for the event by 12 May!
The event is organised by the University of Turku Alumni Relations.