“Älkää unhottako jouluostoksia…”

09. joulukuun 2017 Arki, Mainokset 3

Sunnuntaina 9. joulukuuta 1917 joululahjamainokset tulivat toden teolla sanomalehtien palstoille. Niukkuuden keskellä elettiin, mutta osalla kaupunkilaisista oli epäilemättä varaa hankintoihin. Itsenäisyysjulistus oli myös vahvistanut uskoa tulevaan, mikä edisti kulutuskulttuuria. Fredrik Forss mainosti joulun tuloa samanaikaisesti useissa lehdissä. Åbo Underrättelserissä julkaistiin suuri mainoskuva, jossa Forssin liike näyttäytyy modernin elämän tyyssijana. Automobiilejakin on pysäköity liikkeen eteen, ja ylhäällä nähdään lentokone, teknologisen muutoksen symboli. Mainoksen mukaan Forssin liikkeessä oli “Stora Julutställning inom alla avdelningar”. Myymälä oli kaikille kaupunkilaisille tuttu. Muutamaa vuotta myöhemmin, kesällä 1920, Turun Sanomat kertoi: “Kuka kaupunkilainen ei tuntisi Fredrik Forssin liikettä Kauppatorin varrella. Paljon reklaamia liike ei kaipaa. Olemme nähneet sen kehittyvän pienestä parturiliikkeestä, jonka etuhuoneessa nappeja ja kauluksia myytiin liikkeen vakinaisille kundeille, suureksi maamme ehkä ensimmäiseksi herrainvaatetusliikkeeksi, jonka hyvät ja hienot tavarat me tunnemme jokainen.”

Myös Uudessa Aurassa julkaistiin sunnuntaina 9. joulukuuta Fredrik Forssin mainos, joka oli Åbo Underrättelserin ilmoitusta hillitympi. “Sopivia joululahjoja” oli tarjolla “joukottain”. Samassa lehdessä myös Kansallinen Kirjakauppa mainosti joululahjojaan. Turun Kansallinen Kirjakauppa oli perustettu jo vuonna 1899, ja se oli itsenäistymisen aikaan kaupungin tärkeimpiä koulutarpeiden ja kirjojen välittäjiä. Jouluksi oli tarjolla paitsi kirjoja myös kalentereita, joululehtiä ja seurapelejä.

Suuria odotuksia liittyi vuoden 1917 joulumyyntiin. Tupakkaakin tarjottiin pukinkonttiin!

– H. S-i


3 thoughts on ““Älkää unhottako jouluostoksia…””

 • 1
  jliira on 10.12.2017 Vastaa

  Mainoksesta tunnistaa vanhan hotelli Hamburger Börsin talon (josta on jäljellä vain siipi Kauppiaskadun puolella ja jonka purku oli yksi ensimmäisiä suuria kaupunkiympäristökiistoja Turussa). Kuinka herrainvaatehtimon sittemmin kävikään (Johan Fredrik Forss kuoli 1929), ei tarina kerro. Joulun ‘kaupallistuminen’ on tuttua jo sadan vuoden takaa – kellä vain on ollut siihen varaa. ‘Vaatetustarpeita, matkakapineita, pukuesineitä’ on voinut tarkoittaa pienempiäkin lahjatavaroita (liinoja, huiveja ja hansikkaita) ihan oikeasta kaupasta. Pikkusikarit isälle olivat vielä 1960- luvulla aivan hieno ja sopiva joululahja – siltä osin maailma on muuttunut.

  • 2
   Elämää Turussa on 14.12.2017 Vastaa

   Kiitos kommentista! Ja lisätiedosta!

 • 3
  Kasino Hai on 28.9.2021 Vastaa

  Lautapelit ovat yksi aliarvostetuista joululahjoista kaikenikäisille. Itse pidän siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *