Silakkamarkkinat herättävät keskustelua
Ruoka, sen saatavuus ja hinta, salakuljetus, ruokakiistat ja odotettavissa oleva ruokapula olivat säännöllisesti huolen aiheena syksyn 1917 aikana. Turun Sanomat uutisoi 11. lokakuuta silakkamarkkinoiden tilanteesta Suomessa. Lehti kertoi ”kalajaostolle” saapuneista ilmoituksista siitä, millaisia silakan hintoja eri vientikaupungeissa oli. Kuten uutisesta ilmenee, hinnat vaihtelivat rajusti. Esimerkiksi Porissa tynnyrillisen Itämeren herkkua sai 145–165 markalla, kun Turussa hinta oli 200–250 markkaa. Nähtävästi Turun korkea hinta oli laskenut syksyn kuluessa, sillä uutisen aikaan se oli 215 markan tietämissä. Kalastus oli tärkeä osa ravintohuoltoa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.
– H. S-i